13 érdekesség Hollywood fényes és nagyon ellentmondásos csillagáról, a 100 éve született Charlton Hestonról

A legnagyobb hollywoodi sztárok közé tartozott, a legnagyobb filmklasszikusokban játszott, de magánéletében ellentmondásos egyéniség volt, aki hol a konzervatívokat, hol a liberálisokat bosszantotta fel.

1. Charlton Heston Oscar-díjas filmszínész 1923. október 4-én született az illinoisi Wilmette-ben, John Charles Carter néven látta meg a napvilágot, művésznevét anyja (Lila Charlton) és mostohaapja (Chester Heston) családnevének kombinációjával alkotta, szülei ugyanis 10 éves korában elváltak. Persze az is lehet, hogy nem ott született, ahol mondják – számos hivatalos iratban egy Evanstone nevű kisváros szerepel, de

Heston csak annyival védekezett, hogy nem emlékszik a kiskorára.

Arra sem emlékezett, hogy apja egy fűrészmalomban vagy építkezésen dolgozott, mert mindig mást mondott, és az is zavaros, hogy mikor vette fel művésznevét – az általános iskolai papírokon ugyanis már 6 évesen Charlton J. Carterként szerepelt. Akárhogy is, Hestonra jellemző volt, hogy az életrajzával kapcsolatban rengeteg volt az ellentmondás.

Heston a Julius Creasar című független produkcióban - Forrás: Wikipedia Commons/Chalmers Butterfield

 

2. A II. világháború alatt önként jelentkezett fegyveres szolgálatra, méghozzá a légierőhöz – mint annyi más színész, például James Stewart, Clack Gable vagy Charles Bronson. A bevonulás előtt, 1944 márciusában gyorsan elvette fiatalkori szerelmét, Lydia Marie Clarke-ot, akihez aztán élete végéig hű maradt.

Heston a 77. repülőszázadban szolgált két éven át rádiósként és fedélzeti lövészként B-25-ös Mitchell kétmotoros közepes bombázógépen és a törzsőrmesteri rangot érte el.

A századát az Alaszkához közeli Aleuti-szigetek visszafoglalásáért vívott véres harcokban vetették be, rendkívül rossz időjárási viszonyok között. Leszerelése után is kapcsolatban marad a hadsereggel, és számos belső használatra készült titkos mozgóképes anyaghoz kölcsönözte a hangját, és ennek megfelelően a létező legmagasabb nemzetbiztonsági besorolásban részesült.

3. Már korán részt vett az iskola színjátszó körének munkájában, és kimagasló eredményeinek köszönhetően ösztöndíjat nyert a Northwestern Universityre, ahol színművészetet tanult. Kifejezetten színpadi színésznek készült, miközben hol festőknek állt modellt, hol tévésorozatokban vállat szerepet, hogy meg is élhessen. Egy tévéfilmben figyelt fel rá 1950-ben Hal B. Wallis producer, aki szerződést kínált fel neki, ami némi habozás után elfogadott: feleségének azt mondta: „Csak leforgatok egy filmet, aztán meglátjuk, milyen lesz”.  Az első főszerepét a Dark City (1950) című film noirban kapta, majd jött a Cecil B. DeMille rendezte A földkerekség legnagyobb show-ja (1952), ami egy csapásra ismertté tette.

Az apacsok nyila - Forrás: Wikipedia Commons

 

4. Az elkövetkező években szinte minden műfajban kipróbálta magát, miközben különböző minőségű filmekben játszott – a Hangyainvázió (1954) című például munkájára aligha volt büszke. A nagy áttörést a szintén Cecil B. DeMille rendezte Tízparancsolat (1956). A

főszerepet állítólag annak köszönhette, hogy nagyon hasonlított Michelangelo Mózes szobrára,

amiben van valami. Érdekesség, hogy a kisgyermek Mózest a színész három hónapos kisfia, Fraser Clarke Heston játszotta, akiből aztán rendező lett, és olyan filmekben rendezte a saját apját, mint a Prémvadászok (1980), A kincses sziget (1990) vagy a Ötös szövetség (1991). Az utóbbiban Heston Sherlock Holmest alakította.  

