Több irodalmat - Nyugat Itthon

Különleges irodalmi élményben volt része annak, aki január 24-én, csütörtök délután ellátogatott a Nyugat Itthon nevezetű eseményre.

[img id=452252 instance=1 align=left img]Az Újnyugat Irodalmi Kör és a Magyar Turizmus Zrt. közös rendezvénye, mely hazánk különböző turisztikai régióit az irodalom felől mutatja be, a New York Kávéházban talált otthonra.

Csütörtök délután fél három, New York Kávéház: az emeleten rengeteg ember, egy hagyományos irodalmi teadélutánhoz képest szokatlanul sokan gyűltek össze, az amúgy is szokatlan időpontban. Mert gondoljuk meg: ki tud a munkából elszakadni hétköznap délután egy gasztro-irodalmi eseményre? 

Bizony nem szokványos irodalmi találkozó ez, hiszen már a helyszín sem az. Elegáns környezet, jól öltözött vendégek – sehol a kopott könyvtári hangulat vagy a kávéházak poros félhomálya. Inkább csillogás, mosolyok, fények. De ki mondta, hogy az irodalom nem lehet dekoratív és ízléses? A bejáratnál elveszik a kabátomat és panyolai pálinkával kínálnak. Aki nem iszik alkoholt, kérhet narancslevet. Kár, hogy kávé nincsen, így kora délután az álmos újságíróra ráférne.

A beszélgetőket három óra tájban apa és fia, Sáry László zeneszerző és Sáry Bánk lepi meg különleges zenei formációjával, majd jönnek a bevezetők, Nyitrai Kata nyitja meg az eseményt a Magyar Turizmus ZRt. részéről, és Szabó Zoltán Attila, a Nyugat Itthon kampány szakmai vezetője, az Újnyugat Irodalmi Kör alapítója köszönti a jelenlévőket.

Megtudjuk, hogy a rendezvény a „kortárs irodalom és a kulturális turizmus párosításával igyekszik az irodalomkedvelők figyelmét felkelteni." A Nyugat Itthon tehát egy kampány, amely „kortárs költők és írók szemével, kiváló előadóművészek tolmácsolásában mutatja be a magyarországi turisztikai régiókat, a magyar kortárs irodalommal összefogásban, az élményt átadva csábítja kulturális barangolásokra a közönséget." 

"A kampány két részből, egy online irodalmi utazásból és egy rendezvénysorozatból áll."

[img id=452253 instance=1 align=left img]"A rendezvénysorozatot havonta, budapesti helyszíneken tartott önálló estek alkotják. Ezeket minden hónapban egy-egy régiónak szentelik, s összehangolják a nemzeti turisztikai marketingszervezet belföldi kampányaival is. A témához kapcsolódó irodalmi és zenei alkotások előadásával a tájegység hangulatát igyekeznek megragadni." 

"Összesen tizenkét rendezvényről van szó, így egy év alatt az ország összes turisztikai régiója bemutatkozik. A kulturális értékek megragadása mellett az MT Zrt. jelen lévő képviselői konkrét utazási tippekkel is szolgálnak majd a vendégeknek. Az élménnyel minden érzéket igyekeznek megszólítani, így zenés előadások, pálinka és borkóstolók is színesítik a bemutatókat."

"Az online kampány részeként összesen 99 db, utazásra ösztönző irodalmi mű készül, amelyeket Magyarországon elsőként az MT Zrt. jelentet meg a www.itthon.hu portálja főoldaláról elérhető „Nyugat Itthon” menüben. A honlap mellett, a társaság közösségi oldalain, az Élmény Itthon felületein is találkozhatnak az érdeklődők a kortársalkotásokkal."

Az első kurzus az Észak-Alföld, a régió képviselője, Peszeki Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-alföldi Regionális Marketing Igazgatóságának marketing menedzsere mutatja be a hely szellemét és a nevezetességeket, anekdotákkal fűszerezve, tizenöt percben. Az előadás néhol kissé papírízű, de érdekes információkat tartalmaz és érezni lehet a lokális ízeket, hallani az őszinte lelkesedést.

A jó hangulatú tájékoztatást Lukács Sándor színművész felolvasása követi, aki maga is alkot. Nem vitás, az írások jók, Csukás István Hungária egyetem című prózája fantasztikusan vicces, Cserhalmi Imre Utazni jó! című szövege elgondolkodtató, szép szöveg, Zalán Tibor és a Debreceni irodalmi anzix lokális költői emlékek gyűjteménye strófákba tördelve. Kal Pintér Mihály Borsó néni című felolvasott jelenete is kellemes, bár színpadi változatnak talán jobban mutatna, így a végére kissé elfárad. Lukács Sándor saját hangján tolmácsolt verse pedig kifejezetten komoly líra.

[img id=452251 instance=1 align=left img]A műsort Czeizel Endre érdekfeszítő, de némiképp kurta előadása zárja a Nyugat és az irodalom ápolásának szükségszerűségéről, költőgéniuszainkról. Tényleg rövid volt, még szívesen hallgattam volna.

Nem tudom, miért érzem úgy, hogy a program legjava épp akkor veszi kezdetét, amikor a voltaképpeni műsor véget ér. A vendégek csoportokra szakadozva kóstolják az észak-alföldi borokat és elindul a kávéházi kvaterka. Vagy talán annak egy kicsit kiglancoltabb formája.

Kaptunk a borhoz prózát és verset, mégsem érzek igazán markáns irodalmi levegőt az üvegpoharak és villanó vakuk felett. Sehol a költészet ősi fésületlensége, amelynek a kissé belterjes légkör, a túlságosan kifinomult atmoszféra sem kedvez. Kicsit kevésnek érzem a formában rejlő tartalmat. Ezzel együtt: nincs más hátra, sok sikert kívánva gratulálunk és örülünk a kezdeményezésnek!

Az ötlet jó, a szerzők, az előadók és az írások is tetszetősek. Tiszteletre méltó igyekezet, hogy az irodalmat és hazánk tájegységeit frigyre léptetjük egymás népszerűsítésének érdekében. 

Talán ha egy kicsivel több irodalmat kapnánk legközelebb a csillogás mellé, bizonyára Ady és Csokonai szelleme is elevenebben töltené meg a nagy múltú kávéházat.