7 családi film húsvétra hívőknek és ateistáknak

A kedves nyuszis animációktól a nagyszabású történelmi filmeken át a Monty Python bibliai agymenéséig sokféle jó filmet ajánlunk sokféle családnak.

Hopp

 

A húsvéti nyuszi fia rocksztár szeretne lenni, ezért lelép Los Angelesbe, ahol egy új barátra talál, és még David Hasselhoff-fal is zenélhet. Otthon, a Húsvét-szigeteken viszont a húsvéti csibék megpuccsolják a húsvéti nyuszit, így Husinak haza kell térnie rendet tenni. A filmben egészen jól összesimulnak a cuki, szőrös animált állatok az élő szereplőkkel, és néhány felnőtteknek szóló poént is elszórtak benne, hogy a család minden tagja jól járjon.

 

Jézus Krisztus Szupersztár

 

Ha szeretitek a musicaleket, és az sem árt, ha közben a gyerekek ismerkednek az alapműveltség részét képező bibliai történettel, akkor a Jézus Krisztus Szupersztárnál nincsen jobb választás. A klasszikus musical hetvenes években készült filmváltozata ma is nagyon erős, és műfajából adódóan nagyon kíméletesen ábrázolja a történet véres részleteit.

 

Nyúl Péter

 

Aki moziba kívánkozik a családdal a hosszú hétvégén, annak egyértelműen a Nyúl Péter című animációt kell megnéznie. Beatrix Potter klasszikus meséjének modern továbbgondolása nem kifejezetten a húsvétról szól, de a kedves, csak kissé pofátlan nyuszikkal és és a zöldellő tavaszi kerttel tökéletesen beleillik az ünnep hangulatába.

 

Az öt legenda

 

Az Így neveld a sárkányodat alkotói szuperhőst faragtak a húsvéti nyusziból, hogy a Mikulással, a Homokemberrel és a Fogtündérrel mentse meg a gyerekeket a gonosz Mumus rémálmaitól. A Dreamworks 3D-s animációjában producerként Guillermo del Toro is közreműködött, és bár kicsit sok benne a hó és a sötétség, ez az újabb időjárási trendeket figyelembe véve még márciusban is bőven belefér.



A világ legszebb története

 

A maga idejében nem volt ennél nagyszabásúbb és lenyűgözőbb film, és sokkal drágább sem. Összesen öt Oscarra jelölték, bár végül egyet sem kapott meg, és a kritikusok szétszedték, de azóta sem filmesítették meg ennél sokkal jobban Jézus életét. A négyórás filmet otthon kényelmesen meg lehet nézni a családdal, és közben alaposan megismerkedhetünk a bibliai történettel.

 

Ben Hur

 

Nagyobb gyerekekkel szintén bevállalható az 1959-es Ben Hur, aminek az elkészítésében több mint ötvenezren vettek részt. A maga 11 Oscar-díjával minden idők egyik leghíresebb szandálos filmje, és a mai napig lélegzetelállító mű annak ellenére, hogy jövőre lesz hatvanéves. A film középpontjában Ben Hur, egy gazdag zsidó család fia áll, akit hamisan vádolnak meg és taszítják rabszolgasorba, majd egy római kocsiversenyen száll szembe legnagyobb ellenfelével. A történet hátterében pedig Jézus tanai forgatják fel a Római Birodalmat, és nagy hatással vannak Ben Hur életére is.



Brian élete

 

Ha mindenféle komolyság és nagy hőstörténet nélkül, de annál több humorral szeretnénk tölteni a húsvétot, akkor nincs jobb a Monty Mython alternatív bibliai sztorijánál. A rengeteget idézett film középpontjában Brian áll, akit tévedésből néznek a megváltónak. Bár ő csak szeretne becsajozni, a korabeli Júdeában egyre lehetetlenebb kalandokba keveredik.