A legfrusztrálóbb összeesküvés-elmélet – 7 mozgókép, amit a Kennedy-merénylet ihletett

Oswald, a tankönyvraktár, a Zapruder-tekercs, a füves domb és egy mágikus golyó. A JFK-gyilkosság bővelkedik a megfilmesítésért ordító elemekben.

Közel 60 éve, 1963. november 22-én gyilkolták meg Dallasban az Amerikai Egyesült Államok 35. elnökét, John Fitzgerald Kennedyt. Hogy ki (vagy kik) és pontosan hogyan vitték véghez a merényletet, az mindmáig rejtély. Még az sem biztos, hogy a gyilkosságért letartóztatott Lee Harvey Oswald volt az egyedüli merénylő. Számtalan elmélet született arról, hogy miért, de legfőképp, hogy milyen módon kellett meghalnia Kennedynek, és kik állnak a háttérben. Pedig Amerikában nem ritka, hogy lelőjenek egy elnököt, elég csak a 16. elnökre, Abraham Lincolnra gondolni, akit a színházban lőttek agyon. Mégis, mivel mindmáig rengeteg részlet tisztázatlan, a JFK-merénylet tartja leginkább lázban a közönséget, és persze a filmeseket is.

Az amerikai filmtörténetet szinte teljesen átszövi a Kennedy-gyilkosság:

Rémálom az Elm utcában nem csak Freddy miatt félelmetes, de már a címe is hátborzongató, hiszen az elnököt a dallasi Elm utcára kanyarodva lőtték le. Az X-akták magányos harcosai, a három fura figura, akiktől Mulder gyakran kér segítséget, egy szamizdat újságot adnak ki The Lone Gunmen címen, ami Oswaldra utal: őt nevezték a “magányos merénylőnek” a jelentésekben, ezzel arra célozva, hogy egyedül hajtotta végre a merényletet. A Dallas című sorozatot pedig azért indították, hogy a város nevét ne a merénylettel kössék össze az emberek. Mi 7 olyan mozgóképes alkotást szedtünk össze, melyben valamilyen módon megjelenik a Kennedy-merénylet.

 

1. JFK - A nyitott dosszié (1991)

Oliver Stone filmje a téma non plus ultrája. Mivel az amerikaiak valamivel több mint a fele (kb. 60%-a) gondolja úgy, hogy nem Oswald volt az egyetlen merénylő, a film egy valós közönségigényt elégít ki. Alapja többek közt Jim Garrison könyve, a JFK ​– Gyilkosok nyomában, Stone ezt felhasználva forgatott egy háromórás (rendezői változat esetében három és fél órás) opuszt, amely a Kennedy-merénylet újratárgyalását mutatja be. 1966-ban, a New Orleans-i kerületi ügyész, Jim Garrison több pontatlanságot is felfedezett a merényletről szóló Warren-jelentésben, amely szerint Oswald egyedül követte el a gyilkosságot. Garrison ezért

új tanúkkal, új bizonyítékokkal újra megnyitja az ügyet,

és természetesen az összeesküvést vizsgálja, aminek akár Kubáig is érhetnek a szálai. Stone filmje akár unalomba is fulladhatna, mivel rengeteg hosszú dialógból, sőt monológból áll össze, de a rendezés remek ritmust ad neki: például a Donald Sutherland által alakított informátor egy közel negyedórás monológot vág le Garrisonnak, ám szinte fel se tűnik a jelenet hossza, mivel mondandója közben rekonstruált és archív felvételeket vágnak be. Az egész JFK - A nyitott dosszié ettől tud igazán erős lenni: a kihallgatások, megbeszélések és tárgyalótermi jelenetek mindegyike ilyen archív és rekonstruált felvételekkel lett feldúsítva. A másik, hogy még a legkisebb szerepekben is igazi sztárok jelennek meg. Így kap egy-egy rövid jelenetet Walter Matthau, Jack Lemmon, Sissy Spacek, John Candy, Kevin Bacon és a már említett Donald Sutherland. Arról nem is beszélve, hogy a fontosabb karaktereket Kevin Costner, Joe Pesci, Gary Oldman és Tommy Lee Jones alakítják. Ráadásul maga Jim Garrison is látható a filmben, mégpedig a vitatott Warren-jelentést leadó bizottság fejét, Earl Warrent alakítja.

 

2. A Parallax-terv (1974)

Bár ebben a filmben semmilyen módon nem utalnak a Kennedy-gyilkosságra, a párhuzam teljesen nyilvánvaló: nyilvánosan meggyilkolnak egy szenátort, és úgy tűnik, egyetlen merénylő vitte véghez az egészet, ám három évvel később a szemtanúk egymás után kezdenek hullani. A főszereplő újságíró nyomozásba kezd, és egy titokzatos, nagyhatalmú társasággal, a Parallax Companyval találja szemben magát. Alan J. Pakula kevésbé népszerű filmje alapvetően jól hozza játékba a Kennedy-gyilkosság körüli rejtélyeket, még úgy is, hogy látszólag nem arról szól. Az egyetlen probléma vele, hogy mikor eljutunk az összeesküvés gócpontjáig, a Parallax Companyhoz, semmi érdemleges nem derül ki róla, de még az sem, hogy milyen indíték vezérelte őket, mikor meggyilkolták a szenátort. 

