8 tény, amit tutit nem tudtál a Trópusi viharról

Ben Stiller A nap birodalma forgatásán találta ki, hogy egyszer ő is rendezni fog egy háborús filmet. Keanu Reeves és Owen Wilson is benne lett volna eredetileg a stábban.

1. Ben Stiller már A nap birodalma forgatásán kitalálta, hogy ő is akar egy háborús filmet

Aligha kell bemutatni a PORT.hu olvasóinak a Trópusi vihar című 2008-as vígjátékot, amelyben Ben Stiller, Jack Black és Robert Downey Jr. olyan sztárokat alakítanak, akik háborús filmet forgatnak a délkelet-ázsiai dzsungelben, csakhogy a stúdió kihátrál mögülük, így nekik kell befejezni a munkát, miközben fel sem tűnik nekik, hogy már nem statiszták, hanem igazi rosszfiúk lőnek rájuk...

A néző viszont dől a nevetéstől, mert a Trópusi vihar a vietnámi háborús filmek fergeteges paródiája.

Ben Stiller, aki nemcsak főszereplője, de forgatókönyvírója és rendezője is a filmnek, már az 1987-es A nap birodalma idején kitalálta, hogy ő is szeretne egy háborús filmet forgatni (ebben a Spielberg-klasszikusban ő is ugyanúgy egy japán fogságba esett amerikai hadifoglyot alakított, ahogy John Malkovich és a fiatal Christian Bale).

Akkoriban ugyanis a színész barátai bekerültek az 1986-os A szakasz és az 1987-es Hamburger Hill stábjába, és folyton arról beszéltek, hogy az ilyen grandiózus projekteket milyen jó „kiképzőtáboros felkészülés” előzi meg. Stiller viszont ezt már akkor is igen viccesnek és abszurdnak találta, mivel szerinte színésznek lenni egy háborús filmben semmiben sem hasonlítható ahhoz, mint amikor igazi katonák harcolnak egy igazi háborúban. Így született meg a Trópusi vihar című háborús szatíra, amiben ismert hollywoodi sztárok teszik nevetségessé a háborús filmeket forgató, ismert hollywoodi sztárokat.

 

2. Keanu Reeves és Owen Wilson is benne lett volna a filmben

Eredetileg Ben Stiller a filmbéli háborús film producerét, Rick Pecket játszotta volna el, és Keanu Reeves lett volna Tugg Speedman. Később viszont Stiller saját magának adta oda a főszerepet, és az országos cimborája, Owen Wilson játszotta volna el Rick Pecket. Wilson azonban 2007-ben felvágta az ereit (az akkori hírek szerint amiatt akart öngyilkos lenni, mert Kate Hudson, akivel az Én, a nő és plusz egy fő forgatásán jött össze, szakított vele), Ben Stiller viszont nem akarta leterhelni a barátját egy fárasztó filmforgatással, ezért végül Matthew McConaughey-nak adta oda a szerepet.

Forrás: UIP-Duna Film

 

3. Ezt a filmet is jobb szinkronosan nézni, mint eredeti hanggal

 Speier Dávid zseniális magyar szöveget készített Robert Downey Jr. karakterének, Kirk Lasarusnak, aki egy fehér ausztrál sztár, de átoperáltatja magát feketévé, hogy könnyebben kaphasson Oscart. Nem csoda, hogy a Sosem szabad fullba nyomni a kretént!” vagy az „Oscar bácsi nem gyütt!” mára szervesen beépült itthon a hétköznapi nyelvbe.

 

4. Kirk Lazarus eredetileg nem is ausztrál lett volna.

Ben Stiller, Justin Theroux és Etan Cohen eredeti forgatókönyvében a magát átműttető színész még ír volt. Robert Downey Jr. azonban megváltoztatta a karaktert, mert úgy vélte, hogy az ausztrál akcentust sokkal viccesebben tudná hozni, és rögtönöznie is könnyebb volna, mintha az írek angolját kellene használnia.

 

5. Robert Downey Jr. anyja nem tartotta jó ötletnek, hogy a fia is szerepel a Trópusi viharban

A sztár anyjának, Elsie Downey színésznőnek komoly aggályai voltak annak idején, mert szerinte Kirk Lasarus arcműtétje a blackface-jelenség visszaemelése a popkultúrába, mivel a fehér színészek feketére maszkírozott feje az évszázados múltra visszatekintő faji megkülönböztetés egyik szimbóluma.

