10 dolog, amit nem tudtál az Apokalipszis mostról

Mozikban Francis Ford Coppola klasszikusának harmadik változata, ami hosszában az eredeti mozis, és a rendezői változat között van. A bemutató kapcsán összeszedtünk néhány érdekességet a filmről.

1. Francis Ford Coppola csaknem kétszáz órányi anyagot rögzített a filmhez.

2. Csaknem három évig tartott, míg megvágta a filmet (az eredeti változatról van szó), de még szüksége volt Martin Sheen narrációjára is. Csakhogy a színész nem ért rá, így Coppola a testvérét, Jon Estevezt szerződtette le a szöveg felmondására, ugyanis a testvérek hangja nagyon hasonló volt. Néhány jelenetben egyébként láthatjuk is Estevezt, amikor Sheen infarktust kapott forgatás közben, persze az arca nem látszik.

3. A hat hétre tervezett forgatás végül 16 hónapig tartott.

4. A vízibivaly lemészárlása valós, és egy helyi törzs, az ifuagók egyik rítusa ihlette.  A film forgatási helyszínén, a Fülöp-szigeteken a törvény nem tiltotta az állatok kamerák előtti legyilkolását, így Coppola kicselezhette az amerikai törvényeket.

5. Coppola először Al Pacinót szerette volna Willard szerepére, de a színész elhajtotta, mondván, nem fog öt hónapig a mocsárban kínlódni, miközben a rendező egy helikopterről dirigálja a filmet. Akkor még senki sem tudhatta, hogy az öt hónap háromszor több lesz, és a forgatás rémálommá fajul.

6. Marlon Brando egymillió dollárt kért előre a néhány perces szerepért, majd ott akarta hagyni a produkciót, de persze a pénzt meg akarta tartani. Coppolát ez nem érdekelte különösebben, és megpróbált másik színészt felhajtani Kurtz szerepére: Jack Nicholson, Robert Redford és Pacino is szóba került. Végül Brando meggondolta magát, de 40 kilót hízott közben, és folyamatosan részeg volt. Nem volt hajlandó elolvasni sem a forgatókönyv alapjául szolgáló Joseph Conrad regényt, A sötétség szívébent, de magát a forgatókönyvet sem. Coppola olvasta fel neki a regényt, hogy egyáltalán képbe kerüljön, és direkt úgy vette fel a színész jeleneteit, hogy ne látszódjon, mennyire elhízott. Brando egyébként a szövegének legnagyobb részét improvizálta.

7. A filmes bakikat összegyűjtő Moviemistakes nevű oldalon csúcstartó az Apokalipszis most: a kötözködő filmnézők csaknem hatszáz hibát fedeztek fel benne.

8. Coppola nem tudta, hogy Martin Sheen nem tud úszni, és hogy az összes hajós jelenet során rettegett a vízbefúlástól.

9. Annyira elfajult a forgatás, hogy a rengeteg nehézség miatt Coppola többször is öngyilkosságot akart elkövetni.

10. Coppola jelzálogot vett fel a házára és a borászatára, és a saját vagyonából több milliót költött a filmre, hogy be tudja fejezni.

(Forrás: Imdb)