5+10 érdekesség az 50 éves Olivia Colmanről

Lehetett volna akár teherautó-sofőr is, de szerencsére a színészetet választotta A kedvenc Oscar-díjas sztárja, A Korona Erzsébet királynője, aki kihagyott egy berúgást Bill Murrayvel.

1. A név

Olivia Colman 1974. január 30-án született az angliai Norwich-ben, de nem egészen az a neve, ahogy mi a stáblistákról ismerjük. Illetve egész pontosan nem Olivia az első keresztneve, hiszen az anyakönyvében az áll, hogy: Sarah Caroline Olivia Colman. Két okból nem a Sarah-t választotta: egyfelől volt már egy Sarah Colman nevű, bejegyzett színésznő, másfelől legkedvesebb egyetemi barátnőjét is Oliviának hívják. Ráadásul mindenki Collynak becézi.

 

2. A felismerés

Sugárzó személyisége ellenére Olivia Colman először egy kifejezetten manipulatív karaktert alakított a színpadon: ő volt a címszereplő a Jean Brodie kisasszony fénykora című Muriel Spark-mű színpadi változatában. Brodie, a negyvenes éveiben járó tanítónő, aki az 1930-as évek képmutató Edinburghjében próbálja kinevelni a diákok egy szűk csoportjából a legjobbakat. A mindenkiben nyomot hagyó, megosztó személyiséget Maggie Smith alakította a 1969-es filmben (Miss Jean Brodie virágzása). Colman 16 éves volt amikor eljátszotta a figurát egy iskolai előadáson, és ekkor hasított belé a felismerés, hogy színész akar lenni:

„Azonnal azt gondoltam, hogy ezt szeretném csinálni, semmi mást.”

3. A pályaválasztási teszt

Annak ellenére, hogy Colman már tudta, hogy a kamerák előtti élet vonzza, az iskolában mégis mindenkinek azt mondta, hogy kórházi nővér vagy tanár szeretne lenni. Sőt, akár teherautó-sofőr is lehetett volna, hiszen

amikor kitöltött egy számítógépes pályaválasztási tesztet, akkor az a kiváló térérzékelése miatt azt javasolta neki, hogy teherautó-sofőr legyen.

 

4. A kezdet

Mint tudjuk, a legtöbb színész – sőt, a legtöbb kiváló színész – nem azzal kezdi a pályáját, amire legjobban vágyik, hanem valami olyan munkával, amiből meg tud élni. Colmannél sincs ez másként: ő takarítóként dolgozott, mielőtt színész lett. A 2019-es Oscar-gálán utalt is erre a köszönőbeszédében:

„Takarítóként dolgoztam, és imádtam azt a munkát, de elég sok időt töltöttem azzal, hogy elképzeljem ezt a pillanatot.”

ők se bírják a method actinget

7 sztár, aki gyűlöli a method actinget

Nem mindenki van lenyűgözve a teljes mértékben átlényegülő színészkollégáktól – és ennek gyakran igen vicces és/vagy frappáns módon hangot is adnak. Összegyűjtöttük a legcsípősebb beszólásokat.

Tovább

 

5. A method acting

Bár minden szerepében átgondolt és átütő erejű, mégsem szereti a method actinget, vagyis a teljesen átlényegülő színészetet.

„Nem tudom elképzelni, hogy kilenc hónapig követem a Los Angeles-i rendőrséget vagy ilyesmi. Az emberek hajlamosak túlgondolni a dolgokat. Ha a forgatókönyv jó, minden benne van, amire szükséged van. Én csak megpróbálom átérezni, és őszintén eljátszani”

– mondta.

 

6. Szerelem első látásra

Férjét, Ed Sinclairt, akivel 2001 óta házasok, a Cambridge-i Egyetemen ismerte meg, ahol a Table Manners című diákelőadás próbájára benézve megpillantotta a férfit profilból, és rögtön azt gondolta:

„Hozzá megyek feleségül!”

 Azóta is együtt vannak, és három gyermekük (két fiú és egy lány) van. Sinclair amúgy eredetileg jogot hallgatott, ám kiábrándult belőle, és író lett. Például ő a kreátora a Titkok a kertben című HBO-s minisorozatnak, amiben a felesége is játszik.