5. Charles Heston és a felesége kisfiuk születése után szinte azonnal örökbe fogadtak egy kislányt, az 1961-ben született Holly Ann Hestont. Nem arról volt szó, hogy Lydiának nem lehetett már természetes módon gyermeke vagy a harmadik világ nyomorából menekítettek volna ki egy kisbabát. Mindössze arról volt szó, hogy biztosra akartak menni, hogy a következő gyerek kislány, mert úgy gondolták, az ideális családban egy kisfiú és egy kislány van.

Tízparancsolat -  Forrás: Wikipedia Commons

 

6. A Tízparancsolat volt Heston nagy filmjei közül az első, és innentől gyakorlatilag egymást követték az olyan klasszikusok, mint A gonosz érintése (1958), az El Cid (1961), az 55 nap Pekingben (1963), a Khartoum - A Nílus városa (1966) és persze a Ben Hur (1959).

Eredetileg Paul Newman Lett volna Júda Ben-Hur,

csakhogy ő nem akart „szandálos filmben” játszani azok után, hogy Az ezüstkehely című 1955-ös, bibliai témájú szuperprodukciója csúfosan megbukott. Szóba került Marlon Brando, Kirk Douglas és Burt Lancaster neve is, végül William Wyler rendező egyik nap hirtelen rájött, hogy nem kell tovább keresni Ben Hurt, mert Charlton Heston a tökéletes választás, hiszen remekül tudtak együtt dolgozni az Idegen a cowboyok között című 1958-as westernfilm forgatásán is – jó is lett, ráadásul a színész kapta meg a filmnek járó 11 Oscar közül az egyiket.

Ben Hur - Forrás: InterCom

 

7. Mivel mind Heston, mind a Messalát játszó Stephen Boyd kék szemű volt, az utóbbinak végig barna kontaktlencsét kellett viselni, de a legendás fogathajtó verseny forgatása alatt Heston is védőlencsét viselt, hogy a felcsapódó homok nem sértse fel a pupilláját. A forgatás rendkívül megpróbáltató volt, különösen Heston számára, akinek szokatlanul hosszú játékidő jutott: összesen két óra, egy perc és 23 másodperc, de ezzel a mai napig is rekordtartó: ez a leghosszabb alakítás, amely a legjobb színésznek járó Oscart érdemelt.

8. Valójában Sergio Leone forgatta le a híres fogathajtó versenyt. A jelenet előkészítése egy teljes évig tartott. 18 harci szekér, 78 ló és 1500 statiszta és Hollywood legprofibb kaszkadőrei dolgoztak rajta 5 héten át. Charlton Heston és Stephen Boyd is megtanult kocsit hajtani – Heston remek lovas volt és kétlovas fogatot már korábbi filmjeiben is hajtott -, de a veszélyesebb pillanatokban mindkettőjüket kaszkadőrök helyettesítették. Heston dublőre például Joe Canutt volt, aki nem más, mint a híres hollywoodi sztárkaszkadőr, Yakima Canutt fia.

Az a jelenet, ahol Ben hur leesik, majd visszakapaszkodik a quadriga-ra, véletlen született, a fiatal Canutt ugyanis tényleg lesett, de nem lett baja, a felvételt pedig összevágták néhány közeli képpel Hestonról.

A filmmel kapcsolatos számos városi legenda szerint Heston karórát visel a felvételen, pedig jól látható, hogy bőr karvédő van rajta.

Ben Hur - Forrás: InterCom

 

9. Heston semmilyen műfajtól nem idegenkedett – bár a vígjáték nem állt igazán jól neki, és ezt ő is tudta -, és hajlandó volt kockázatot vállalni. Kockázatos projekt volt például A majmok bolygója (1968) is, de kuiltfilm lett belőle, elsősorban neki köszönhetően, és nem csak az alakítására gondolunk. Franklin J. Schaffner rendező három különböző befejezést gondolt ki a történethez, de nem tudott dönteni, és végül Heston tanácsát kérte ki,

ő volt az, aki a ma is sokkolónak számító szabadság-szobros verzió mellett döntött.

