A Reszkessetek, betörők! 2 rendezője elárulta, Donald Trump hogyan erőszakolta bele magát a filmbe

Az elnök annak idején ultimátumot adott Chris Columbusnak: vagy kap egy cameo szerepet, vagy nem forgathat a stáb a New York-i luxushoteljében.

Őrület, hogy repül az idő: pár napja volt 30 éve, hogy az amerikai mozik bemutatták minden idők egyik legismertebb (és idehaza a tévében legtöbbször megismételt) karácsonyi filmjét, a Reszkessetek, betörők!-et. A kerek jubileum alkalmából a rendező,  Chris Columbus megosztotta a nagyközönséggel a film néhány kulisszatitkát, és kitért az 1992-es (szintén általa rendezett) folytatás, a Reszkessetek, betörők! 2. – Elveszve New Yorkban forgatási érdekességeire is. Többek között elmesélte azt is, hogy az Amerikai Egyesült Államok jelenleg még hivatalában lévő elnöke, Donald Trump hogyan lobbizta be magát a filmbe.

Forrás: 20th Century Fox / Giphy.com

 

Colombus a New Yorkban játszódó folytatáshoz nagyon szerette volna az elegáns hotelben játszódó jeleneteket egy igazi luxushotelban leforgatni, ezért  Reszkessetek, betörők 2-ben, a Big Apple-ben játszva a rendező nagyon szeretett volna forgatni a Manhattanben álló, 1907-ben épült, patinás The Plaza Hotelben – ehhez azonban meg kellett egyeznie a szálloda tulajdonosával, Donald Trumppal. Columbus és a 20th Century Fox stúdió azt gondolták, hogy ez egyszerűen egy vaskos bérleti díj kifizetését jelenti majd, ám amikor Trump eltette a pénzt, azt követelte, hogy tegyék bele őt is a filmbe, különben ugrott az üzlet. A rendező, akinek egyébként a szerződése alapján meg lett volna a joga ahhoz, hogy utólag mégis kivágja a filmből Trumpot, így emlékezett vissza a történet folytatására:

Megállapodtunk tehát abban, hogy belerakjuk őt is a filmbe. A tesztvetítésen az emberek ujjongani kezdtek, amikor Trump megjelent a vásznon. Szóval azt mondtam a vágómnak, hogy hagyja csak benne a filmben, mert ez egy közönségnek szóló pillanat. Ettől még Trump félelemkeltéssel harcolta ki az útját a filmbe.

Erről a jelenetről van egyébként szó:

2019-ben egyébként a kanadai közszolgálati tévé kivágta Trump jelenetét a Reszkessetek, betörők! 2-ből, amikor a filmet karácsonykor levetítették – amire az amerikai elnök természetesen egy dühös Twitter-üzenettel válaszolt, egyenesen Justin Trudeau kanadai miniszterelnöknek címezve a dörgedelmeit:

Justin T nem annyira komál engem, mióta ki akarom fizettetni vele a NATO és a szabadkereskedelmi egyezmény költségeit.

Később persze kiderült, hogy a kanadai tévé már 2014-ben, tehát jóval Trump elnökségének kezdete előtt megvágta a filmet, hogy reklámblokkokat helyezhessenek el benne. (via Uproxx)