Végre péntek!

Ismét színes és bőséges a pénteki programkínálat. Kattintás után olvashatod válogatásunkat.

Online Japán Filmfesztivál

Online, február 26., péntek, 08:00-tól

A Japán Alapítvány Budapesti Iroda minden évben nagy sikerrel mutatja be a japán filmtermés legjavát, ám idén először online formában hozza el a nappalikba a mozizás élményét. Az eddigi legnagyobb repertoárt kínálva 2021. február 26. és március 7. között az ország egész területén eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal ingyenesen nézhetik meg a 30 japán alkotást, melyek között a közönség találhat a kritikusok által elismert díjnyertes munkákat és mainstream szórakoztató filmeket egyaránt.

Nagy Magyar Filmteszt Diákoknak 4. - A DÖNTŐ

Online, február 26., péntek, 14:00-15:00

A Nagy Magyar Filmteszt Diákoknak döntőjét ezúttal online rendezik meg egy televíziós show-műsor keretében, amelyet élőben közvetítenek.

Last Words - Online tárlatvezetés

Online, február 26., péntek, 17:00

Február 26-án, pénteken 17 órától hat kortárs képzőművész - Éberling Anikó, Énzsöly Kinga, Horváth Lóczi Judit, Mónus Viktor, Szentgyörgyi Erika és Zakar Antal - mutatja be a Last Words tárlatot. A közös online tárlatvezetésen saját, a kiállításra létrehozott munkáikról mesélnek, de azok a témák és környezeti problémák is szóba kerülnek majd, amelyek az alkotások kiindulópontjaiként szolgáltak. Kövessétek az eseményt a Facebookon, vagy nézzétek vissza később a felvételt YouTube-on!

Írónők és irodalmi műhelyek

Online, február 26., péntek, 17:00

Mióta a magyar nők a 19. században publikálni kezdtek, elsősorban divatlapokban, irodalmi magazinokban esetleg napilapokban tehették ezt meg, a folyóiratokhoz hagyományosan kevésbé volt bejárásuk. Dénes Zsófia egy anekdotája szerint Kaffka Margit a legendás folyóirat utólag leginkább elismert női alkotója, sérelmezte, hogy a Nyugatos banketteken neki az írófeleségek közé, a "női asztalhoz" kellett ülnie, pedig ő ott szeretett volna ülni és beszélgetni a férfiakkal mint teljes jogú alkotó.

Online Szájharmonika Klub a Grunting Pigs duóval

Online, február 26., péntek, 18:00

Pribojszki Mátyás szájharmonikás, dalszerző és Szász Ferenc gitáros koncertjét ezúttal is ingyenesen közvetítik a Budavári Művelődési Ház szervezésében, a Virág Benedek Ház különleges terméből. Az online előadást itt lehet elérni.

Don Quijote

Online, február 26., péntek, 18:00

(DoN kiHÓtE) – színi darabok egy regényből Cervantes regényéből Benyhe János fordításának és Parti Nagy Lajos átiratának felhasználásával. A(z) Szkéné Színház előadása.

Erzsébet királyné udvarhölgyének, Festetics Mária grófnőnek a naplója

Online, február 26., péntek, 18:00

2009-ben a Gödöllői Királyi Kastély Múzeumának gondozásában magyarul már megjelent a napló Budán és Gödöllőn papírra vetett részeinek a fordítása, amelyeket Tolnayné Kiss Mária tett közzé. A jelen napló EGY MÁSIK VÁLOGATÁS a 2000 oldalas anyagból, így az érdeklődők további naplórészleteket is megismerhetnek. A jelen kötet a Helikon Kiadó gondozásában jelent meg. Az online könyvbemutatót a gödöllői Királyi Váróból fogják közvetíteni, amelyet 2011-ben, az eredeti, 1882-es tervek alapján újítottak fel. Így az (ingyenes) online előadás résztvevői megismerhetik azt a csodaszép történelmi épületet is, ahová a királyi pár érkezett a fővárosból, valahányszor szeretett Gödöllőjén töltötte az időt.

M/Ámor, vagy amit akartok

Online, február 26., péntek, 19:00

Shakespeare Szentivánéji álma egy magyar falusi környezetbe ágyazva. A tündérek lakta erdőt falusi kocsmára, Puck varázsnedűjét pedig egy jófajta kisüsti pálinkára cseréljük... Mert minek a varázslat, ha a valóság is meghökkentő dolgokra képes? A Terminál Workhouse és a Manna Kulturális Egyesület előadása.

Budapesti Vonósok - Schubert közelében 2.

