Színészek, akik fájdalmasan korán hagytak itt minket

A Glee – Sztárok leszünk! című sorozat 2020-ban mindössze 33 évesen, csónakbalesetben elhunyt sztárja, Naya Rivera halálának évfordulója alkalmából megemlékezünk néhány hasonlóan szomorú esetről.

Naya Rivera

2020 júliusában Rivera, a Glee leszbikus pomponlányaként, Santanaként ismert színésznő csónakázni vitte 4 éves kisfiát a kaliforniai Piru-tóra. Amikor a kölcsönzött kishajót nem vitte vissza a megbeszélt időre, a kölcsönzősök a keresésére indultak, és meg is találták a vízi járművet – abban azonban egyedül a gyermek tartózkodott. A kis Josey arról számolt be, hogy

miután kiszálltak úszni egyet, anyukája őt még visszasegítette a csónakba, majd visszacsúszott a vízbe és elmerült a habokban.
Forrás: Imeh Akpanudosen / Getty Images


Több napig tartó kitartó keresés után a hatóságok végül meg is találták Rivera holttestét. A halottkémi jelentés azt állapította meg, hogy július 8-án bekövetkezett halálát véletlen fulladás okozta. Egészen tragikus módon egyébként nem Naya Rivera a Glee egyetlen halottja.

Mintha csak a sorozat el lett volna átkozva:

a fiatal színészek közül Riverán kívül meghalt a Finnt alakító Cory Monteith (róla később lesz még szó) és Mark Selling (Noah „Puck” Puckerman), az idősebb generációból pedig a Jean Sylvestert megformáló Robin Trocki (de ő is csak 63 éves volt).


Anton Yelchin

Anton Yelchint leginkább az új Star Trek-filmek Pavel Chekovjaként ismerte a közönség, de az oroszországi születésű színészt olyan filmekben láthattuk még, mint az Alpha Dog, az Őrülten hiányzol, A hódkóros vagy a Frászkarika. 2016 júniusában az akkor mindössze 27 éves sztár saját Los Angeles-i otthonában halt meg, miután

halálra gázolta a saját autója.

Yelchin épp a SUV mögött állt, amikor az gurulni kezdett felé egy lejtő behajtón, így a jármű odapréselte a színészt a biztonsági kapuhoz és a téglából készült postaládához. Anton Yelchin értelmetlen halála annak idején sokakat megrázott, ahogy az is, hogy csonkán maradt az életműve, pedig vitathatatlan tehetsége miatt még minden bizonnyal sok nagy szerep várt volna rá.

Forrás: Tommaso Boddi / WireImage / Getty Images


Heather O’Rourke

Heather O’Rourke listánk legfiatalabban távozó tagja, s ha a neve nem ismerős, úgy már biztos mindenkinek beugrik, hogy

ő volt a Poltergeist című horror szellemeket látó szőke kislánya.

Mivel már 12 éves korában elhunyt, sosem tudhatjuk meg, mi lehetett volna még belőle. O’Rourke 1988. január 31-én halt meg, San Diegóban, a műtőasztalon, szívmegállás következtében, miután egy félrediagnosztizált veleszületett bélszűkület miatt szeptikus sokk alakult ki a szervezetében. Zsenge kora ellenére egyébként a gyerekszínészt láthattuk a Poltergeist – Kopogó szellem két folytatásában és egy sor sorozatban is (Fantasy Island, Happy Days, Webster).

Forrás: ABC Photo Archives / Disney General Entertainment Content via Getty Images


Brad Renfro

Brad Renfro 11 évesen debütált színészként Susan Sarandon és Tommy Lee Jones oldalán a kiváló Az ügyfél című 1994-es thrillerben. Azért választották ki az életveszélyes tanúskodás elől menekülni próbáló fiú szerepére, mert olyan gyereket kerestek, akin látszik, hogy már fiatalon is kőkemény, mivel túl gyorsan kellett felnőnie. Renfro esetében pedig az élet utánozta a művészetet, mivel pár évvel később ő maga is összeütközésbe került a törvénnyel.

Még csak 15 éves volt, amikor először letartóztatták, drogbirtoklás miatt, majd a következő tíz évben többször is sor került még rendőri előállítására,

mindig valamilyen kábítószerrel vagy lopással kapcsolatos ügyben. Annak ellenére, hogy függő volt, a színész ezekben az években is leforgatott több mint húsz filmet – köztük olyan örökbecsű alkotásokat, mint a Pokoli lecke, Az eminens vagy a Tétova tinédzserek. Tragikus módon azonban így is fájdalmasan csonka maradt az életműve, mivel 2008. január 15-én, mindössze 25 éves korában elhunyt, herointúladagolás következtében.

Forrás: Amy Graves / WireImage / Getty Images


Brittany Murphy

A számos kiváló filmben (Észvesztő, Ne szólj száj!, Fiúk az életemből, A por, Nagydumás kiscsajok, Sin City, 8 mérföld, Szerelem és egyéb katasztrófák) feltűnt, mégis elsősorban a Spinédzserek Tai-aként szívünkbe zárt színésznő 2009. december 20-án,

32 évesen bekövetkezett halála a mai napig foglalkoztatja a közvéleményt

– elsősorban azért, mert még mindig nem sikerült megnyugtatóan tisztázni a körülményeit. A halottkém jelentése szerint Murphy tüdőgyulladás és kóros vérszegénység miatt hunyt el, de elég gyanús körülmény, hogy öt hónappal később férje, Simon Monjack brit forgatókönyvíró is ugyanezen két ok miatt vesztette az életét. A színésznő édesapja ezért privát nyomozásba kezdett, mert arra gyanakodott, hogy valaki megmérgezte a lányát és a vejét. Az ügyről több dokumentumfilm is készült, az igazság viszont még mindig nem derült ki.