Heston szinte az egész forgatás influenzásan csinálta végig, ráadásul szinte meztelenül – aminek Schaffner kissé groteszk módon örült, mert így kellőképpen reszelős lett a színész hangja.

Forrás. Wikipedia Commons

 

10. Rendkívül ellentmondásos személyiség volt, mivel élete során számos, egymással elvileg homlokegyenest ellenkező ügy mellett állt ki. Az 1960-as évek polgárjogi mozgalmainak tevékeny részese volt Martin Luther King, Marlon Brando, vagy épp Sidney Poitier oldalán, és elutasította a rasszizmust és ellenezte a vietnámi háborút. Ugyanakkor felszólalt különböző abortuszellenes fórumokon és a rendkívül befolyásos Nemzeti Lőfegyver-szövetség (NRA) elnöke volt öt éven át. Akaratán kívül fontos szereplője lett Michael Moore Kóla, puska, sültkrumpli című dokumentumfilmjének. Egy héttel az után, hogy a Columbine Középiskolában két tizenéves diák fegyveres mészárlást rendezett, az NRA elnökeként egy nagyszabású gyűlésen jelentette be, hogy továbbra is kiállnak a szabad fegyverviselés mellett, győzedelmes mosollyal a magasba emelve egy puskát.

Sidney Poitier, Harry Belafonte és Charlton Heston a washingtoni békemeneten - Forrás: Wikipedia Commons

 

11. Heston többször tett homofób megjegyzéseket. Csak azután vállalta például a Agónia és extázisban (1965) Michelangelo szerepét, hogy Carol Reed biztosított róla, a nagy művész nem volt homoszexuális. A kétely azért merült fel, mert Michelangelo egyrészt előszeretettel ábrázolta a meztelen férfi testet, másrészt fennmaradtak, némi erotikával fűszerezett levelei, amiket egy fiatal arisztokratának címzett, de bizonyíték nincs. Ennek fényében viszont ironikus, hogy a Ben-Hurban találhatjuk meg Hollywood egyik legalaposabban elrejtett homoszexuális narratíváját is. Ezt állítja az egyik forgatókönyvíró, Gore Vidal, aki szerint úgy javították fel a történetet, hogy a két főhős fiatalkorukban szeretők voltak. A Rómából visszatérő Messala szeretné újrafűteni a kapcsolatot, Ben-Hur viszont vonakodik: a római tribunust így elsősorban szerelemféltés dühíti. Csak a Messalát alakító Stephen Boydot avatták be a dologba, aki ennek megfelelően is játszotta a szerepet, a republikánus, erősen konzervatív Heston viszont nem tudott a titkos háttérszálról – egészen 90-es évekig, amikor Vidal megszellőztette a dolgot.

Heston és Stephen Boyd a Ben Hurban - Forrás: Pannonia Entertainment Ltd.

 

12. Annyira rossz arc azért nem lehetett a színészlegenda, hiszen szerepelt Jóbarátokban, mégpedig a 4. évad 14. epizódjában – amelyikben Joey horgászik. Rá nem túl jellemző módon Joey (Matt LeBlanc) több napra horgászni megy és rettentő büdösen jön vissza, de nincs lehetősége lezuhanyozni, mielőtt elmenne szerepelni egy új filmbe Charlton Hestonnal, így ott zuhanyozik a híresség öltözőszobájában, de az rajtakapja. Bár először leteremti a fiatal kollégát, utána némi lelkifröccsöt ad neki, mert félreérti azt, amit Joey mond.

 

13. A színészt 1998-ban prosztatarákkal diagnosztizálták, de leküzdötte a betegséget, az Alzheimer ellen viszont ő is tehetetlennek bizonyult. Heston egy évtizednyi betegeskedés után, 2008. április 5-én hunyt el. Halálának okát családja nem hozta nyilvánosságra, egy hónappal később azonban kiderült, hogy tüdőgyulladásban halt meg. A temetést az St. Matthew's episzkopális templomban tartották, amelyen több mint 250 híresség jelent meg.

Heston és George W. Bush - Forrás: Wikipedia Commons