Azt mondod, hideg van odakint?

Akkor nézd meg, min megy keresztül Mads Mikkelsen a lakonikusan csak Arctic címre keresztelt jeges túlélőfilm első előzetesében, és még egy magatehetetlen testet is vonszolnia kell magával!

Épp a minap gondolkodtam el azon, hogy milyen furcsa dolog, hogy olyan régóta nem hallottam a legnagyobb dán színészről, sőt, az egyik legjobb élő európai színészről, Mads Mikkelsenről, erre tessék, jön egy előzetes, amiből kiderül, mit csinált mostanában. Hát Izlandon forgatott cseppet sem irigylésre méltó körülmények között egy túlélőfilmet Arctic címmel, amiben tulajdonképpen egyedül játszik szinte a teljes játékidőben. Igaz, akadnak közben partnerei.

Az Arctic (Sarkvidék) története elég szűkszavú, mindössze ennyit mond a szinopszis: Egy férfinek, aki egy repülőgép szerencsétlenség következtében a jeges sarkvidék foglyává vált, döntenie kell: maradjon rögtönzött tábora viszonylagos biztonságában, vagy nekivágjon egy halálos útnak az ismeretlen felé a túlélés reményében. Az már csak az előzetesből derül ki, hogy hősünk miért dönt úgy, hogy nekivág a jégmezőknek: a szerencsétlenség másik túlélője egy súlyosan sérült nő, akinek segítségre van szüksége. És az is kiderül, hogy hősünk messze nem amatőr, felkészült a rá váró embertelen nehézségekre, már amennyire azokra fel lehet készülni. És innentől persze jönnek azok a fordulatok, amikre egy túlélőfilm esetében számítani lehet, de a jelek szerint ez mit sem von le Joe Penna filmjének értékéből.

De ki az a Joe Penna? Hát egy elsőfilmes brazil rendező, aki eddig csak pár rövidfilmet, videóklipet és reklámot tudhat maga mögött, de valahogy sikerült Mads Mikkelsen közelébe férkőznie, és rábeszélnie a színészt, hogy dolgozzon vele, ráadásul a lehető legzordabb körülmények között. És a pasasnak nem csak a rábeszélőkéje lehet jó, mert a Cannes-ban versenyen kívül a Midnight zsánerfilmes szekcióban vetített Arctic nagyszerű kritikákat kapott, és azóta már féltucatnyi más rangos fesztiválon voltak érte oda. A csodásan fényképezett filmben, amihez Joe Trapanese írt nagyszerű zenét, a másik szereplő az előzetesben egy szót sem szóló, izlandi Maria Thelma Smáradóttir, de feltűnik egy jegesmedve és egy helikopter is, és ami itt, ebben a két és fél percben történik, az önmagában is elképesztő. Az Arctic február 1-jén kerül az amerikai mozikba, és ki tudja, talán hozzánk is eljut majd valahogy.