Meghalt Balázs Fecó

A zenész 69 éves volt.

Elhunyt Balázs Ferenc, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, a Korál együttes ikonikus alapító-vezetője és énekese.  A zenész napok óta küzdött a koronavírussal.

Balázs Ferenc vagy ahogy mindenki ismert, Balázs Fecó 1951, március 20-án született Budapesten. Középiskolai éveit a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában töltötte, már akkor is  tagja volt az iskola zenekarnak.

1967-ben a Neoton együttes tagjaként kezdett, 1972-ben Som Lajossal kivált a zenekarból, és megalapították az első magyar hard-rock zenekart, a Taurus XT-t, amely 1973-ban felbomlott. Ezután Balázs Fecó két évet külföldön dolgozott. Hazatérte után, 1976-ban Koncz Zsuzsa kísérőzenekarához került, majd 1978-banpedig megalapította a Korál együttest. Balázs Ferenc alakította újjá és önálló együttessé.

Az 1981-es táncdalfesztiválon a Homok a szélben című dalukkal óriási sikert arattak. 1979-1984 között egymás után hatszor az év legjobb billentyűsének választották. 1986-ban a Korál feloszlott.

1986-tól szólókarrierbe kezdett és filmzenéket komponált: (Gondviselés, Laura, Vakvilágban, A pókok, Nyolc évszak). Belefogott a romos sitkei kápolna a felújításába, megszervezte a Sitkei Kápolna Kulturális Egyesületet, amelynek elnöke is lett, koncerteket rendeztek, és a bevételekből állták a felújítás költségeit. A teljes rekonstrukció 1991-ben fejeződött be.

1998-ban Liszt Ferenc-, 2016-ban Kossuth-díjat idén pedig Emberi Méltoságért-díjat kapott.

Utolsó albuma 2011-ben jelent meg a 60. születésnapja alkalmából. Balázs Fecó napok óta küzdött a koronavírussal, de sajnos végül ezt a harcot elvesztette.

(Via Wikipédia)