A leghíresebb színészek egy rakáson - elképesztő szereplőgárdák

Sok-sok ismert név közös filmben: A hét mesterlövész, A piszkos tizenkettő, az Expendables - A feláldozhatók, és még sorolhatnánk. Soroljuk is.

Mozikban az Ocean's Eleven - Tripla vagy semmi spinoffja, a Ocean's 8 - Az évszázad átverése, pazar szereposztással (Sandra Bullock, Helena Bonham-Carter, Anne Hathaway, Cate Blanchett, Rihanna, Dakota Fanning - még a Vogue mindenható atyaúristennője, Anna Wintour is cameózik benne). Abban is biztosak lehetünk, hogy Quentin Tarantino új filmjéhez Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie és Al Pacino mellé még újabb nagy nevek fognak csatlakozni. E két film kiváló apropó, hogy olyan alkotások közül válogassunk, amelyekekben hemzsegnek az A-listás színészek, magyarán azok, akiknek a legnagyobb betűkkel írják ki a nevüket a plakátra és nyilván az ő fejük azon a legnagyobb. Csak olyanokat vettünk bele a listába, amiben legalább féltucat nagyágyú szerepel, és a Végtelen háborút kihagytuk, mert a főszereplő színészek egy része saját nevelésű.

 

The Expendables - A feláldozhatók és folytatásai

Sylvester Stallone a nosztalgiára és a gátlástalan fanservice-re épülő filmjei esetében az A-lista elé tegyük oda az egykori jelzőt, bár ez mit sem von le a trilógia értékéből, hiszen nem a csavarosnak cseppet sem mondható történetek miatt szeretjük. Stallone, Schwarzenegger és Bruce Willis a 80-as, 90-es évek legnagyobb akciósztárjai voltak, a kor szimbólumai, és nevük ugyan mára megkopott (a jó Bruce egyenesen levitézlett), de ki ne vigyorgott volna, mint a tök, amikor az első részben ők hárman egy jelenetben szerepeltek?

Jean-Claude Van Damme, Dolph Lundgren, Antonio Banderas, Mel Gibson, Harrison Ford, Wesley Snipes és még maga Chuck Norris is beköszön, hogy elsüssön egy Chuck Norris-viccet. Igazi álomszereposztás, egy letűnt kor legtökösebb akciósztárjainak osztálytalálkozója, mellettük a mai kor képviselőjével, Jason Statham-mel.

 

Ocean's Eleven - Tripla vagy semmi és folytatásai

Az 1960-as Ocean's Eleven egy bandába terelte Frank Sinatrát, Dean Martint, Sammy Davise Jr.-t és a pocakos Batman Jokerjét, Cesar Romerót. Steven Soderberg sem adta alább, amikor 2001-ben elkészítette a remake-et. George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon, Andy Garcia, Julia Roberts mellé a második részre csatlakozott Catherine Zeta-Jones és Vincent Cassel, a harmadikban pedig Al Pacino. És rajtuk kívül tucatnyi remek karakterszínész, köztük az akkor még alig ismert Casey Affleck.

A nagy szökés

Valószínűleg senkinek sem kell bemutatni ezt a klasszikust, az egyik legjobb háborús filmet. A második világháború idején német fogolytáborban sínylődő, a szökést tervező katonákat olyan színészek alakítják, mint Steve McQueen (a motoros jelenetei még ma is lélegzetelállítóak), James Garner, Richard Attenborough, Charles Bronson, Donald Pleasence és James Coburn. 

 

A piszkos tizenkettő

A nagy szökés mellett a Kelly hősei, a Navarone ágyúi, A halál 50 órája és a Híd a Kwai folyón a korszak legnépszerűbb háborús filmjei, mindegyik elképesztő szereposztással, de valószínűleg a legtöbb, ma is jól ismert színészt A piszkos tizenkettőben láthattuk: Lee Marvin, Ernest Borgnine, Charles Bronson, John Cassavetes, George Kennedy, Telly Savalas és abban az időben ütődött karaktereket szívesen játszó Donald Sutherland.

 

A hét mesterlövész

Akira Kurosawa A hét szamurájának amerikai feldolgozásához illó módon a kor legnagyobb színészeit állították csatasorba, hiszen Yul Brunner, Steve McQueen, Charles Bronson, James Coburn, Robert Vaughn is szembeszáll a gaz mexikói rablóbandával, amelynek élén Eli Wallach áll.

 

The Irishman

Még javában forog Martin Scorsese legújabb gengszterfilmje, de rendre olvasni az egyre zűrösebbé váló munkálatairól. A legendás direktor összeterelte pályája első felének emblematikus színészeit (Robert De Niro, Joe Pesci, Harvey Keitel) és megfejelte Al Pacinóval - Igazi álomcsapat! Csakhogy mivel a film egy évtizedeken átívelő történetet mesél el, Scorsese valamiért nem más színészeket válogatott össze a karakterek ifjú énjeinek eljátszására, hanem digitális technikával fiatalaítják meg az öregeket. Emiatt a költségek egyre csak nőnek, már 200 millió dollár körül jár, és ez azt jelenti, hogy a The Irishman a rendező eddigi legdrágább filmje. Ráadásul a Netflix karolta fel a produkciót, így jó eséllyel nem is láthatjuk moziban.