Párkeresés egy ország szeme láttára

Kettős érzés randizós műsorokat nézni, mert egyfelől szórakoztatók, lehet mozizni, ahogy mások izgulnak és bénáznak, másrészt pedig kicsit feszenghetünk is, amiért a tévén keresztül így belemászunk valakinek az aurájába. De ez már legyen annak a szegénységi bizonyítványa, aki a Tinder (régen meg a chat.hu) helyett egy ilyen produkcióba dobta be magát, arccal, névvel, mindennel.

A párkereső műsorok nyomdafestéket bőven megtűrő délutáni szekciójában olyan etalon volt, mint a Kósa L. Adolf, azaz a műsroban ráaggatott címke szerint Ámor Földi Helytartója vezette Szerelem első látásra. Itt egy paraván választotta el a szingli nőt a pasiktól, akik közül az elhangzott válaszok alapján kellett válogatni. Igen, ez pont annyira izgalmas, mint ahogy itt most le van írva. Egy-egy tematikus adás erejéig a Mónika Show és a Balázs Show is foglalkozott kevésbé szerencsés emberek összepároztatásával, de maradjunk konkrét műsoroknál

A bújtatott vakrandit továbbgondolva a mostani VIVA anno a Randizónával robbant be a párkereső műsorok kiaknázatlan mezejére. Itt már önmagukat megalázva kellett táncolniuk, szerenádot adniuk és egyéb más dolgot előadniuk a jelentkezőknek, hogy elnyerjék a lány/fiú tetszését, akivel aztán el lehetett menni egy hétvégére a Balatonra egy kosár Puma szponzorkölnivel egyetemben. Mivel itt a fiatalok lejáratása és nem a szerelembe esés, a hódítás elősegítése volt a cél, így kellett ezután egy fokkal komolyabb hangvételű cucc is, ahol egy profi fodrász, egy menő stylist és egy laza pszichológus megcsinálja, mármint felkészíti a kissé félénk delikvenseket a várva várt randevúra. Ezt tudta a Randikommandó, de ezt stabilan.

Mint nagyjából mindennek, úgy ennek műfajnak is van egy reality-trash reality mutációja.  Ebben az esetben a pozitív példa A Nagy Ő, ami egy klasszik együttélős párkereső reality. Itthon a pénzzel kikent teniszezőért, Noszály Sándorért remeghettünk elsőként, hogy vajon a szipirtyó kapcarongynak adja-e a rózsát vagy a bájos, de kissé együgyű vidéki lányt tisztel meg egy szál világgal. Később Molnár Anikóért és a méltán híres és népszerű Gyursánszky Gáborért (bárki is legyen az) ölre mehettek a jól lecastingolt szereplők.

Ennek volt egy kifordított direkt trash változata is, amikor olyan adoniszok kerestek párt maguknak, mint Benkő Dániel, Delhusa Gjon és Alekosz. Ahogy illik, ezekhez az “A” kategóriás hírességekhez prémium nők dukáltak. De mivel az ilyen súlyos ízlésficamokkal, hogy egy fiatal lány egy pókhasú mulatós zenéből élő érdi férfival akar élni, egyszerűen nem lehet mit kezdeni, így a puszta szórakozás és önsanyargatás édes-savanyú kettősségével felvértezve marad a puszta a műélvezés.

És van a Vigyél el!, ahol 30 nő jut egy férfire. Ezt a háremet Istenes Bence igazgatja, aki magát csak szerelemdoktorknak nevezi, amihez feltehetőleg nem kellett letennie a hippokratészi esküt. De itt nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a játékosok által adott spontán adott magas labdákat lecsapja és pajkosan vicces ki- és beszólások színesítsék a műsort.