A 60 éves Badár Sándor 6 legviccesebb jelenete

Február 8-án ünnepelte 60. születésnapját Badár Sándor színész, humorista. Ebből az alkalomból megleptük magunkat legjobb poénjaival!

Európa kemping (1992)

Szőke András egyik legviccesebb rendezésében Badár Sándor a filmben Badár vasutast alakítja, aki titkosrendőri bevetésre indul a szentesi állomásról, méghozzá kutyaszánnal, amivel a csongrádi Európa kempingbe repesztenek, ahol állítólag valakik bombát helyeztek el. A bombát keresve az abszurd nyomozás során minden gyanússá válik, ami gömbölyű, legyen az dinnye vagy egy terhes nő hasa.

Az alábbi részletben láthatunk példát a mű már-már dadaizmusba hajló abszurditására, majd a bombának gondolt dinnyevadászat jelenetében a mulatságos burleszkre is.

Ide és ide kattintva pedig a film híres kutyafogathajtós képsorát nézhetjük meg.


Nyugattól keletre, avagy a média diszkrét bája (1993)

A dokumentarista játékfilmekről ismert, hetvenes években virágzó budapesti iskola két jeles alkotójának, Dárday Istvánnak és Szalai Györgyinek az alkotásában Ivándzsó Béla melósaival egy ünnepélyes körülmények között kisorsolt óriástévét fuvaroztat egy isten háta mögötti faluba egy hátrahagyott orosz katonai teherautón. A film bizarr humorát egyrészt az garantálja, hogy a készülék kikapcsolhatatlannak és elpusztíthatatlannak bizonyul,

másrészt az, hogy olyan színészek robognak át a korabeli, rendszerváltás utáni Magyarországon, mint Szabó Győző, Szőke András – na meg persze Badár Sándor.


Szőkével közös jelenetében Badár azt a fuvarozót játssza, akit már sokadikként kérnek fel a másik színész által játszott melós mellé segítségnek, és a férfi segítsége ugyan nem túl hathatós, de legalább lenyúlja a társa által fűzött nőt

(„Miért nem tudtál ott maradni a bableveseddel? Én lenyomom a dumát, te meg lecsíped a csajt?”).


Kontroll (2003)

A számtalan vicces amatőrfilm után az egyik első, professzionális körülmények között megvalósult produkció, amelyben Badár szerepelt, az azóta Hollywoodban is karriert csinált Antal Nimród bemutatkozó nagyjátékfilmje volt, amelynek neonoir hangulatát és cselekményének komor vezérfonalát remekül ellenpontozták a BKV-ellenőrként dolgozó főhős, Bulcsú tökkelütött kollégáinak vidám jelenetei. Ahogy az a lenti képsorban is látható, Badár Sándor a jelek szerint

nem kizárólag Szőke Andrással alkot ütőképes csapatot,

hanem egy másik ikonikus duó egyik felével, Mucsi Zoltánnal is – és a jelenet primér humorán kívül azt is nagyon szórakoztató figyelni, hogy ezúttal a máskor mindig az őrjöngő, másokat keményen leb*szó Kapa az, aki megkapja a magáét a partnerétől.


Kész átverés (2007)

Habár a Sebestyén Balázs által vezetett Kész átverés vonatkozó jelenetében egyértelműen Szőke András viszi a prímet, az sem mindegy, hogy reagál rá a másik színész, Badár Sándor pedig nagyszerűen adogatja partnerének és barátjának a labdákat. Az átverés lényege, hogy a két színész pár nappal korábban állítólag felfedezte egy budapesti téka kirakatában még be sem mutatott új filmjük, a Bakkermann DVD-borítóját, ezért számonkérik szerencsétlen tékást, aki amúgy legelső napját tölti a munkahelyen. A számonkérés pedig olyan formában történik, hogy a dühöngő Szőke András szétveri az üzletet.

A két humoristán kívül egyébként az áldozat reakcióját is (kár)öröm nézni – de persze szegénynek nem volt más választása, mint ily módon részt venni a jelenetben.

 

További vicces átverések

Öt tényleg (!) vicces műsorszám a Kész átverés! történetéből

Következzék öt jól sikerült átverés az RTL Klub megboldogult kandi kamerás műsorából!

Tovább

 

Papírkutyák (2008)

Ebben a standuposként ismert Litkai Gergely által írt filmben is szerepel a Szőke–Badár duó, és igaz, hogy csak mellékszerepben tűnnek fel, de megjelenésük a cselekmény szempontjából kulcsfontosságúnak bizonyul – a közönség szempontjából pedig kacagtatónak. Litkai hozzájárulása ellenére ugyanis a Papírkutyáknak megvannak a maga hibái,

Badárék jelenetei azonban tökéletesek.

Táblakihelyező munkás párosuk nemcsak a Nyugattól keletre, avagy a média diszkrét bájában megismert kettősüket idézi meg, hanem a magyar melósnak örök emléket állító Mucsi Zoltán-jelenetet is a FEKETEországból.


Na meg persze rohadt vicces, ahogy Badár főnökfigurája a beosztottját osztja, saját magát fényezi („itt van a GPS a fejemben”, „mert sportosan vezetek, azért”), és munkaetikából is elégtelenre vizsgázik

(„ferde, ferde, le van szarva”).

A fent látható jelenet végső csattanóját ide kattintva nézhetjük meg.


Badár, a standupos

Filmes karrierje után Badár Sándor a standupba is belevágott, bizonyítva, hogy az egyszemélyes műfajban is éppen olyan jó. Bár témái között eleinte gyakran felbukkant Szőke András: a lentebb látható videóban a vele közös bulgáriai utazás emlékeit idézi fel, fergetegesen (lásd: „Én ötször voltam a Szőkével Bulgáriában, mert nehezen tanulok”; „Egy nagyon tudatos módszerrel sz*rrá törtem a vonóját”). További vidám nyaralós kalandokat ide kattintva hallgathatunk meg, ezen a linken pedig szintén utazás tematikájú, a kis Polskiról szóló okfejtést élvezhetünk („A kis Polski az vagy hátizsák, vagy táska, de mindenféleképpen nem autó”).


A Badár fellépéseinek teret (és képernyőt) adó Comedy Centrallal a humorista

később még szorosabbra fonta a kapcsolatát, hiszen szerepet vállalt a csatorna Tömény történelem című vicces „ismeretterjesztő” sorozatában is.


A nyitókép illusztráció, a Buhera mátrix című filmből származik. Forrás: Hungaricom.

 

Ez is érdekelhet

Isten éltesse Szőke Andrást!

A Taliándörögdön élő Szőke András igazi reneszánsz ember: sajátos stílusú underground filmes, író, rendező, színész, masszőr, terápiás központot tart fent, gyógynövényes szappanokat gyárt, stand-upol és a Művészetek Völgyének egyik központi alakja. Ma 56 éves.

Tovább