A 8 legjobb karácsonyi film Igazából szerelem-rajongóknak

Persze az alapművön kívül! De miután azt már rongyosra nézted, ajánlunk párat a sokadik újranézés után, amelyek hasonlóan viccesek és romantikusak egyszerre.

Kőkemény család (2005)

A Stone család mindig alaposan megválogatta a tagjait. A rajongott fiú, Everett (Dermot Mulroney) idén új barátnőjét, Meredith-t (Sarah Jessica Parker) is magával hozza a karácsonyi ünnepségre.

A baj csak az, hogy a család korántsem ilyen jövendőbelit képzelt el a számára,

és véleményüket nem is rejtik véka alá. Meredith felveszi a kesztyűt, és elhívja a húgát, Julie-t (Claire Danes), aki alaposan befűt a Stone famíliának.


Thomas Bezucha igazi sztárparádéval megvalósított karácsonyi romkomja (az említetteken kívül a Kőkemény családban játszik még Diane Keaton, Rachel McAdams, Luke Wilson és Craig T. Nelson is) annak idején még a poszterével is az Igazából szerelemét idézte, szóval az alkotók és a stúdió szándékosan rájátszottak a hasonlóságra, ami a sok szereplő egymásba gabalyodását illeti. A különbség is lényeges persze, hiszen itt nem egy rakás keresztbe kasul fonódó karaktert figyelhetünk, hanem egyetlen nagy családot – de mindez természetesen semmit sem von le a film élvezeti értékéből.


Négy karácsony (2004)

Kate (Reese Witherspoon) és Brad (Vince Vaughn) módszeresen kerülik a karácsonyi ünnepségeket, és a legelképesztőbb sztorikkal etetik a családot, hogy ne kelljen részt venniük a családi összejöveteleken. Balszerencséjükre azonban egy hírműsor reptéri riportja miatt lebuknak, így kénytelenek végiglátogatni a szülőket, akik persze mind elváltak. A négy látogatás során alapos ízelítőt kapnak a családi melegségből és egymás féltett titkaiból is. Seth Gordon vígjátékában ugyan az Igazából szerelemben látottaknál

durvább poénok is előkerülnek

(nem véletlenül válogattuk be a filmet Az öt legjobb filmes karácsonyi veszekedés című összeállításunkba, hiszen nagyjából az egész alkotás gerincét az egymásnak esések adják), de a vicces és megható jelenetek váltogatása itt is adott.

 

A karácsonynak ez is az egyik kötelező eleme

Az öt legjobb filmes karácsonyi veszekedés

Tegye fel a kezét, akinek a karácsonyról a fadíszítés, az ajándékok és a nagy zabálások mellett az irtózatos családi balhék is az eszébe jutnak! Mindez szerencsére a filmkészítőket is megihlette, mi pedig összeszedtük a karácsonyi filmekből a legjobban sikerült veszekedős jeleneteket.

Tovább

 

Holiday (2006)

A PORT.hu olvasóinak egyik kedvenc karácsonyi mozijában két összetört szívű fiatal nőt ismerhetünk meg: az angol Iris reménytelenül szerelmes a kollégájába, akivel viszonyt folytat; ám nem elég, hogy érzelmei viszonzatlanul maradnak, a férfi a karácsonyi bulin bejelenti, hogy eljegyezte az egyik kolléganőjüket. Eközben a munkamániás amerikai, Amanda rájön, hogy a barátja megcsalja, ezért kiadja az útját. A két lány a világhálón egymásra akadva eldönti, hogy – mivel az egyikük Londonban, a másikuk pedig Los Angelesben él – lakást cserélnek az ünnepekre, így regenerálódva szerelmi bánatukból. A pasimentesre tervezett téli vakáció azonban nem egészen a tervek szerint alakul egyik kontinensen sem…

Nancy Meyers romantikus filmjének legnagyobb vonzereje egyértelműen a szereposztás, hiszen Irist Kate Winslet, Amandát Cameron Diaz, a két férfi főszerepet pedig Jack Black és Jude Law formálja meg.

Nekünk egyébként ezzel kapcsolatosan az a kedvenc sztorink a forgatás kulisszái mögül, hogy majdnem Robert Downey Jr. is szerepelt a filmben, ám nem más fúrta ki, mint Kate Winslet. A vicces részletekért katt ide!

 

Ez nem volt szép!

Így fúrta ki Robert Downey Jr.-t a Holidayből Kate Winslet

A színésznő szerint a sztárnak nem volt elég jó a brit akcentusa, és ezt nem győzte hangsúlyozni az összeolvasásnál.

Tovább

 

12 karácsonyi randi (2011)

Ez az Amy Smart főszereplésével készült karácsonyi romkom az időhurkos filmek (lásd például az Idétlen időkiget) szerkezetét ülteti át a karácsonyi ünnepkörre. Sztorija szerint a szenteste nem a legjobban indul Kate számára, mivel vásárlás közben elájul egy plázában, majd nem túl lelkesen elindul a számára összehozott vakrandira, ami pocsékul sül el – főleg, mivel a lány otthagyja randipartnerét, hogy az exével találkozzon, aki viszont kutyájával és új barátnőjével érkezik. A főhősnő erre úgy bepipul, hogy magával viszi a kutyát, és nagy magányában vele alszik az éjszaka; hogy másnap arra ébredjen, hogy ismét az áruház padlóján fekszik.

