10 sztár, akinek Oscar bácsi nem gyütt, pedig nagyon megérdemelték volna

  • Szűcs Gyula / PORT.hu

Robert Downey Jr., Jim Carrey, Jake Gyllenhaal, Keanu Reeves, Edward Norton, Glenn Close és Amy Adams sem kapta még meg az aranyszobrocskát – rajongóik legnagyobb bánatára.

Robert Downey Jr.

„Sose nyomjál full kretént! Nem hiszed el? Kérdezd Sean Pennt! 2001, Nevem Sam. Full kretén volt, Oscar bácsi meg nem gyütt!” – Robert Downey Jr. Kultikussá vált szavai voltak ezek a 2008-as Trópusi viharban, amiben egy olyan színészt alakított, aki azért operáltatta át feketévé magát, hogy könnyebben megszerezhesse az Oscar-díjat. Vicces fricska volt ez a Filmakadémia felé Ben Stilleréktől, és persze egy igencsak önironikus mondat Robert Downey Jr.-tól, akit a Chaplinért legjobb főszereplőnek, a Trópusi viharért pedig legjobb mellékszereplőnek jelöltek – de Oscar bácsi végül neki sem gyütt.

Jake Gyllenhaal

Hollywood egyik legfelkapottabb színésze, Jake Gyllenhaal a Túl a barátságon egyik meleg cowboyaként volt nagy esélyes az Oscar-díjra legjobb mellékszereplő kategóriában 2006-ban, ám itt végül George Clooney nyert a Sziriánával. A Gyllenhaal-rajongók persze valószínűleg már a Donnie Darkóért, az Éjjeli féregért és az Éjszakai ragadozókért is odaadták volna a 38 éves sztárnak az aranyszobrocskát.

Jim Carrey

Az 57 éves Jim Carrey elég régóta keményen dolgozik azon, hogy ne minden idők legviccesebb, gumiarcú komikusaként emlékezzen majd rá az utókor. A Truman Show, az Ember a Holdon vagy az Egy makulátlan elme örök ragyogása mind-mind olyan alkotások voltak, amelyekben a komoly, drámai színész énjét is megmutatta – de még csak az Oscar-jelölésig sem jutott el velük, hiába lett mindegyik kultfilm! Szerencsére a Golden Globe-díjakat odaítélő újságírók nem voltak vele ilyen kőszívűek: a Truman Show és az Ember a Holdon főszerepéért is kapott egy-egy Aranyglóbuszt.

Keanu Reeves

A Port.hu-olvasók egyik kedvenc színésze azért nemcsak a Mátrix-trilógiát forgatta le egy rakás romkom után, voltak nagyon jó drámai alakításai is, amikért legalább egy legjobb mellékszereplő Oscar-jelölést kaphatott volna. Ilyen volt többek között az 1991-es Otthonom, Idaho, amiben Reeves egy narkolepsziában szenvedő, meleg férfi prostituált (River Phoenix) szerelmét alakította. De hasonlóan emlékezetes volt a szintén '91-ben bemutatott Holtpont című filmje is, amiben egy szörfös rablók közé beépült FBI-ügynököt játszott, aki életre szóló barátságot kötött a forrófejű bandavezérrel (őt Patrick Swayze alakította, szintén igen kiválóan).

Edward Norton

Norton többször is karnyújtásnyira volt az Oscar-díjtól, de sajnos a mai napig nem kapta meg. Pedig jelölték az 1996-os Legbelső félelemért, az 1998-as Amerikai história X-ért, és a 2014-es Birdmanért is – csakhogy végül Cuba Gooding kapta meg az aranyszobrot a Jr. Jerry Maguire - A nagy hátraarcért, Roberto Benigni Az élet szépért illetve J.K. Simmons a Whiplash-ért. Én mondjuk a Harcosok klubjáért is jelöltem volna Nortont, minimum a mellékszereplő kategóriában!

