A Nincs idő meghalni lehetett volna az eddigi legőrültebb James Bond film

Cary Joji Fukunaga rendezőnek volt egy elképesztő ötlete, amivel feldobta volna a cselekményt. Most egy hosszú interjúban azt is elárulta, mi volt az.

A hányatott sorsú új 007-es mozinak a legújabb állás szerint több halasztás után idén november 19-én lesz a magyarországi premierje. Eredetileg nem is Fukunaga lett volna az író-rendező, hanem Danny Boyle és állandó alkotótársa, John Hodge – akiket egyébként épp a forgatókönyv miatt menesztettek a producerek. Az optimista alkotó mégis egy olyan radikális ötlettel gondolta feldobni a Nincs idő meghalnit, amit nyilvánvalóan sosem engedélyeznének egy Bond filmben.

A dologról a direktor most az Interview magazinban mesélt Mirandy July függetlenfilmes rendezőnek, izgalmas részleteket fedve fel. Az olvasottak alapján Fukunaga Nincs idő meghalnija olyan lett volna, mintha a Bond mitológiát keresztezték volna A mániákus című, Emma Stone és Jonah Hill főszereplésével készült 2018-as Netflix sorozattal (ami szintén az alkotó munkája).

Ahogy arról korábban már írtunk, A mániákus egy gyógyszerkísérlet résztvevőiről szól, akik mentális problémáikra remélnek gyógyírt, de kiderül, hogy a kísérletek valójában az agyukban, annak manipulációjával történnek. „Miranda, istenre esküszöm, hogy volt egy olyan ötletem, miszerint az egész az utolsó filmből a főgonosz búvóhelyén játszódott volna. És lett volna egy jelenet, amiben egy tű fúródik James Bond fejébe, amitől mindent elfelejt. Aztán csodálatos módon megmenekül egy időzített bomba elől. Utána meg ő és Léa felrobbantják az egész helyet, és megmentik a világot.

Aztán eszembe jutott, hogy »és mi lenne, ha ez az egész végjáték csak Bond fejében történt volna meg?«”

– mondta Fukunaga.

Az, hogy James Bond valójában el sem hagyta a Spectre nagy fináléjának a helyszínét, valóban csodálatos ötlet, és az, hogy minden csak a kém elméjében zajlik (ahol így vélhetően nem érvényesek a realitás és a gravitáció szabályai), szintén – kicsit olyan lett volna, mintha a 007-es filmek találkoznának a Mátrixszal. Nem túl meglepő módon végül nem ez a verzió valósult meg, hanem a Bond-veterán alkotópáros, Neal Purvis és Robert Wade scriptje, amit Phoebe Waller-Bridge próbált meg feldobni.


(via IndieWire)