A britek zéró toleranciát hirdettek a szexuális zaklatások ellen

A brit tévé- és moziipar összefogott a számítógépes játékok gyártóival, és nyolc egyszerű szabályban rögzítették a szexuális zaklatások elleni szabályzatot.

A Weinstein-botrány és annak következményei kapcsán széles nyilvánosság elé került, hogy a szórakoztatóiparban (is) általános jelenség a nők lekicsinylése, méltóságukban megalázása, sőt, szexuális zaklatása. Ennek hatására a Brit Filmintézet és a BAFTA 20 brit szórakoztatóipari szervezet (a mozi-, tévé- és számítógépes játék ipar képviselői) és olyan neves színésznők és producerek, mint Emma Watson, Gemma Arterton, Jodie Whittaker és Barbara Broccoli támogatásával egy nyolc egyszerű pontból álló szabályzatot hoztak létre, ami zéró toleranciát hirdet a legcsekélyebb megkülönböztetés ellen.

Forrás: fotó: Alberto E. Rodriguez/Getty Images

 

A szabályzat a közös felelősségvállalással indít, és a pozitív munkakörnyezet megteremtésére szólít fel. Ha bármilyen zaklatás kiderülne, határozottan fel kell lépni az elkövető ellen, az elszenvedőnek pedig megfelelő védelmet kell nyújtani. A pozíciójától függetlenül tiszteletben kell tartani a másik méltóságát.  A  Cinema and Television Benevolent Fund ennek kapcsán egy segélyvonalat is létrehozott. Az irányelvek  az eddigi, megkülönböztetéstől terhes munkahelyi légkör megszüntetésével a dolgozók mentális állapotának javulását is szolgálják. A Brit Filmintézethez közpénzért pályázó szervezetek és magánszemélyek kötelesek lesznek betartani ezeket a szabályokat, amelyeket félévente felülvizsgálnak.

Jennifer Smith, a Brit Filmintézettől a következőket mondta:

Tisztában vagyunk vele, hogy ez csak az út kezdete, és most ez kell legyen a legfontosabb feladatunk. Ez az ipar hangulatának az újrakalibrálásáról szól, kulturális változásról. Inkább egy kezdet, mint egy folyamat vége.

(Forrás: The Guardian)