Akkor most mi is van a Pókember-filmekkel?

A Sony nyilvánvalóan foggal-körömmel ragaszkodik Pókemberhez, és saját filmeket terveznek. De hogyan kapcsolódnak a Marvel-filmekhez? Megpróbáltuk kibogozni, mert elég kacifántos.

Nagy volt az ujjongás, amikor a Marvelnek és a Sony-nak sikerült megegyezni Pókember filmes felbukkanásait illetően. A hálószövő mégis csak a Marvel-univerzum legnépszerűbb karaktere, és nagyon hiányzott a Bosszúállók világából. Rá is fért a Sony-ra ez az egyezség, mert az a balfácánkodás, amit az utóbbi években műveltek, még a DC/Warner kétségbeesett kapkodásánál is nevetségesebb volt - bár úgy tűnik, a DC-nek végre kezd megjönni az esze. 

Volt ugye a Sam Raimi-féle trilógia, és most tekintsünk el a Tobey Maguire-Kirsten Dunst párostól, de az első kettő (különösen a második) remekül sikerült, karakteres főgonoszokkal, egy zseniális J. Jonah Jamesonnal (J.K.Simmons) azután a harmadikba annyi mindent próbáltak belezsúfolni, hogy egy megalomán szörnyszülött lett, a modern kori képregényfilmek legkínosabb jelenetével. Újra is kezdték az egészet, csakhogy A csodálatos Pókember 2-vel megismételték ugyanazt a hibát.

Ugyanaz a helyzet állt elő, mint több, jobb sorsra érdemes filmnél is (lásd John Carter): a közbeszéd már jó előre eldöntötte, hogy A csodálatos Pókember 2. rossz lesz - és talán ezért utálja mindenki azt a filmet, pedig az összegányolt Zöld Manó szálon túl egész jó, Emma Stone Gwen Stacy-je csodálatos, bár Emma Stone mindig csodálatos, Elektro pedig bitang félelmetes. 

De bárhogy is történt, a Sony még a bukás előtt elkezdte ámokfutását. A csodálatos Pókember harmadik részének már meg is volt a premierdátuma, mellette pedig két halál fölösleges és indokolatlan spin-offot terveztek, egyiket Venommal, a másikat a pókfej legnagyobb ellenségeiből összeverbuválódótt Baljós Hatossal (Sinister Six). Ezt már el is kezdték felvezetni a második epizódban, ezzel is csak sűrítve a már amúgy is túlterhelt sztorit. A film elhasalt, a nagy Sony's Spider-man Cinematic Universe ment a kukába. Legalábbis átmenetileg.

A 90-es években a Marvel kiadó csaknem csődbe ment, és az életben maradás érdekében elherdálta a legnagyobb karakterei filmes jogait. Az Deadpool, az X-men, a Fantasztikus Négyes (és a két csapat holdudvara) a Foxhoz került, Pókember ugye a Sony-hoz, és még egy-kettő egyéb stúdiókhoz. Némelyik elég faramuci:  például egy egész estés Hulk forgalmazási joga a Universalnál van, ők dönthetnének a bemutató dátumáról, gyártanák le a kópiákat, és így tovább. 

2014-ben így állt a helyzet - azóta a Marvel/Sony biznisz mellett annyi változott, hogy Namor felhasználása elég homályos volt, a Marvelhez is tartozott és a Universalhoz is, de 2016-ban tisztázódott, hogy már nincs hozzá köze külső stúdiónak, de egyelőre nem tudni, hogy bekerül-e az MCU-ba.

Forrás: Maurice Mitchell/www.thegeektwins.com

A Marvel a Sony-val kötött egyezsége valószínűleg példa nélküli: Pókember az MCU öt filmjében fog felbukkanni - a csapatfilmekből, crossoverekből a Sony nem profitál,  az önálló kalandok bevételéből viszont a Marvel nem kap egy vasat sem. Ami pedig szép kis summa lesz, mert már a premier utáni első hétvégére a Box Office Mojo alapján 117 millió dollárt szedett össze.

Az öt filmből kettőt már láthattunk, hiszen a hálószövő az Amerika kapitány: Polgárháborúban debütált, és a Hazatérés után legközelebb a Bosszúállók harmadik részében láthatjuk. Utána következik az önálló kaland folytatása, ami az Infinity War közvetlen folytatása lesz, és közvetlenül annak a cselekménye után játszódik majd. Az ötödik film jó eséllyel a harmadik önálló Pókember lesz, így úgy fest, hogy a Bosszúállók egyelőre cím nélküli, negyedik epizódjában a pókfej már nem bukkan fel.

Ám a megegyezés nem ilyen tiszta és világos. A Sony ugyanis nyilván ki akar préselni minden dollárocskát a világ legkedveltebb szuperhőséből, ezért bejelentették saját Pókember-univerzumokat - és itt jön a furmányosság vagy marhaság, kinek hogy tetszik.

A készülő spin-offok nem lesznek részei az MCU-nak, ugyanakkor Tom Holland Pókembere ugyanúgy létezik azokban a filmekben is!

A Pókember: Hazatérés rendezője, Jon Watts sem tudott ehhez mit szólni, sőt, úgy tűnik, még csak fogalma sincs róla, mi a fenét akarnak ezzel.

Annyi bizonyos, hogy még az előző, elhasalt Pókember-univerzumból átmentették a jelenlegibe Venom önálló filmjét, aminek főszereplője Tom Hardy, rendezője Ruben Fleischer (Zombieland), és 2018 októberében mutatják be. Szó van továbbá egy Fekete Macska és egy Silver Sable spin-offról is.

Ki tudja, hogy fog ez működni, illetve, működni fog-e egyáltalán? Nem csupán zavaros, hanem nézőként is fura lesz, hogy szegény Pókember olyan lesz, mint a mesebeli okos lány, aki hozott is ajándékot, meg nem is. Benne lesz ezekben a filmekben, ugyanakkor egy egészen más történetfolyamnak is szerves része. Örömteli, hogy a Sony megegyezett a Marvellel, de ez a saját Pókember-univerzum kísértetiesen emlékeztet az elmúlt évek görcsös baklövéseire.