Elképesztő, amit a közösségi média Keanu Reevesszel és Pedro Pascallal művel

Izgalmas publicisztika jelent meg az Independenten: a szerző arra a káros jelenségre hívja fel a figyelmet, hogy a nők után (mellett) egyre jobban kezd elharapózni a férfi sztárok tárgyiasítása is.

Keanu Reevesszel kapcsolatban az elmúlt években szinte semmi mást nem lehetett olvasni az interneten (az aktuális filmjein kívül persze), mint hogy mennyire kedves, milyen arany szíve van, extra jó fej a rajongókkal – gyakorlatilag egy szent. És mivel emellé középkorú férfi létére még jól is néz ki, Reeves a közösségi médiában megnyilvánuló rajongók szemében egy szexi szent.

Nemrégiben egy elszánt rajongójától nyilvánosan kapott házassági ajánlatot, ami kissé veszélyes tendencia; de az még csúnyább volt, hogy amikor kiderült, ki a barátnője, az emberek teljesen begőzöltek,

és Helen Mirrenhez kezdték hasonlítgatni (jóindulatú értelmezések szerint tényleg összekeverték az idős színésznővel), és hitetlenkedve témázgattak róla, hogy túl öreg és ronda hozzá.
Reeves, Rudd és Pascal. Forrás: Gary Gershoff / WireImage / Getty Images, Alexi J. Rosenfeld / Getty Images és Frazer Harrison / Getty Images


A másik célszemély, akit A Mandalóri és a The Last of Us kirobbanó sikere után megtaláltak maguknak a rajongók a közösségi médiában, az Pedro Pascal, aki egyik napról a másikra lett „az internet apukája”. Mindezzel nem is lenne semmi probléma, de sokan itt is túllőnek a célon, és – ahogy arról a színész nemrégiben a The Graham Norton Show-ban beszámolt – tömegével kapja a kéretlen szerelmes üzeneteket.

Reeves és Pascal mellett ott van még Paul Rudd, akit a rajongók szintén szeretnek fetisizálni. Az internet tele van például olyan mémekkel, amelyekben ráírják a színész fotójára, hogy „ilyen szépen fogsz öregedni, ha egy csodás, kedves fickó vagy” (rosszabb esetekben még egy kevésbé szerencsés kolléga portréját is mellé teszik) – pedig hát a belső tulajdonságoknak aztán végképp semmi köze a külsőhöz: Ruddnak valószínűleg csak igen szerencsés a génkészlete.

 

A gender érme másik oldala

A nők is lehetnek olyan agresszívak, mint a férfiak?

Habár a nők által artikulált dühnek is ugyanúgy megvan a maga kultúrtörténete, mint a toxikus maszkulinitásnak, még ma sem teljes az egyenjogúság férfiak és nők között – ezen a téren sem.

Tovább


De a példákat a végtelenségig sorolhatnánk: Oscar Isaac, Chris Pine és Lee Pace is beletartozik a rajongók által a közösségi médiában „nemes lelkű szexistenként” fetisizált sztárok sorába. De ezek a férfiak valóban nemes lelkű szexistenek lennének? Nos, erről természetesen semmit sem tudhatunk, mivel nem ismerjük őket.

„Ők is csak normális férfiak, és ha úgy teszünk, hogy valami sokkal többek, az nagyon egészségtelen”

– szögezi le a szerző, Louis Chilton.


A teljes publicisztika (angol nyelven) itt olvasható el.


(via Independent)