Elkészült a legelső Miki Egér-rajzfilm horrorverziója - ELŐZETES!

Már előzetese is van a Mickey's Mouse Trapnek, de könnyen lehet, hogy a készítőknek hamarosan írni fognak a Disney ügyvédei...

2024. január 1-én public domain, azaz közkincs státuszba került a Disney 1928-as rövidfilmje, a Steamboat Willie (nálunk: Willie gőzhajó), amelyben először láthatta a közönség Mickey egeret úgy, hogy már fütyörészett és zenélt. Nem csoda, hogy egy horrorfilmes csapat erre a jól ismert karakterre is ugyanúgy rárepült most, mint amikor tavaly közkinccsé vált A.A. Milne Micimackója, és elkészült a Micimackó: Vér és méz című kaszabolós film. A Mickey egeres horror a Mickey's Mouse Trap címet kapta, és a friss előzetes alapján méltó is a nevére:

egy Mickey egeres maszkot viselő sorozatgyilkos döfi le benne azokat a fiatalokat, akik csapdába kerültek egy játékokkal teli szórakozóhelyen!

A valószínűleg idén márciusban mozikba (vagy majd valamelyik streaming platformra?) kerülő filmet Jamie Bailey rendezte, a főszereplők Sophie McIntosh, Callum Sywyk, Allegra Nocita, Ben Harris, Damir Kovic, Mackenzie Mills, Nick Biskupek és Simon Phillips. A horrorisztikus történet hangulata és helyszíne egyébként kísértetiesen emlékeztet arra a játékokkal teli, bezárt családi szórakozóhelyre, ahol a 2023-as év egyik virális őrülete, az Öt éjjel Freddy pizzázójában játszódott.

5 titok, ami miatt a fél világ imádja az Öt éjjel Freddy pizzázójábant

Itt az újabb példa, hogy készülhet jó horrorfilm videójátékból. A sikerhez persze nem árt, ha Az éhezők viadala franchise egyik sztárját sanyargatják az éjfélkor életre kelő ördögi babák...

Tovább

 

Most akkor minden ismert Disney-karakter horrorfilmben fog felbukkanni, ahogy telik-múlik az idő?

Erre valószínűleg majd csak a szerzői jogban jártas ügyvédek fogják megadni a pontos választ (már ha lesznek perek). Mert bár az Egyesült Államok 1998-as szerzői jogi törvényének meghosszabbítását mindenki csak The Mickey Mouse Protection Act-ként emlegeti, arra utalva ezzel, hogy a The Walt Disney Company pont annak akart elébe menni, hogy még egy pár évig ne váljon szabad prédává a legismertebb karaktere, a szerzői jog mellett létezik védjegyjog és védjegyoltalom is, ami miatt azért nem eszik olyan forrón a horrorfilmesek a kását!

Amíg ugyanis a szerzői jog a műveket, a védjegy az adott márkákat védi. Emiatt a bejegyzett védjegyekre nincs is időbeli korlát: amíg a cégek 10 évente megújítják a védjegyeiket, addig szabadon használhatják a termékneveiket, logóikat és karaktereiket – de csakis ők. És bár a Steamboat Willie rövidfilm közkincs lett, maga a Mickey Mouse név, valamint Mickey egér modern dizájnja a jellegzetes kis fehér kesztyűjével, már a Disney bejegyzett védjegye, így csakis a Disney használhatja.

Könnyen lehet tehát, hogy még a Mickey’s Mouse Trap stábja is bajba kerül, amiért felhasználták a filmjükben a Steamboat Willie-ből a gőzhajó kormánykerekét pörgető Mickey egeret (aki amúgy a trailerben is felbukkan), mert a Walt Disney Animation Studios pont ezt a filmrészletet tette meg a logójának, ami így bejegyzett védjegynek minősül...

 

Forrás: Walt Disney Animation Studios

 

(via Hollywood Reporter & Slashfilm)