Online, február 26., péntek, 19:00

“157 centi magas, hízásra hajlamos, rövidlátó. Rajongója nem volt sok, ma mégis ő a világ egyik legkedveltebb zeneszerzője. Több mint ezer darabot írt: dalt, vonósnégyest, szimfóniát, operát, misét és különböző zongoraműveket. Úgy, hogy minderre alig volt ideje, 31 év jutott neki csupán (még Mozart is többet élt nála). Zenéjében is megjelenő kettős természete, ellentmondásos személyisége, határtalan jókedve és mérhetetlen bánata az, ami kíváncsivá tesz sokakat.
Az A-dúr rondó, az Elszáradt virágok-variációk, a kamarazeneirodalom monumentális alkotása, „A halál és a lányka” illetve az Arpeggione-szonáta vonószenekari változatán keresztül kerülünk közelebb ehhez a titokzatos alakhoz, Franz Schuberthez.” Házigazda: Bősze Ádám zenetörténész

Kosztolányi Dezső Színház: Turbo paradiso

Online, február 26., péntek, 19:00

...a mennyország nem baszkódik...
„Urbán András nagyon ért a brutalitás, az embertelen szörnyűségek élvezettel fogyasztható könnyű étekként való tálalásához, olyannyira, hogy a Turbo Paradiso paradicsomdobálással zárul: tessék megdobálni az alsóneműre vetkőzött, arcvédővel felszerelkezett színészeket! Azaz a borzalmakat, a katonaruhákat, a háborút – mindent! Ne legyenek lelkiismereti aggályaink. Dobáljunk, hisz ez csak játék!” (Szoboszlai Annamária: Fecsegve, csicseregve, www.ellenfeny.hu)

Apa lánya

Online, február 26., péntek, 20:00

Irena Sendler a német megszállás alatt Varsóban élt. 1939-től a háború végéig segítőivel több, mint 3000 hamis iratot készítettek zsidó családok számára, és több, mint 2500 gyermeket mentettek ki a gettóból. Dobozokban, szerszámosládában, mentőautók matracai közé rejtve. 1943-ban a Gestapo letartóztatta. Száz napot töltött börtönben, kegyetlenül megkínozták, de ő nem vallott semmiről. 2008-ban, 98 évesen halt meg Varsóban.

Mennyit bír ki az ember?

Online, február 26., péntek, 20:00

A főszereplő 18 éves leventeként került szovjet fogságba, ahol egykorú társaival együtt a front haditörvényszéke tízévi szabadságvesztésre ítélte. Itt megkezdődik kálváriája a büntetőtáborok világában: Ukrajnában, Észak-Uralban, majd pedig Kazahsztán északi vidékein. Rózsás János munkája a szibériai kényszermunkatáborokban eltöltött kilenc év naplószerű feldolgozása, mely alapján elkészült a zenés - verses sorstragédia színpadi változata is.

Sister Act Akusztik // TRIP WebSzínház

Online, február 26., péntek, 20:00

Újra összejönnek a Tóth testvérek, hogy egy szép koncertet tartsanak a zenére és élményre éhes közönségnek. Ritkán láthatjuk őket közösen a színpadon, így ez is egy különleges alkalom lesz, ahol a duetteken át, slágereiket, kedvenceiket adják elő, “csípős”, humorral itatott átkötő szövegekkel tarkítva. Természetes, bensőséges hangulatot szeretnének teremteni, amiben a nézőnek semmi más dolga nincs, csak hátradőlni és élvezni az előadásukat.

Interjú Istennel

Online, február 26., péntek, 20:00

Paul Asher afganisztáni tudósításai karrierjének legkellendőbb munkái. Miután hazatér a Közel-Keletről, a fiatal újságíró nehezen dolgozza fel a háborúban látott borzalmakat és mikor házassága is válságba kerül, teljesen elveszettnek érzi magát. Egy napon aztán különös interjúalannyal hozza össze az élet, egy férfival, aki azt állítja magáról, hogy Ő Isten. Paul kezdetben szkeptikusan fogadja a titokzatos idegen szavait, ám minél többet beszélgetnek, annál inkább az az érzése, hogy talán a férfi tényleg igazat mond.

Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online, február 26., péntek, 20:30

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar a magyar klasszikus zenei élet meghatározó színpadjain már bemutatkozott, kiemelkedő tehetségű fiatalokkal a Budapest Music Centerben február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett. A koncert a zenekar tehetséggondozási programjába illeszkedik; a cél, hogy a tehetségígéretek kibontakoztatásával a zenekar segítse a következő évtizedek meghatározó szólistáinak nevelését.

A nevek dala

Online, február 26., péntek, 21:00

Két földrészen és fél évszázadon átívelő, érzelmes detektívtörténet az Oscar-díjra jelölt Tim Roth (Martin) és Clive Owen (Dovidl) főszereplésével. A film a lenyűgöző és megható zenei motívumokon túl a háború borzalmainak és a történelemből kitörölt lelkek regéje. A címben is szereplő, „A nevek dalával” végződő, a barátság, árulás és megbocsátás témáin átgyűrűző cselekmény bemutatja, hogy a legsötétebb rejtélyek közepette néha csak a zene tudja megvilágítani az igazságot, egyedül a dallamok képesek elhozni a gyógyulást és a megváltást.