Pénteki programok

Ezeket a programokat válogattuk össze október nyolcadikára.

Budapest Design Week 2021

Société Budapest, Budapest, október 8-17.

A Budapest Design Week 2021 középpontjában a világjárvány utáni ’szép új világ’ áll, melynek kialakításában döntő szerepet kapnak a designerek. A szervezők és partnereik a 10 nap alatt többek között webináriumokkal, kiállításokkal, workshopokkal, konferenciákkal és a népszerű Nyitott Stúdiók programsorozattal várják az érdeklődőket az online és az offline térben, a nyitóestén pedig kihirdetésre kerülnek a Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj idei nyertesei is.

Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál - CinemiraTEEN

Akvárium Klub, október 8-10.

A CINEMIRA TEEN Nemzetközi Ifjúsági Filmfesztiválon a világ legkiemelkedőbb fiataloknak szóló rövidfilmjeit és mozifilmjeit vetítik 13+ korosztálynak és számos filmes workshopon és előadáson vehet részt a közönség 2021. október 8-10. között az Akvárium Klubban.

XVI. Oldtimer Show Budapest 2021

Magyar Vasúttörténeti Park, október 8-10.

A legfontosabb kérdés (mint mindig) a kiállítási anyag. Ismét teljesen új kiállítási anyagot láthatnak az Oldtimer Show-n. Sőt! Minden eddiginél több külföldi oldtimer kiállító részvételére számíthatnak. A kiállított járművek között az eddiginél is nagyobb számban lesznek majd Világháború előtti autók és motorok. Emellett számos kiegészítő program is lesz: a Víztorony Parkban „Tuning és sportautó kiállítás”, ahol Formula és egyéb versenycsapatok is bemutatkoznak. A Kalandjárók Kiállításon a legújabb lakókocsikat lehet megnézni, megvásárolni. Lesznek ismét katonai táborok, harckocsik és harcászati bemutatók.

Fordítsunk! – Puskin magyarul

Magvető Café, október 8., 17:00

Egy úri passzió gyötrelmei és gyönyörűségei
Puskin az orosz Csokonai? Vagy Vörösmarty? Vagy Petőfi? Az orosz „bel canto” – áldás és átok? Kell-e a patina? Ki Péter, és Katalin, és Sándor? Mi a trojka, a verszta, Carszkoje szelo, a szkopec? Mi az izmaili szurony és az acélsörte? Szabad-e lopni? És ha muszáj? Elszelelhet-e Puskin húsz éve?

Watergate: Az időkripták rejtélye

Kolibri Pince, október 8., 17:00

Interaktív színházi játék a klímaváltozás negatív hatásairól. Történetünk két egymásra hasonlító
Időkriptában játszódik, amelyek az elképzelt jövőből érkeztek, egy olyan korból, amikor drasztikusan
csökkent az emberiség ivóvízkészlete. Az előadásra jegyet váltók nem passzív nézői, hanem aktív
résztvevői a játéknak, a jövőből érkező üzenetek segítségével maguk fedik fel a küszöbön álló társadalmi és klímakatasztrófa egyes részleteit. Hogy sikerül-e a küldetésük, hogy képesek-e megelőzni a közeledő veszélyt, rajtuk múlik. A jövő az ő kezükben van.

A művészet templomai: Caravaggio - Vérről és lélekről

Art+ Cinema, október 8., 18:00

A művészet templomai ismeretterjesztő mozifilm sorozat keretében a nagy nézői és kritikai sikert aratott Vatikáni múzeum 3D, a Firenze és az Uffizi képtár 3D, és Raffaello: A festőfejedelem 3D után ismét egy kimagasló itáliai mester életét és művészetét bemutató film következik. Ez a látványos dokumentumfilm Michelangelo Merisi da Caravaggio pályáját mutatja be munkásságán és személyes küzdelmein keresztül, akinek nem csupán a művészetét, de az egész létét is a fény és az árnyék, a kontrasztok és az ellentmondások, az ihletett zsenialitás és a józanság váltakozása jellemezte.

Lear király

Katona József Színház, október 8., 19:00

Lear a társadalom peremére sodródott; kis pont a hatalmas, üres, szinte becketti színpadon. A színházi előadások között Brooké az első, amely szakít a „Lear, mint szegény, öreg, ősz hajú aggastyán”-értelmezéssel. Később aztán más rendezők is szívesen osztották fiatalabb színészre Lear szerepét: egy, még ereje teljében levő ember megtébolyodása, amikor kicsúszik alóla az élet, tragikusabb, mint annak az esetében, aki korban amúgy is az élete vége felé közeledik.

EP33HAYDN - Performansz hegedűre, csellóra és koponyára

Márai Sándor Művelődési Ház, október 8., 19:00

Az Esterházy család kulturális örökségének gondozója, az Esterházy Magyarország Alapítvány kezdeményezésére az első magyarországi fellépésére érkező Viano Kvartett különleges előadást ad, amelyben az Örkény Színház őszi fesztiválos Esterházy bemutatójának részletei is megelevenednek.

"Befogad és kitaszít a világ" - Mácsai Pál és Huzella Péter Villon-estje

Klebelsberg Kultúrkúria, október 8., 19:00

Huzella Péter a régi Kaláka együttes Villon-lemezén megjelent dalait és ehhez az előadáshoz írt új szerzeményeit énekli, Mácsai Pál pedig nem csak mondja, játssza, éli a verseket, hanem énekel és gitározik is. A két gitár és az ének eredeti jogaiba helyezi vissza a verseket, hiszen Villon maga korában közismert dallamokra írt. A mai értelemben vett versként, zene nélkül megszólaló szövegek kortársi hangon szólnak.

