10 badass hősnő 40 felett

Negyven felett nem áll meg az élet, és egy nő, ha odacsapott húsz évesen, miért ne csaphatna oda hatvanévesen is?

Jamie Lee Curtis

A színésznő hatvanéves, de keményebb, mint valaha. Már a True Liesban sem kellett félteni a James Cameron akcióorgiájába keveredő háziasszonyt, de a Halloween tavalyi folytatásában már egyenesen ő vette a kezébe az irányítást, egy csinos kis fegyverarzenál segítségével.

 

Linda Hamilton

Sarah Connor hamarosan visszatér, hogy harmadjára is megadja a terminátoroknak, ami nekik jár. Az előzetesek alapján egyelőre inkább röhejes a böszme puskákkal mászkáló, 63 éves Linda Hamilton, neki idősen már nem áll annyira jól a keménykedés, mint Jamie Lee Curtisnek. De ne feledjük, James Cameron, a legvagányabb női akcióhősök megteremtője (méghozzá olyan női akcióhősök, akik nem férfiak mellekkel, hanem valódi nők) felügyelte a Terminator: Sötét végzet munkálatait, így talán azt a Sarah Connort kapjuk vissza, aki annak idején az elmegyógyintézetben, a felfordított, falhoz tolt vaságyon nyomta a húzódzkodást.

 

Helen Mirren

A színésznő már 74 éves, de még mindig nem tanácsos vele ujjat húzni, és kifejezetten elegánsan áll a kezében a pisztoly. A Red mindkét részében nyugalmazott M16-os ügynökként mutatta meg, hogy a kor semmit sem jelent, ha oda kell csapni, akkor oda is csap, a Halálos iramban-sorozatban pedig Deackard Shaw (Jason Statham) keménykezű anyját alakította, aki fikarcnyival sem jámborabb, mint a fia.

 

Viola Davis

A lista eddigi tagjai közül jelenleg Davis a legfiatalabb, mindössze 54 éves. Az Öngyilkos osztagban a kormány embereként ő mazsolázza össze a banda tagjait, és a parancsokat is ő adja, a Nyughatatlan özvegyekben azonban már fegyvert is ragad.

 

Pam Grier

Grier az 1974-es Foxy Brown című kultikus blaxploitation címszerepével nem csak szexszimbólummá, hanem az amerikai feketék hősévé vált. Quentin Tarantino a legtisztább rajongással szította fel a színésznőben a  tüzet, és Pam Grier 48 évesen is megmutatta, miért is lett generációk bálványa. 

 

Cate Blanchett

Meglepő, de igaz: a színésznő 50 évesen játszotta el Helát a Thor: Ragnarökben! Félelmetesen szívdöglesztő volt a feketére festett szemeivel és a fekete szerkójában, és ugyan nem nagyon árnyalták a szerepét, de imádnivalóan gonoszkodott. És ne feledjük, hogy puszta kézzel összetörte Thor kalapácsát, a Mjölnirt!

 

Halle Berry

A színésznőtől nem állnak távol az akciófilmek, hiszen volt már Bond-lány, bohóckodott a félresikerült Macskanőben, többször is visszatért az X-menek Ciklonjaként, és 53 évesen csatlakozott Keanu Reeves-hez a John Wick harmadik epizódjában. Méghozzá nem valami hálátlan mellékszerepet kapott, hanem Wick teljes értékű és ugyanolyan halálos társaként tisztességesen besegített a gyilkolászásba.

 

Charlize Theron

A Mad Max - A harag útjával épp lecsúszott volna a listáról, mert épp azelőtt játszotta el Furiosát, mielőtt betöltötte volna negyvenet, de Theron nem állt le az akciófilmes szerepekkel. A Halálos iramban nyolcadik részében ő gonoszkodott szuperrepülőjében üldögélve, méghozzá James Bond legjobb ellenfeleinek stílusában, az Atomszőkében pedig egyenesen egy gyilkológépet játszott.

 

Michelle Yeoh

A Tigris és sárkánynak 2016-ban készült egy kevéssé ismert folytatása, Sword of Destiny (A végzet kardja) alcímmel, amiben 54 évesen Yeoh ismét eljátszotta tizenhat évvel korábbi karakterét. Ha végignézzük a színésznő filmográfiáját, láthatjuk, hogy a mai napig szívesen vállal akciófilmeket.

 

Sigourney Weaver

Talán ő az egyes számú akcióhősnő, akiről elég csak annyit mondani, hogy Ellen Ripley. Az Alien 3-ban 43 éves volt, az Alien 4-ben 48, a Galaxy Questben 50, az Avatarban  60, a Chappie-ben 66. És még mindig aktív, és mindig ő marad a legvagányabb, legbadass-ebb színésznő széles e világon.