Glenn Close

Míg Meryl Streepnek már van három Oscar-díja, „ikertornya” és egyben az egyik legjobb barátnője, Glen Close még nem kapott egyet sem. Holott idén már hét alkalommal jelölték – így Glenn Close az Oscar-gálák egyik legnagyobb vesztese. Már az 1982-es Garp szerint a világ után esélyes volt a legjobb mellékszereplő díjára (itt a címbéli Garp anyját alakította), aztán egy évvel később A nagy borzongással is, és az 1984-es Őstehetséggel is. Az 1987-es Végzetes vonzerő című thriller után is jelölték (ebben Michael Douglasszel lépett félre), majd egy évre rá a Veszedelmes viszonyok című kosztümös dráma intrikus de Merteuil márkinőjeként is esélyes volt a díjra. Később jelölték a 2012-es Albert Nobbs főszerepéért (itt egy komornyikruhába bújt nőt alakított), de végül egyikért sem kapta meg az áhított aranyszobrocskát. Talán majd idén, a 2017-es A férfi mögött lesz az, amiért végre elismeri az Akadémia is a tehetségét?

Michelle Pfeiffer

Michelle Pfeiffer is az Oscar-gálák egyik nagy vesztesének számít, hiszen három igen remek filmért jelölték – de egyik alkalommal sem nyert. A Veszedelmes viszonyok premierjét követő évben Glenn Close-hez hasonlóan ő is díj nélkül maradt: az erkölcsös életet élő Madame de Tourvelt alakította a filmben, de végül Geena Davis kapta az Oscart Az alkalmi turistáért. 1990-ben az Azok a csodálatos Baker fiúk hozhatott volna neki Oscart, ám abban az évben Jessica Tandy nyert a Miss Daisy sofőrjével. Michelle Pfeiffer a harmadik jelölését az 1992-es A szeretet földje főszerepéért kapta, de az Akadémia végül Emma Thompsont és a Szellem a házbant ítélte jobbnak.

Sigourney Weaver

Bár Sigourney Weavert hajlamosak vagyunk mindig az Alien-filmek, a Szellemirtók 1-2 és az Avatar sztárjaként emlegetni, a '80-as években több emlékezetes filmet forgatott, háromért ráadásul Oscar-díjra is jelölték. Igaz, ezek közül az egyik pont A bolygó neve: Halál volt, amivel végül nem nyert, mert 197-ben Marlee Matlin lett a legjobb  női főszereplő az Egy kisebb isten gyermekeivel. 1989-ben Weavert két kategóriában is jelölték: főszereplőként a Gorillák a ködbennel nyerhetett volna, mellékszereplőként pedig a Dolgozó lánnyal, de végül Jodie Fosteré és Geena Davisé lett az aranyszobrocska.

Jessica Chastain

Szegény Jessica Chastaint a mai napig összekeverik Ron Howard lányával, Bryce Dallas Howarddal, pedig nem sok hasonló filmben szerepeltek. 2012-ben A segítségért őt és a film másik sztárját, Octavia Spencert is jelölték a legjobb női mellékszereplő kategóriában – ahol végül Spencer nyert. Egy évre rá Chastain a Zero Dark Thirty - A Bin Láden hajszával már a legjobb női főszereplő Oscar-díjára volt esélyes, ám a trófeát végül Jennifer Lawrence vihette haza a Napos oldal főszereplőjeként.

Amy Adams

Amy Adamst saját bevallása szerint Sacha Baron Cohen feleségével, Isla Fischerrel szokták az utcán összekeverni, de beleesett ebbe már a hibába Lady Gaga is! Pedig Adams hihetetlenül jó színésznő, ami abból is látszik, hogy az Ocar-ceremóniák méltánytalanul elhanyagolt, nagy vesztese: korábban ötször jelölték (Junebug, Kétely, A harcos, The Master, Amerikai botrány), de még egyszer sem ment haza aranyszoborraal a gála végén. Talán idén végre őt is díjazzák az Alelnökért?

Március 3-án újra KultúrKedd!
március 3., kedd 00:00-24:00 Március 3-án újra KultúrKedd!

Kedvezményes jegyek csak egy napig a PORT.hu-n!