7 karakter, akiről teljesen megfeledkeztek a film végére

Van, hogy a sztori közben teljesen felszívódik egy szereplő.

Előfordult már veled is, hogy nézted a filmet, figyelmesen követted a sztorit, ám mikor elkezdett peregni a stáblista, hiányérzeted támadt: az egyik szereplő időközben eltűnt, nem tudni, mi lett vele, miért nem vitték tovább a történetét. Persze, aki filmet néz, az ne várjon hiánytalan dramaturgiát, amiben minden lyuk be lesz tömve, de azért egy egész szereplőt elhagyni menet közben eléggé fura. Következzen hét film, amiből szőrén-szálán eltűnt egy karakter!

 

Birdie Coonan – Beszéljünk Éváról! (1950)

Thelma Rittert összesen hatszor jelölték Oscar-díjra a legjobb női mellékszereplő kategóriában, először pont az 1950-es Beszéljünk Éváról! című filmben nyújtott alakításáért. Ebben Birdie Coonant, Margo Channing (Bette Davis) hűséges szobalányát játszotta, aki egészen a film egyharmadáig jelen van, és Margo bizalmasa, valamint jó barátja. Aztán hirtelen teljesen eltűnik a történetből, mintha sosem lett volna. Ennek magyarázata, hogy a film alapjául szolgáló mű, Mary Orr The Wisdom of Eve című novellája nem említi a karaktert, Birdie a filmverzióhoz lett kitalálva, bár ez még nem indokolja, hogy minden ok nélkül eltűnjön a sztoriból, pláne hogy ilyen közel állt a főszereplőhöz.

 

Nick Van Owen – Az elveszett világ: Jurassic Park (1997)

A második Jurassic Park-film még elég élvezhetőre sikerült, ami nem csoda, hiszen ezt is Steven Spielberg jegyzi, és még Jeff Goldblum is visszatér Ian Malcolm szerepében. Ebben szerepel a „második sziget”, az Isla Sorna, ahol a dinoszauruszokat nevelik: az ide érkező egyik expedíció tagja a fotóriporter és dokumentumfilmes Nick Van Owen, akit Vince Vaughn alakít. Jól eltalált figurája azonban

csak addig szerepel a történetben, amíg a szigeten vagyunk, amikor San Diegóban folytatódik a cselekmény, Nick minden magyarázat nélkül felszívódik.

Ami ennél is érdekesebb, hogy egyik későbbi filmben sem tér vissza, pedig a Jurassic World-filmekben számtalan régi szereplő tűnik fel, és Vaughn épp Az elveszett világ utáni években vált jelentősebb színésszé, így kellemes meglepetés lett volna a rajongóknak (és talán magyarázatot is kaphattunk volna, hogy mi lett vele).

 

Mitch Carson – A Hangya (2015)

Korábban már egy egész cikket szenteltünk a Marvel Moziverzumból kigolyózott sztároknak, de még ide is befér egy karakter, akit már a film közben ejtenek az alkotók. A Martin Donovan által alakított Mitch Carson

nemcsak eltűnik a filmből, hanem egy komoly cselekményrést is hagy maga után.

Carson a HYDRA ügynöke, aki beépül S.H.I.E.L.D.-be, és a sztori csúcspontján kihasználja a Hangya (Paul Rudd) és Darren Cross (Corey Stoll) közti konfliktust, hogy ellophassa a Pym-részecskéket. A káosz közepette elmenekül, olyannyira, hogy soha többé nem hallunk felőle. Sem A Hangya további játékidejében, sem a későbbi Marvel-filmekben, ami csak azért furcsa, mert így azt se tudjuk meg, hogy mi lett az ellopott Pym-részecskékkel.

ez is érdekelhet

Sztárok, akiket kihajítottak a Marvel-univerzumból

A Marvel filmes világa úgy hagyott hátra egy-egy szereplőt, mintha sose lettek volna.