 

3. Téli gyilkosságok (1979)

Egy újabb JFK ihlette film remek szereplőgárdával: Jeff Bridges, John Huston, Anthony Perkins és Elizabeth Taylor. A Téli gyilkosságok kiindulópontja egy az egyben a Kennedy-gyilkosságot idézi: Kegan elnököt (még a név is hasonló!) meggyilkolják, a merényletért pedig egyetlen embert tesznek felelőssé. Az ügyet egy független bizottság vizsgálta ki (lásd a Warren-jelentést), de idővel az elnök testvérének gyanús lesz, hogy talán mégsem egyetlen ember felel a bátyja haláláért. A film forgatása sajnos elég mostoha volt, mivel háromszor is le kellett állni a költségvetés túllépése miatt, de olyan is volt, hogy két éven át szünetelt a forgatás. Sajnos mindez meglátszik a töredezett dramaturgián, és az olykor fókuszvesztett színészeken is.

 

4. Félelmetes nap (2013)

A merénylet 50. évfordulójára készült film ötlete telitalálat: hétköznapi embereken keresztül mutatja be a Kennedy-gyilkosságot és annak utóéletét. Találkozunk Oswald szüleivel, az orvossal akihez beszállították az elnököt, de a legfontosabb szerep Abraham Zaprudernek jut, aki egy amatőr kamerával filmre vette a merényletet. Tom Hanks olyannyira hitt a filmben, hogy beállt mögé producerként, ám sajnos a Félelmetes nap inkább egy elvesztegetett ötlet, mint egy jól sikerült alkotás lett. Ráadásul a színészgárda is hullámzó teljesítményt nyújt: Paul Giamatti remek a döbbent Zapruder szerepében, viszont Zac Efron teljesen hiteltelen orvosként.


5. Gyulladáspont (1984)

Bár nincs kimondva, de teljesen nyilvánvaló, hogy ez a film is a Kennedy-merénylet hátteréről szól. Két texasi határvadász egy elásott dzsipre bukkan a sivatagban. Nem is maga a kocsi, hanem annak csomagtartója izgalmas, abban ugyanis egy emberi csontváz, egy puska és 800 ezer dollár lapul. Ahhoz, hogy a néző valamennyire összerakja, miről is van szó (persze, hogy a második merénylőről, aki állítólag a füves domb felől lőtt, a kerítés mellől), nagyon kell sasolnia, ugyanis egyszer se mondják ki Kennedy nevét, a merényletre is csak egy újságcikk utal a 40. perc környékén. Maga a konfliktus se az, hogy kié lehetett a csontváz, hanem, hogy megtartsák-e a pénzt. Mégis, a Gyulladáspont hátterében végig ott kísért a JFK-gyilkosság. Amúgy meg ez volt a Home Box Office első mozifilmje.

 

6. Akció az elnök ellen (1973)

Tulajdonképpen ez a film ugyanazt énekelte meg a hetvenes években, mint Oliver Stone JFK-je ‘91-ben, csakhogy jóval szárazabb, minden izgalmat nélkülöző narratívával. Pedig a maga korában (ne feledjük, tíz évvel vagyunk a merénylet után)

akkora botrányt kavart, hogy még a mozik műsoráról is levették, és sokáig a tévében sem volt látható.

Az egész arról szól, hogy befolyásos emberek csoportja fenyegetést lát Kennedy elnökben, ezért kitervelik, hogyan likvidálják. Egy világtól elszigetelt helyen dumálnak a tervről, ami teljesen unalomba fullasztja filmet, pedig olyan neveket látunk itt is, mint Burt Lancaster és Robert Ryan.

 

7. Watchmen: Az őrzők (2009)

Bár az Alan Moore képregénye alapján készült Zack Snyder-filmben nem játszik központi szerepet a merénylet, itt a helye a listánkon. A főcím közben (ami alatt Bob Dylan The Times They Are a-Changin' című dala szól) a Kennedy-gyilkosságot is látjuk (közvetlenül az után, hogy Doktor Manhattan kezet fog az elnökkel), majd a kamera jobbra tekint, ahol a füves dombon épp a Komédiás pakolja el a puskáját, megerősítve ezzel azt az elméletet, hogy két lövész vett részt a merényletben. Másfelől ez a jelenet Edward Blake jelleméhez is nagyban hozzájárul, hiszen kiderül, hogy részt vett Amerika történelmének egyik legnagyobb összeesküvésében.

 

+1 Az Esernyő Akadémia és a 11.22.63

Hogy miért került az extra pontban egymás mellé egy Stephen King- és egy képregény-adaptáció? A két sorozatban közös, hogy

a szereplők visszautaznak az időben, a Kennedy-gyilkossághoz közeli időpontra.

Csakhogy, míg a King regényből készült 11.22.63 (a cím a merénylet dátuma) főszereplője meg akarja akadályozni, hogy elkövessék a gyilkosságot, Az Esernyő Akadémia szereplőinek az a feladatuk, hogy a sikeres merényletet biztosítsák, különben, ha az elnök életben marad, még az armageddon sem kizárt.

 

(via IndieWire)