Forrás: Jon Kopaloff / FilmMagic / Getty Images

 

Cory Monteith

A már említett Cory Monteith, Naya Riverához hasonlóan a Glee sztárja, csak 31 éves volt, amikor véletlen heroin- és alkoholtúladagolás miatt 2013. július 13-án az életét vesztette. Az eset tragikumát a nyilvánvalón túl az adja, hogy

a fiatal színész akkoriban nagyon keményen próbálkozott, hogy leszokjon a szerekről.

Három hónappal azelőtt például, hogy holtan találták vancouveri hotelszobájában, bejelentkezett egy elvonóra is. Az énekes szívtipró, Finn Hudson szerepén kívül Monteith-t láthattuk a Végső állomás 3-ban, a Kiskarácsony mindenáronban, a Láthatatlanban és a Csajok Monte Carlóban című családi filmben.

Forrás: FOX Image Collection via Getty Images


Heath Ledger

A listán szereplő összes tehetség közül talán az ausztrál színész volt a legismertebb és a legtehetségesebb, így tényleg az egész világot megrázta, amikor 2008. január 22-én érkezett a hír, hogy gyógyszer-túladagolás következtében, 28 éves korában elhunyt. Ledgernek olyan filmekben csodálhattuk meg az alakítását, mint a 10 dolog, amit utálok benned, A hazafi, a Lovagregény, a Szörnyek keringője, a Brokeback Mountain – Túl a barátságon, a Casanova vagy a Grimm, utoljára pedig pont azzal a filmmel, A sötét lovaggal nyűgözött le minket, amelyben a pszichopata Joker megformálása miatt állítólag szüksége volt a halálát okozó, receptre felírt pirulákra (amely alakításáért egyébként posztumusz Oscar-díjat kapott).

Kislánya, a Michelle Williamsszel közös Matilda alig több mint 2 éves volt, amikor Ledger elhunyt.

Heath Ledger a Lovagregényben. Forrás: InterCom

 

Paul Walker

Az elsősorban a Halálos iramban-filmekből ismert Paul Walker halála is nagyon felzaklatta a rajongókat – nemcsak azért, mert a színész még csak 40 éves volt, és szintén félárván hagyott maga után egy kislányt, hanem azért is, mert olyan könnyen elkerülhető lett volna, hogy meghaljon. 2013. november 30-án ugyanis a sztár egy túl gyorsan hajtó, felspécizett sportautó utasaként vesztette az életét, amit barátja, Roger Rodas vezetett – az ütközés után mindketten azonnal meghaltak a lángba borult járműben. Walkerrel pedig a világ nem kizárólag egy színészt veszített el, hiszen a férfi humanitárius tevékenységet is folytatott: Chilében és Haitin is ott volt, hogy segítsen a földrengéskárosultakon.

Halálos iramban-beli partnere, Vin Diesel pedig annyira megszerette kollégáját, hogy az ő emlékére nevezte el Pauline-nak 2015-ben született kislányát.
Forrás: Florian Seefried / WireImage / Getty Images

 

Rob Knox

Ennek a tragikus sorsú gyerekszínésznek a haláláról tudnak talán a legkevesebben, mivel olyan korán kellett meghalnia, hogy még épp csak elkezdte a pályát. Néhány kisebb filmes és tévés megjelenés után ugyanis megkapta a Harry Potter és a félvér herceg Marcus Belbyjének a szerepét, és várhatóan a folytatásokban is játszhatott volna, ha nem hal meg 2008 májusában, mindössze 18 évesen egy londoni pub előtt. Knox azonban nem túladagolás vagy valamilyen függőséggel kapcsolatos balesetben vesztette az életét:

16 éves öccsét védte egy támadás során, amelyben megkéselték.

A Harry Potter színészei közül egyébként összesen huszonketten hunytak el, de a legtöbben szerencsére már idős korukban.

Rob Knox a Harry Potter és a félvér hercegben. Forrás: InterCom

 

Dana Hill

Dana Hillt elsősorban az Európai vakáció Audrey Griswoldjaként ismerhetjük, de azzal az egy szereppel is egy egész generáció kedvence lett (szerepelt még a Fallen Angel és a Válás előtt című filmekben, és nagyon sok sorozatban szinkronizált). A néhai színésznőt már gyerekként diagnosztizálták 1-es típusú diabétesszel (emiatt történt, hogy testmagassága nem érte el a szokásos felnőtt magasságot, ami miatt még felnőttként is gyakran osztottak rá gyerekszerepet), és halálához is ez a betegség vezetett:

1996 júliusában, 32 éves korában diabéteszes kómába esett, majd súlyos stroke-ot szenvedett, ezt követően nem sokkal pedig meg is halt.
Dana Hill a Ketten a hadsereg ellen című tévéfilmben. Forrás: Paul Drinkwater / NBCU Photo Bank / NBCUniversal via Getty Images


(More.com, Ranker, Looper)