C-3PO vajon Anthony Daniels halála után is szerepelni fog a Star Wars-filmekben?

Erről elmélkedett a 73 éves Anthony Daniels, aki 1977 óta az összes Csillagok háborúja-epizódban benne volt.

November 5-én, azaz holnap jelenik meg Anthony Daniels önéletrajzi könyve, az I Am C-3PO: The Inside Story. A 73 éves brit színész az egyetlen olyan sztár a Földön, aki 1977 óta minden Star Wars-filmben szerepelt, ide értve az 1978-as Holiday Special című szörnyűséget is, és a Solót, amiben nem C-3PO aranypáncélját hordta, hanem egy Tak nevű, kesseli fűszerbányában raboskodó csalót alakított. Emellett Daniels számos razfilmsorozatban és videojátékban kölcsönözte az aranyszínű protokolldroid hangját, de Star Wars-témájú rádiójátékokat és hangoskönyveket is vettek fel vele az idők során. Egyszóval bizonyára volt miről mesélnie a könyvében.

Anthony Daniels megmutatja önéletrajzi könyvének borítóját a Star Wars Celebration nevű rendezvényen, 2019. április 11-én, Chicagóban (fotó: Barry Brecheisen/Getty Images)

 

Anthony Daniels természetesen szerepel a Skywalker kora címet viselő IX. epizódban is, mint C-3PO. De mióta piros szemmel láttuk az előzetesben a droidot (aki ráadásul valami olyasmit is mond az egyik jelenetben, hogy „még szeretné egyszer utoljára együtt látni a barátait”), azóta keringenek róla olyan pletykák, hogy valamiféle élő bombaként felrobbanni az Első Rend legyőzése érdekében, vagy az Ellenállás tagjai csak úgy tudnak egy fontos információt kinyerni a memóriájából, hogy azzal sajnos törlődik a személyisége is (utóbbi megmagyarázná, miért hozták be a történetbe az új, robotprogramozó kis űrlényt, Babu Friket).

Daniels viszont sejtelmesen csak annyit mondott ezekre a teóriákra a Radio Times  szerint a könyvében, hogy a Disney nemigen fogja megölni C-3PO-t:

Túl jó karakter, túl jelentőségteljes karakter ahhoz, hogy velem együtt haljon meg. A Disney rengeteg pénzt fizetett érte, ha értik, mire gondolok. Valahogyan vissza is kell kapniuk a pénzüket.

Van igazság abban, amit a színész mond. Hannal, Luke-kal vagy Leiával ellentétben C-3PO egy olyan közkedvelt karakter a Star Wars-franchise-ban, akinek tulajdonképpen bárki lehet a jelmeze alatt, mert igazából a karakter a fontos, nem az őt alakító színész. Ugyanúgy, ahogy Darth Vader vagy Csubakka esetében is lényegében mindegy, hogy most David Prowse-t, Hayden Christensent, Peter Mayhew-t vagy Joonas Suotamót rejti-e a fekete páncél meg a szőrcsuha. C-3PO „halála” valóban sokkoló lehet majd a IX. rész nézőinek, de ezzel a Disney valóban elveszítene egy fontos karaktert, aki a Star Wars-saga összes részében tudná biztosítani a kontinuitást és az ismerős érzést. (via The Independent)