7 film, ami fájóan ócska folytatást kapott

Van, amit nem kellett volna erőltetni.

Tudjuk, hogy a folytatás szinte sosem olyan jó, mint az eredeti, de vannak szégyenletesen kiugró példák. Következzen hét olyan film, ami méltatlanul vacak folytatást kapott.

 

Hegylakó (1986)

A film Connor MacLeod (Christopher Lambert) harcát követi aki évszázadok óta egy tokos háborút vív az ellenségeivel. A Hegylakó az akkori jelenben, a nyolcvanas években játszódik, és a fantasy, az akciófilm, valamint a romantika izgalmas elegye. A folytatás, a Hegylakó 2. - A visszatérés viszont már egészen más irányt vett: ebben a halhatatlan harcosok eredetét mutatja be, és még Sean Connery sem menti meg.

Egy Reddit-felhasználó véleménye: “Azon kevés filmek egyike, amelyekért fizettem, hogy a moziban nézhessem meg, és amelyekből a vége előtt kisétáltam. Annyira rossz volt, hogy teljesen megváltoztatta az emlékeimet és a véleményemet az első filmről.”


Féktelenül (1994)

Egyetlen remek alapötlet elvitte a filmet: egy száguldó busznak tartania kell a sebességet, különben felrobban a bomba. A Féktelenül azonnal klasszikussá vált, nem csoda jött is folytatás, de a második rész már képtelen volt fenntartani a feszültséget. Nem csak az volt a gond, hogy egy tengerjárón nem működött a dolog, de Keanu Reeves is borzasztóan hiányzott, pedig Sandra Bullock tényleg kitett magáért.

Egy Reddit-felhasználó véleménye Bullock alakításáról: “Egyszerűen bűzlik attól, hogy eladod magad: egy olyan filmben játszol, amiről tudod, hogy borzalmas, de nagy fizetést kapsz érte, pedig más lehetőségeid is lennének.”


Interjú a vámpírral (1994)

A film Louis de Pointe du Lac (Brad Pitt) sorsát követi, akit a sztori elején Lestat de Lioncourt (Tom Cruise) vámpírrá változtat. Az Interjú a vámpírral mindmáig kiemelkedik a vámpírfilmek közül, buja látványvilágával, realisztikus karaktereivel és a halhatatlanság megrendítő bemutatásával. A folytatás, A kárhozottak királynője azonban jócskán elmarad ettől. A középpontban egy Akasha (Aaliyah) nevű vámpír áll, és az egész modern környezetben játszódik. Hiányzik az eredeti film hangulata, és emlékezetes karakter, és Lestat is feltűnik benne, de Stuart Townsend alakítja.

Egy Reddit-felhasználó véleménye: “Azon kevés filmek egyike, amit nem tudtam végignézni. Imádtam az Interjú a vámpírralt, olvastam a könyveket is, de ez a film olyan volt, mint egy pofon.”


Mulan (1998)

Az első Mulan a '90-es évek legjobb Disney-filmjei közé tartozik: egy gyönyörűen animált kalandfilm, ami egy fiatal lányról szól, aki férfinak álcázza magát, hogy beteg apja helyett belépjen a kínai hadseregbe. Ezzel szemben a 2002-ben készített folytatás, a Mulan 2.

a zavaros történettel és a hihetetlen karakterfejlődéssel demonstrálja, hogy miért nem érdemes mindenhez második részt készíteni.

Az egész sztori teljesen téttelen, és a cselekmény az esküvő(k) körül bonyolódik

Egy Reddit-felhasználó véleménye: “Imádom a Mulant, de a folytatás egy regresszív szutyok.”

Íme néhány ellenpélda

7 folytatás, ami jobb, mint az eredeti film

A második (sőt: harmadik, negyedik) részeket általában elég lesajnálóan szoktuk emlegetni, feltételezvén, hogy csak anyagi érdekből készültek. De vannak bizonyos ritka alkalmak, amikor egy-egy folytatás sokkal jobban sikerül, mint az eredeti film.

Tovább

 

Mátrix (1999)

A Mátrix a 90-es évek egyik legnagyobb hatású akciófilmje, remek koreográfiával, fantasztikus történettel és izgalmas filozófiával. A folytatás megpróbálta szélesíteni az univerzumot, de csak összezavarta a történetet. Bár még mindig tisztességes, és van benne néhány lenyűgöző akciójelenet, a második és harmadik rész nem ér fel az első filmhez (a negyediket meg hagyjuk is). Quentin Tarantino panaszkodott arra, hogy a folytatás "tönkretette a mitológiát", és teljesen igaza van.

Egy Reddit-felhasználó véleménye: “A Mátrix volt az egyik legeredetibb, legakciódúsabb, és minden szempontból legszórakoztatóbb film, amit évek óta láttam. Keanu Reeves nem a legkomplexebb színész, de ebben a szerepben csodálatosan működött. A folytatás annyira rossz volt, hogy a gépeknek drukkoltam.”


Beépített szépség (2000)

Sandra Bullock sikerre vitte a filmet, amiben egy FBI-ügynököt alakít, akinek inkognitóban kell indulnia egy szépségversenyen, hogy meghiúsítson egy terrortámadást. A második rész arról szól, hogy a Bullock karakterének agyára ment a szépségverseny, egyre többet foglalkozik a külsejével, és egyre kevesebbet munkájával.  Ez a film egész egyszerűen borzasztó, a népszerű filmkritikus, Roger Ebert szavaival élve: “Nem lehet ésszerű érvet felhozni amellett, hogy megnézzük.” Hogy mennyire bénácska lett a Beépített szépség 2., azt a magyar alcím tökéletesen példázza: Csábítunk és védünk. 


Amerikai pszichó (2000)

A Bret Easton Ellis könyvéből készült eredeti film középpontjábsan Patrick Bateman (Christian Bale), a gazdag befektetési bankár áll, aki titokban szadista sorozatgyilkos. Bár az Amerikai pszichó eléggé erőszakos, elgondolkodtató módon vizsgálja az anyagiasság, az elszigeteltség és az identitás kérdéskörét. A folytatás azonban elszakadt az eredeti történettől, és helyette egy vértől tocsogó slashert kapunk új főszereplővel, akit Mila Kunis alakít, és akiből hiányzik az a komplexitás, ami Patrick Batemant olyan egyedivé és érdekessé tette.

Egy Reddit-felhasználó véleménye: “Az Amerikai pszichó 2. eredetileg nem folytatásnak készült. Egy eredeti forgatókönyv volt, amit úgy változtattak meg a marketing kedvéért, hogy gyenge kapcsolatot teremtsen az Amerikai pszichóval.”


(via Collider)