Az anyám halálra rémült. Azt mondogatta, »Bobby, szörnyű előérzetem van ezzel [a filmmel] kapcsolatban.« Én meg azt  mondtam erre, »Igen, anya, nekem is.«

Robert Downey Jr. ugyanis saját bevallása szerint maga is eléggé tanácstalan volt azzal kapcsolatban, hogy bevállalja-e a filmet:

Amikor Ben [Stiller] felhívott, és azt mondta, »Hé, egy ilyen filmet fogok csinálni.«, akkor azt hittem, Sean Penn biztos nem vállalta el, és talán ő döntött bölcsen. Végül azt mondtam: »Igen, megcsinálom, majd beszállok a Vasember után.« Aztán elkezdtem gondolkodni, hogy várjunk csak, hát ez egy szörnyű ötlet!

A sztár szerint azonban Ben Stiller filmjében sosem a blackface-en volt a lényeg, hanem hogy van egy félcédulás színész Hollywoodban, aki annyira görcsösen akarja az Oscar-díjat, hogy szó szerint bármit képes érte megtenni.

 

6. Tom Cruise őrült táncát két befolyásos álomgyári producer ihlette

A Trópusi vihar legmókásabb pillanata egyértelműen az, amikor Tom Cruise, aki Les Grossmant, a trágár filmproducert alakította, táncra perdült az irodájában. A bohókás karaktert lényegében maga Cruise találta ki, legalábbis ami a kopaszságát, a szőrös mellkasát és az eszelősen vicces mozdulatait illeti.

Sokan már ekkor is tudni vélték, hogy a törtető és mocskos szájú producer karakterével Sumner Redstone-t, az ismert amerikai milliárdost és médiamogult figurázta ki, hogy ezzel is az idegeire menjen. Ő és Cruise ugyanis a 2000-es évek közepén nyilvánosan összevesztek, amikor a neves producer a Viacom és a CBS elnökeként rávette a vállalatbirodalom égisze alá tartozó Paramount stúdiót, hogy bontsa fel a Tom Cruise-zal kötött exkluzív szerződést. Mások szerint a filmbéli producer nem Redstone, a kopasz, szemüveges, zömök testalkatú Stuart Cornfeld volt, aki viszont egyáltalán nem volt Cruise bögyében – olyannyira nem, hogy, Cornfeld volt  a Trópusi vihar egyik producere.

Tényleg a régi haragosát gúnyolta ki Tom Cruise a dilis Trópusi vihar-tánccal?

Állítólag Sumner Redstone-t parodizálta a filmben, mert anno szerződést akart vele bontani, amikor a Viacom igazgatója volt.

Tovább

 

7. Mit írt a Trópusi viharról anno a PORT.hu?

Lapunk hasábjain 2008-ban igen impozáns 9/10-es osztályzatot kapott a film, ráadásul a kritikus (bizonyos Lányi D.) kifejezetten dicsekedett azzal a cikkében, hogy kétszer is megnézte moziban a Trópusi vihart, annyira tetszett neki. És hogy miért? Íme:

Görbe tükröt állít a filmipar elé, kifigurázza a színészeket, igazi éles nyelvű szatíra, miközben egy hagyományos akcióvígjátéki szinten is működőképes. Tele van filmes utalásokkal és idézhető beszólásokkal, szóval nagyon kinéz neki a kultfilm státusza.

8. És mit írt a Filmvilág?

A patinás filmes szaklap már nem volt annyira elájulva a Trópusi vihartól, mint a PORT.hu. A Filmvilág 2008/09-es számában Kárpáti Györgynek (producer, szerkesztő, egyetemi adjunktus, egy időben a FIPRESCI, azaz a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének alelnöke) ugyan tetszett a film, de azért a hibáit is megemlítette:

A komolykodó vígjáték ripacskodásai azonban nem egyszer megölik a filmet, a Rambo-imitáció Ben Stiller és a hidrogénezett Eddie Murphy-klón Jack Black pedig grimaszoláson és alpári humoron kívül nem csinál semmi különöset.