 Ed Sinclair és Olivia Colman 
Forrás: Gareth Cattermole/Getty Images for Warner Bros. Pictures

 

7. A megevett cigaretta

Colman több sitcomban is együtt dolgozott David Mitchell-lel és Robert Webb-bel, a legnépszerűbb talán a 9 évadot megélt Peep Show. Először egy meghallgatáson találkoztak, amit a Cambridge University Footlights száméra tartottak. Mitchell és Webb

megkérték Colmant, hogy keressen valamit a teremben, és próbálja eladni, mire ő felvett egy cigarettacsikket, előadta, hogy milyen tápláló és végül meg is ette.

 

8. A WC-papír

Colman alakítja A Korona című Netflix-sorozatban Erzsébet királynőt, de a színésznő másként is kapcsolódik a királyi családhoz. Egész pontosan van neki otthon egy tekercs WC-papír, egyenesen a Buckingham-palotából. Történt ugyanis, hogy amikor a férjével részt vettek Vilmos herceg jótékonysági estjén, Ed Sinclair magához vett egy tekercs toalettpapírt:

„A férjem ellopott egy kis vécépapírtekercset, csak hogy elmondhassa, hogy a Buckingham-palotából van”

– mondta egy interjúban.

9. Bill Murray

Van Colman telefonján egy üzenet Bill Murraytől, még abból az időből, amikor együtt játszottak a 2012-es A király látogatása című filmben, amiben Colman Erzsébet királynőt, Murray pedig Franklin D. Rooseveltet alakította. A telefonüzenetben Murray meghívta őt egy italra a Grouchóba, de Colman végül nem ment el:

„Nagy kár, pedig berúghattam volna Bill Murrayvel. Még mindig megvan, sosem fogom kitörölni”

– mesélte a hangüzenetről.

 

10. Christian Bale

Ugyanazon a napon született, mint Christian Bale, aki szintén most lett 50 éves. Ráadásul mindkettőjüket jelölték Oscar-díjra, 2019-ben, de végül csak Colman kapott elismerést A kedvencért (Bale a legjobb férfi főszereplő kategóriában volt jelölve az Alelnökben nyújtott alakításáért).

a másik szülinapos

Az 50 éves Christian Bale legzseniálisabb pillanatai

A pályafutását gyerekszínészként kezdő, ma 50 éves Christian Bale nem tud hibázni, őt mindig élmény nézni, ráadásul azon kevés színész közé tartozik, akik mindig más arcukat mutatják. Íme, néhány igazán emlékezetes pillanata.

Tovább

 

11. Meryl Streep

Mikor Meryl Streep átvette a legjobb színésznőnek járó BAFTA-díjat A Vasladyiért (2011), a köszönőbeszédben kiemelte Olivia Colmant is. Streep alakítja Margaret Thatchert, a lányát, Carol Thatchert pedig Colman játssza. Streep a díj átvételekor

„isteni tehetségnek” nevezte Colmant.

 

12. A kutya

Egy interjúban elárulta, hogy a kutyáját Lord Alfred Waggysonnak hívják, amivel a brit költőre, Lord Alfred Tennysonra utal (a waggy magyarul mókásat jelent).

Forrás: Jeff Spicer/Getty Images for Warner Bros. Pictures

13. Az Oscar-díj

A kedvenc című film, amiben Anna királynőt alakítja, számtalan díjat – többek közt Golden Globe-ot és BAFTÁ-t – hozott neki, és ezért jelölték először Oscarrra, amit rögtön el is vitt a legjobb női főszereplő kategóriában.

 

14. A BAFTA-díj

Ő az egyetlen, aki három különböző kategóriában is elnyerte a BAFTA-díjat (ráadásul összesen négyet):

  • Twenty Twelve – legjobb női főszereplő vígjáték kategóriában (2012)
  • Accused – legjobb női mellékszereplő (2013)
  • Broadchurch – legjobb női főszereplő (2014)
  • A kedvenc – legjobb női főszereplő (2019)

15. Legközelebb

Olivia Colmannek több projektje is folyamatban van, az egyik a Paddington várva várt harmadik része, a Paddington in Peru, melyben, ahogy a cím is mutatja, a leghíresebb angol mackó az amazonasi esőerdőbe látogat. Colman egy tisztelendő anyát, vagyis egy zárda vezetőjét fogja alakítani a készülő filmben.

 

(via IMDb, Independent, Business Insider)