Tovább

 

Pua, a malac – Vaiana (2016)

Tudjuk, hogy az animációs filmek még az eddig felsoroltaknál is csapongóbbak, de Pua malac esete mindképp a listára kívánkozott. A Disney-rajzfilmek egyik biztos pontjai az állati karakterek, akik a főhőst segítik, és általában ők szolgáltatják a komikum nagy részét is. Gondoljunk az Aladdinból Abura, a majomra, vagy Mulan sárkányára, Mushura. Ezeknek a figuráknak mellékszereplőként is kiemelt szerepük van, mégis, a Vaiana című animációs filmben kifejezetten mostohán bántak szegény kis malaccal. A film plakátja és előzetese azt sejtette, hogy Pua is hasonló szerepet tölt be, mint a többi állati segítő, és ő lesz a címszereplő hűséges társa, ám

a történet felénél minden indok nélkül eltűnik,

majd csak a végén látjuk újra egy rövid jelenet erejéig. Nagy kérdés, hogy a hamarosan érkező élőszereplős verzióban (melyben Dwayne Johnson alakítja Mauit) helyet kap-e egyáltalán Pua, és ha igen, több szerepe lesz-e.

 

A „hatékony ember” – Tőrbe ejtve – Az üveghagyma (2022)

Mi sem bizonyítja jobban, hogy a krimi sosem fog kimenni a divatból, minthogy a klasszikus alapokon álló Tőrbe ejtve című film 2019-ben akkora siker lett, hogy három évre rá már meg is érkezett hozzá a folytatás. Az üveghagyma nem a moziban, hanem a Netflixen debütált, és a nyomozó, Benoit Blanc (Daniel Craig) kivételével miden szereplő új volt: új ügy, új karakterek. Ezek közt tűnik fel egy érdekes, név nélküli figura, akit a stáblista is csak úgy emleget: „Efficient Man”, vagyis a „hatékony ember”. Az üveghagyma a COVID után jelent meg, és okosan reflektál is rá: a szereplők szájmaszkban vannak, egészen addig, míg meg nem érkezik ez a bizonyos „hatékony ember”, és valamit a szájukba fecskendez, majd közli, most már levehetik a maszkot. Ezt a karaktert viszont soha többé nem látjuk pedig, pedig nem kisebb név alakította, mint Ethan Hawke.

 

Nagini – Legendás állatok: Dumbledore titkai (2022)

Oké, az egész Legendás állatok-trilógia egy állatorvosi ló, de még így is kiemelkedik belőle Nagini, Voldemort legerősebb szövetségese és nem mellesleg egyik horcruxa. A karakter azonban a Grindelwald bűntetteiben is feltűnik,

nagy meglepetésünkre még női alakban

(Claudia Kim) – aki képes kígyóvá változni, majd vissza emberré –, ám a következő részből, a Dumbledore titkaiból már teljesen kimaradt. Hogy mi lesz a sorsa, azt tudjuk: a Halál ereklyéi második részében Neville Longbottom (Matthew Lewis) kinyírja, és ezzel az utolsó horcrux is megsemmisül. De hogy mi történt a kettő közt, és miért lett végleg kígyó – vagyis pont a lényeg –, nem derül ki.

 

Rocky Balboa – Creed III. (2023)

Listánk utolsó darabja kicsit hasonló az előzőhöz: itt is azzal állunk szemben, hogy egy franchise érdekes és/vagy fontos szereplője mindenfajta említés nélkül felszívódik két film között. A Rocky-franchise 2023-as darabja, a Creed III. több szempontból is rendhagyó: ez volt a címszereplőt alakító Michael B. Jordan rendezői debütálása, és ez volt az első film, amiben nem szerepel Rocky Balboa (Sylvester Stallone). Ezzel alapvetően nincs is baj, már nem is Rocky a címe, meg amúgy is, megállhatott volna ez a film a maga lábán (nem állt!), viszont

úgy tűnt el a franchise névadója, aki 1976 óta jelen van, mintha sose lett volna: egyetlen mondat erejéig nem beszélnek róla, hogy mégis mi lett vele.

Találgatni persze lehet: visszavonult, nincs már rá szükség, vagy megrottyant az egészsége. Persze, tudjuk, hogy a döntést maga Stallone hozta meg, kreatív nézeteltérések miatt, de elég zsenánt, hogy a film semmifajta módon nem magyarázza meg a hiányát.

 

(via Screen Rant, WhatCulture)