8 dolog, amit nem tudtál a 30 éves Végzetes vonzerőről

Nemcsak a Psychónak van híres fürdőszobai késes jelenete, Michael Douglas és Glenn Close a forró gőzben dulakodva hozzák a frászt a közönségre a Végzetes vonzerőben. Harminc éve mutatták be a nyolcvanas évek klasszikus párkapcsolati thrillerét, amiben végzetes eseményeket indít el egy megcsalás, és még ma is futkos tőle a hideg az ember hátán.

1. Glenn Close még mindig őrzi a kést a film híresen félelmetes fürdőszobai jelenetéből, a konyhája falán lóg bekeretezve. A színésznő, akit a szerepért Oscarra jelöltek, azt is elárulta, hogy a kés egyáltalán nem éles, kartonból készítették a kellékesek.

2. A Végzetes vonzerő a maga idejében elég nagyot durrant, összesen hat kategóriában jelölték Oscarra. Nemcsak Glenn Close-t, de a Michael Douglas feleségét játszó Anne Archert, a rendezőt, a forgatókönyvírót, a vágót is jelölték, és a legjobb filmnek járó díjért is versenyben volt, hogy végül egyetlen egyet se nyerjen meg.

3. A film egy remake, az eredeti egy 40 perces brit rövidfilm, amit James Dearden írt és rendezett, majd őt kérték fel az egész estés amerikai változat forgatókönyvének elkészítésére is.

4. Eredetileg az lett volna a film vége, hogy Glenn Close öngyilkossságot követ el a késsel, amin hemzsegnek Michael Douglas ujjlenyomatai, ezért letartóztatják gyilkosságért. A tesztközönség viszont nem fogadta jól ezt a verziót, ezért változtattak a végzetes megcsalás végkimenetelén.

5. Glenn Close karaktere egy valós mentális zavarban szenved. Az erotománia vagy más néven Clerambault szindróma lényege, hogy egy fiatal nő azt képzeli, hogy rajong érte egy nála idősebb és magasabb társadalmi státuszú férfi.

6. Nemcsak Oscar-jelölésekben teljesített jól a thriller, a bemutató évében ez volt a második legtöbb bevételt hozó film, csak a Három férfi és egy bébi előzte meg.

7. Michael Douglasnek kemény éve volt a forgatás idején, egymással párhuzamosan dolgozott a Végzetes vonzerőn és a Wall Streeten, így folyamatosan egyik forgatásról járt a másikra.

8. Ebben a filmben dolgozott együtt először Adrian Lyne rendező és Howard Atherton operatőr. Később együtt forgatták a Tisztességtelen ajánlatot és a Lolitát.

Forrás: IMDb