Ahogy az a címből is kiderül, Kate összesen tizenkétszer élheti át a szentestét, így esélye van javítani és jóvátenni, amit jóvá kell – szóval az érzelmes és a tanulságos pillanatok is garantáltak.


Szerelem a végzeten (2001)

Egy ünnepi, vásárlóktól nyüzsgő napon Jonathant és Sarát összehozza a véletlen, no meg egy pár kötött kesztyű. Annak ellenére, hogy mindketten járnak valakivel, együtt töltik az estét Manhattanben kószálva úgy, hogy egymás nevét sem tudják. Ám mikor az éjszaka véget ér, a megbabonázott Jonathan azt javasolja, cseréljenek telefonszámot – viszont Sara azzal áll elő, hogy bízzák a sorsra közös jövőjüket: ha az ég egymásnak teremtette őket, akkor majd megtalálják az útjukat egymás életébe… Ezt a Kate Beckinsale és John Cusack főszereplésével készült romantikus filmet

nem az eredeti sztorija miatt szeretjük,

de, főleg karácsonykor, kellenek az olyan élmények is, amelyek épp azért olyan kellemesek, mert már többször átéltük őket.


Végre karácsony! (2008)

Egy Amerikában élő Puerto Ricó-i család együtt tölti a karácsonyt, ami talán az utolsó ünnepük együtt, mivel az a pár nap nem egészen úgy sikerül, ahogy eltervezték. Jesse katona, aki most tért haza Irakból, így háborús hősként tisztelik, a közös vacsoránál azonban az anyjából csak kipattan a kérdés, hogy miért nincs már unokája – ami csak a jéghegy csúcsa, hiszen ezzel kezdetét veszik a feszültségek, és a veszekedések közepette egy sor családi titokra fény derül. Ez a szintén sokszereplős alkotás olyan, mintha a Kőkemény család latin-amerikai verziója lenne,

és kifejezetten üdítő megnézni a hasonló témát olyan színészekkel, mint Freddy Rodríguez, John Leguizamo, Alfred Molina, Luis Guzmán, Elizabeth Peña, Jay Hernandez vagy Vanessa Ferlito.


Karácsonyi cserebere (2018)

Amikor egy hétköznapi chicagói cukrász, Stacy és Margaret montenarói hercegnő rájönnek, hogy olyanok, mint két tojás, helycserés karácsonyi terveket szőnek – így az előbbi megtapasztalhatja a sosem látott luxust, utóbbi pedig azt, milyen érzés átlagembernek lenni. A High School Musical-filmekből ismert Vanessa Hudgens kettős szerepet játszik ebben a habkönnyű ünnepi Netflix-romkomban, ami a Koldus és királyfi című klasszikus cselekményére épül. A Karácsonyi csereberéhez két folytatás is készült, amelyben

az alkotók emelték a tétet,

hiszen mind a 2020-as Karácsonyi cserebere: Az új hasonmásban, mind a 2021-es Karácsonyi cserebere 3: Szerelmes csillagokban három hasonmás szerepel.


Segítség, apa lettem! (2000)

Jack Campbell egy Wall Street-i nagymenő, karrierje csúcsán. Nagystílű, rohanó életmódja azonban egyik pillanatról a másikra drasztikus fordulatot vesz egy havas karácsonyi éjszakán, amikor akaratlanul a részesévé válik egy fegyveres rablásnak. Meglepetésében, hirtelen jött bátorságával lefegyverzi a rablót, majd hazafelé indul. Másnap reggel hősünk egy New Jersey külvárosában lévő hálószobában ébred Kate mellett, akibe még egyetemista korában volt szerelmes, és akit a karrierje miatt hagyott el – most azonban nemcsak egy kutyájuk, de két gyerekük is van…


Az alternatív élet- és világlehetőségeket felsorakoztató filmeket mostanában a multiverzum szóval szokás jelölni, és ez a Nicolas Cage főszereplésével forgatott erkölcsi tanmese nagyjából ugyanezt valósította meg, több mint húsz évvel ezelőtt, miközben a Karácsonyi ének című klasszikus karácsonyi történetet is megidézi.

Soha rosszabb kombinációt!


(via ScreenRant)


Nyitókép (Holiday, Karácsonyi cserebere és Segítség, apa lettem!) forrása: UIP-Duna Film, Netflix és Kinowelt.

 

Ha igazi rajongó vagy, nem tudunk újat mondani...

10 dolog, amit nem tudtál az Igazából szerelemről

Richard Curtis a 2003-as premier óta nem látta a saját filmjét: amikor újranézte, felesége élőben közvetítette a Twitteren az eseményt – hihetetlen infók derültek ki!

Tovább