Bársony Péter (brácsa), Marczi Mariann (zongora)

Óbudai Társaskör, október 8., 19:00

Henri Vieuxtemps születésének 200. évfordulóját ünnepeljük 2020-ban. A 19. század egyik legkiemelkedőbb koncerthegedűse, a francia-belga hegedűiskola megalapozója, komponistaként is jelentős zenei örökséget hagyott hátra. Brácsára is írt mérföldkőnek számító műveket - virtuozitás és az operai bel canto stílus ötvözésével.

Tandem - páros impró

Itt és Most Közösségi Tér, október 8., 19:00

A Tandem esteken párok történeteit láthatják a nézők, a forgatókönyv alakulásáról ezúttal is az adott pillanat és helyzet dönt majd. Figyelem: a sztorit nagyban befolyásolhatják a nézők, az aznapi időjárás, a színészek hangulata és a politikai viszonyok, és ami a színpadon történik, az ott is marad!

Titkok és talányok - Csajkovszkij élete és levelezése

Országos Idegennyelvű Könyvtár, október 8., 19:00

Mérnök-hivatalnok család gyermekeként született. A család Szentpétervárra költözött, ahol a fiatal Csajkovszkij gondos nevelésben részesült, majd néhány hónapig az igazságügy-minisztériumban tisztviselősködött. Erre a pályára azonban teljességgel alkalmatlannak bizonyult. Zenével komolyabban csak 23 éves korában kezdett foglalkozni. Mestere Anton Rubinstein volt.

A két pápa

Rózsavölgyi Szalon Arts & Café, október 8., 19:30

Anthony McCarten előbb regénnyé, majd színdarabbá írta (film később lett belőle) a „furcsa pápapár” történetét, akik kölcsönösen hatással vannak egymás életére. Benedek – pápasága előtt Joseph Ratzinger bíboros – a dogmák védelmezője, érsek korában Isten rottweilerének is nevezték. Bergoglio bíboros karizmatikus, életvidám argentin, szerény. A konzervatív Benedek Mozartot játszik, a progresszív Bergoglio ABBA-ra táncol. Előbbi semmilyen sportért nem rajong, utóbbi nagy focirajongó.

A rendes lányok csendben sírnak

Vígszínház - Házi Színpad, október 8., 19:30

Interjúk, vallomások és beszámolók alapján íródott a regény, amelyben három nő sorsán keresztül kirajzolódik Európa egyik legsötétebb maffiatörténete. A rendes lányok csendben sírnak nemcsak felkavaró, hanem felszabadító és felemelő is. Erőt és bátorságot ad azoknak a nőknek, akik némán tűrték az erőszakot, akik nem merték felemelni a hangjukat, akik eddig szégyenbe burkolózva éltek.

Csillaghalmazok csodálata, és a Szaturnusz

Svábhegyi Csillagvizsgáló, október 8., 19:30

Holdfénymentes, sötét egű csillagtúrán az őszi égbolt legszebb csillaghalmazait veszik szemügyre. Az este búcsúsztárja a gyűrűs bolygó, a Szaturnusz. A lapult bolygókorongon szépen ível a barnás színű Északi Egyenlítői Sáv. A mértani pontosságú gyűrű pedig térben lebeg a bolygó körül, a fényes B gyűrűt a halványabb A gyűrűtől elválasztó Cassini réssel!

Budapesti Fesztiválzenekar, Dmitrij Kitajenko és Yeol Eum Son (zongora)

Müpa - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, október 8., 19:45

Egy zongoraverseny, amely a depresszióból segítette ki Rachmaninovot. Egy szimfónia, amely meghozta Sibelius számára az európai sikert. Egy karmester, aki mindkét szerzőnek szakavatott tolmácsolója, és egy zongorista, akinek a zeneirodalom legnehezebb versenyművei sem jelentenek akadályt. Őket egyesíti most a Budapesti Fesztiválzenekar.

Szerb Antal Száz verse - Bálint András estje

Radnóti Színház - Keres Emil próbaterem, október 8., 20:00

Az Utas és holdvilág, a Pendragon legenda, a Királyné nyaklánca mindig is kedvenc olvasmányaim voltak, és gyakran lapoztam föl Magyar irodalomtörténetét és A világirodalom történetét. Szerb szellemes regényíró, szenvedélyes és művelt olvasó, az irodalom szerelmese, a magyar kultúra megszállottja. Sorsa tragikus: a balfi munkatáborban ölték meg 1945 januárjában. Száz vers című világirodalmi antológiáját, mely 1944. februárban jelent meg, így vezeti be: "Alig van e versek között olyan, amelyhez ne fűzne valami egészen személyes megrendülés emléke… Kedves olvasó, ki tudja, mit tudsz megmenteni ezekben a szörnyű időkben, de ha kedves verseid veled lesznek, nem maradsz üres kézzel az üres ég alatt."

Lukács Miklós Cimbiózis Trió

Opus Jazz Club, október 8., 20:00

A különleges hangszerösszeállítás, a saját szerzeményekből álló, folytonosan bővülő repertoár mellett jócskán szerepe van ebben annak a ténynek is, hogy sem a zenekarvezető, sem a tagok soha nem riadtak vissza a kísérletezéstől és az új utak keresésétől.