5 kínzó kérdés a Vissza a jövőbe-filmek kapcsán

Szerencsére mindegyiket meg lehet válaszolni, részben maguk a filmek, részben az alkotók sűrű nyilatkozatai alapján.

Hogyhogy nem ismerik fel a szülők saját fiukban egykori barátjukat?

Amióta a mozik 1985-ben bemutatták a Vissza a jövőbét, állandóan felmerül, hogy van benne egy dramaturgiai hiba: a főhős, Marty McFly szülei hogyhogy nem ismerik fel a saját fiukban azt a „Calvin Klein”-t, akivel tiniként az ötvenes években közelebbi kapcsolatba kerültek? Bob Gale, a Vissza a jövőbe forgatókönyvírója minderről a következőt nyilatkozta: „Azért ne felejtsük el, hogy George és Lorraine csak hat napig voltak kapcsolatban Martyval/Calvinnel, még 17 éves korukban. Szóval sok-sok évvel később emlékezhetnek ugyan a vicces srácra, aki összehozta az első randijukat, de ha nincs például egy fotójuk,

valószínűleg már csak ködös emlékeik vannak róla.

(…) Lehetséges tehát, hogy Lorraine és George gondoltak rá, hogy egyszer régen találkoztak egy Calvin Klein nevű illetővel, aki emlékeztet a 16–17 éves fiukra, de azért ez nem olyan nagy dolog. Ha most elkezdenénk átlapozni a régi középiskolai évkönyveinket, biztos mi is találnánk benne olyan egykori osztálytársat, aki hasonlít a gyerekünkre.”

Forrás: UIP-Duna Film


Miért nem találta fel Doki a benzint a vadnyugati részben?

A Vissza a jövőbe III-ban Marty csapdába esik 1885-ben, miután odautazik, hogy megmentse Dokit; a DeLoreanban azonban nem maradt elég benzin ahhoz, hogy a visszaúthoz be tudjon indulni, és el tudja érni az időutazáshoz szükséges minimális sebességet – és akkor ugye még nem létezett benzin. Sok rajongóban felmerült, hogy ha valaki olyan okos, mint Doki, hogy feltalálta az időutazást, miért nem találja fel egyszerűen a benzint is (vagy más hasonló alkalmas hajtóanyagot) – így nem kéne a gőzmozdonyt alkalmazniuk.

A válasz pofonegyszerű: Dokinak nem a kémia, hanem a fizika a specialitása.

Forrás: UIP-Duna Film


Honnan vette Marty a hajszárítót?

Marty és saját kamasz apja egyik első találkozása során a fiú George tudományos-fantasztikus érdeklődésére hatva próbálja meg rávenni, hogy randizzon későbbi anyjával, Lorraine-nel. A srác „alienhacukába” öltözik, Van Halent üvöltet George fülébe és Darth Vadernek adva ki magát győzködi a másikat – a hatás érdekében még egy modern hajszárítót is ráfog fegyverként. Kötözködők szeretik azt feszegetni, hogy mégis honnan szedte Marty az eszközt, ami még nem épp így festett 1955-ben. Ebből a videóból kiderül (és a már említett Bob Gale is többször beszélt róla), hogy egy kivágott jelenet tanúsága szerint a hajszárító ott volt a DeLoreanban egy bőröndben, ami Doki személyes cuccaival volt telepakolva, köztük ezzel. És pont azért volt alkalmas George megfélemlítésére, mivel annyira szokatlannak számított az ötvenes években.


Mi történt Biff fiával?

A filmes világ legnagyobb szemétládái közé is beválogatott figurát, Biff Tannent az első Vissza a jövőbe-filmben ismerjük meg, majd a második részben találkozhatunk az unokájával, Griff-fel, aki 2015-ben tinédzserkorú. A már említett vadnyugati felvonásban megismerjük Biff ősét, a nem kevésbé elvetemült Buford „Veszett Kutya” Tannent is, szóval többekben felmerült, hogy akkor miért maradt ki a karakter fia. Bob Gale-ék megoldása szerint a válasz az, hogy Biffnek egyáltalán nem volt fia.

Mivel az unoka, Griff vezetéknevét sosem említik, könnyen lehet, hogy az nem Tannen – tehát Biffnek lánya volt, nem fia, és ez a lány adott életet Griffnek.
Forrás: UIP-Duna Film


Miért nem emlékszik Doki mindenre, ami a múltban történt vele?

A trilógia darabjaiban többször is tanúi lehetünk, hogy amikor Doki megtud bizonyos múlt- és jövőbeli dolgokat, később nem emlékszik rájuk. Az 1955-ös idősíkon elfelejtette például, hogy ő javasolta Martynak, hogy cowboyszerelésben utazzon vissza a vadnyugatra, 1985-ben pedig nem tudta, hogy az említett Buford Tannen le fogja lőni 1885-ben, pedig ezt már a figura 1955-ös verziója megtudta Martytól.

Bob Gale-nek és Robert Zemeckis rendezőnek minderre három válasza is van.

1. Az időutazás nincs hatással a memóriára, tehát ezek az emlékek nem utaznak az emberrel az időben, így nem öröklődnek át a múlt- vagy jövőbeli személyiségükre. 2. Valamikor az 1955 és 1985 között eltelt időben Doki egy valamely kísérlete során történt baleset következtében elveszítette emlékei egy részét (de az is felmerült, hogy nem baleset történt, csak a hatvanas évek droghasználata szólt közbe). 3. Doki mindenre emlékszik, csak szándékosan ignorálja ezeket az információkat, hogy ne okozzon törést a tér-idő kontinuumban.

Forrás: UIP-Duna Film


(via Looper)