5 megdöbbentő filmes pillanat, amit nem könnyű megemészteni

Van, hogy csak kapkodjuk a levegőt egy jelenet után.

Régi közhely, hogy jó film az, ami a székbe szegezi a nézőt – de még jobb az, ami után képtelen vagyunk megmozdulni. Az ilyen jelenetek nem is olyan gyakoriak, mint gondolnánk, amikor köpni-nyelni nem tudunk, és úgy érezzük magunkat, mint akin egy moziteremnyi csizma taposott volna végig. Szóval meg vagyunk makkanva teljesen, na! Következzen öt jelenet, ami ezt váltja ki!

 

Óvatosan, durva spoilerek!

 

A lezárás – A köd (2017)

Frank Darabont A remény rabjai és a Halálsoron után trilógiává bővítette saját Stephen King-adaptációit. Hogy Darabont mennyire ért King nyelvén, azt a korábbi két filmből láthattuk, ám A köd sajnos a leggyengébb film a három közül (de még így is erős versenyző a King-adaptációk mezőnyében). Hogy mégis gyakran emlegetjük, az a torokszorító lezárásnak köszönhető, ami ráadásul nem is King, hanem Darabont leleménye. A sztori szerint hatalmas köd száll le, amiben gyilkos szörnyek bújnak meg. A film végén egy maroknyi túlélőt sarokba szorítanak a lények, minden kilátástalan, így meghozzák a döntést: inkább a lőfegyver általi halál, mint hogy a szörnyek tépjék szét őket. Csakhogy eggyel kevesebb töltény van, így a főszereplő, David Drayton (Thomas Jane) vállalja, hogy mindenit lelő (köztük a saját fiát is), aztán vele meg lesz, ami lesz. Na, az lesz, hogy mikor kiszáll a kocsiból, elkezd felszállni a köd, és megérkezik a katonaság, akik mindenkit kimenekítenek. Szóval, ha várt volna még pár másodpercet, mindnyájan megmenekültek volna.

 

A mutáns medve – Expedíció (2018)

Az anomáliákkal teli zónába vezetett felfedezőút jó pár meglepetést tartogat, de talán a legmegrázóbb az, amikor Natalie Portman és többiek találkoznak egy mutáns medvével. A biológiai deformitások tárházát prezentáló térség egyszerre drámai, gyomorforgató és meghökkentő, de arra talán senki nem volt felkészülve, amikor a medve kiengedi a hangját. Már az is megrázó, hogy a feje olyan, mintha csontig hántották volna róla a bőrt, de

a hangja még ennél is felkavaróbb: akár ha ezer szenvedő lélek kiáltana segítségért.

Mintha az elképzelhetetlen szenvedés harangjátékát hallanánk, amit lehetetlen elfeledni.

 

A békaeső – Magnólia (1999)

Paul Thomas Anderson filmjében többféleképpen is lehet értelmezni azt a pillanatot, amikor békák milliói kezdenek hullani az égből, de talán a legtalálóbb kifejezés az isteni gondviselés. Igen, bár a tetőre, autóra, meg úgy általában mindenhová zuhanó békák hangja felsüketítő és iszonyatos, gondoljuk csak végig, mi történik, mikor megindul a kétéltű-áradat:

  • a békák megakadályozzák az egyik szereplőt a lopási kísérletben,
  • egy öngyilkosságot is meghiúsítanak,
  • sőt, még egy családi kibéküléshez is hozzájárulnak.

Bibliai pillanat, az biztos!

még több megdöbbentő pillanat

A 8 legmegdöbbentőbb filmes pillanat

Nem csak a sztori végén eshet le az állunk.

Tovább

 

Az istenek bosszúja – Ház az erdő mélyén (2011)

Drew Goddard filmjének nemcsak ezen a listán, hanem az alulértékelt horrorok közt is helye van, hiszen kevés film tudja úgy meglepni a nézőt, mint a Ház az erdő mélyén. Ráadásul többször is. Ráadásul úgy mozgatva a műfaj szabályait, hogy azt újból és újból metaszintre emeli. Az egész úgy indul, mint egy klasszikus tinihorror, amiben a szereplők megérkeznek egy baljós erdei házba. Csakhogy minden, ami velük történik, azt egy irányítóközpontból vezérlik, de nem is ez az igazán megdöbbentő, hanem, hogy miért van szükség minderre.

Az egész ugyanis egy áldozati szertartás, aminek megvan a maga egyedi rituáléja,

ami valójában a slasher filmek szabályrendszere. De ne gondold, hogy ezt nem tudja überelni a film, ugyanis a végjáték még ennél is letaglózóbb: pá-pá emberiség!

 

Szex egy autóval – Titán (2021)

Julia Ducournau Arany Pálma-díjas filmje már önmagában elég bizarr, és nehezen követhető:

„A Titán főhőse egy olyan fiatal nő, aki egy autószalonban hoszteszkedik (a gyakorlatban sztriptízel), amíg egy szép napon be nem kattan, gyilkos ámokfutásba kezd, utána pedig egy tűzoltó rég elveszett fiának adja ki magát, hogy elmeneküljön a törvény előtt”

igyekezett kollégánk összefoglalni. Ha ez nem lenne elég, akkor megcsodálhatjuk azt is, ahogy a főszereplő egy Cadillac-kel szexel, sőt, teherbe is esik tőle. Ha valami, akkor ez egész biztosan belepasszíroz minket a székbe.

 

(via Movieweb)