Ezek voltak az idei CineFest legjobb filmjei

Szeptember 18-án, szombaton a zárógálával véget ért a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál. Mutatjuk, mely filmek nyertek díjat, és ezek közül melyikeket lehet hamarosan a mozikban is látni.

A rangos nemzetközi filmes mustra az Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt rendező, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története díszbemutatójával zárult. Az alkotást szeptember 23-án hivatalosan is bemutatják a magyar mozik. A CineFest fődíját, a Pressburger Imre-díjat A szerencse és képzelet kereke című műért a japán rendező, Ryûsuke Hamaguchi nyerte, a fesztivál nagydíját, a Zukor Adolf-díjat pedig Christos Nikou görög rendező Almák című alkotásának ítélte a zsűri. A közönségdíjat Kis Hajni kiváló elsőfilmje, a Külön falka kapta, amit szeptember 30-tól vetítenek a magyar mozik.

A záróünnepségen ezenkívül posztumusz életműdíjjal tisztelegtek a kivételes tehetségű alkotó, Jankovics Marcell emléke előtt. Jankovics Marcell Sisyphus című alkotását 1976-ban Oscar-díjra jelölték, a Küzdőket pedig 1977-ben Cannes-ban Arany Pálmával tüntették ki. Jankovics rendezte az első egész estés magyar rajzfilmet, a János vitézt; további egész estés animációs filmjei, például a Fehérlófia vagy az Ének a csodaszarvasról a magyar filmtörténelem kiemelkedő alkotásai. A posztumusz életműdíjat az idén májusban elhunyt művész özvegye, Rubovszky Éva vette át.A 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál kilenc napja alatt magyar és nemzetközi filmpremierek és szakmai programok követték egymást, több alkotó pedig személyesen is elkísérte a filmjét Miskolcra, köztük Enyedi Ildikó és A feleségem története stábja, a már szintén említett Kis Hajni és Christos Nikou, továbbá Chema García Ibarra spanyol rendező, akinek A szent lélek című alkotása nyerte a Fipresci (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) díját nagyjátékfilm kategóriában. A CineFest díszvendége és a nagyjátékfilmes versenyprogram zsűrijének elnöke idén Tony Gatlif (Latcho Drom, Gadjo dilo – Bolond idegen, Transylvania) volt, aki a fesztivál életműdíját a nyitóünnepségen vette át.

A CineFest vendége volt idén a lengyel színművész, Daniel Olbrychski, Jancsó és Wajda emblematikus színésze is, akit a nyitógálán az Európai mozi nagykövete-díjjal tüntettek ki. Sean Baker rendező (Tangerine, Floridai álom) és Simon Rex főszereplő közös filmjükkel, a Red Rockettel érkeztek a CineFestre, ahol több napig maradtak (Baker egyébként a legtöbb versenyfilmet megnézte, a magyarokat is, és a Külön falkáról például nagy elismeréssel nyilatkozott a Letterboxd nevű filmes közösségi oldalon).


A 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjazottjainak teljes listáját ide kattintva érjük el. A további díjazottak közül december 30-tól a magyar mozikban is látható lesz az Én vagyok a te embered (ami Németország hivatalos nevezése a következő Oscarra, nagyon ütős sztorival, Miskolcon pedig a CICAE /Art Mozik Nemzetközi Szövetsége/ zsűrijének díját kapta), a Cirko Film forgalmazásában. Ami pedig a nem díjazott, de nem kevésbé kiválól filmeket illeti: a CODA című versenyfilm máris streamelhető az Apple TV+-on (kritikánk róla itt olvasható), a Kilakoltatás című magyar elsőfilm, Fazekas Máté Bence munkája hivatalos mozipremierje pedig valamikor 2022-ben várható.

A versenyen kívül vetített alkotások közül már látható a mozikban a Természetes fény című magyar háborús dráma (kritikánk itt), és nemsokára (október 28-án) érkezik Az igazság bajnokai című Mads Mikkelsen-film is. Szintén október 28-án mutatják be Magyarországon a Titán című Arany Pálma-nyertes őrületet, míg a Tantrum című magyar kísérleti filmet már szeptember 23-tól kereshetjük a magyar mozikban. A Tina című dokumentumfilmnek is van magyar forgalmazója (a Pannónia Entertainment), de még nem tudni, mikor mutatják be a Tina Turnerről szóló alkotást.

A dokumentumfilmes szekció versenyfilmjei közül a népszerű norvég együttesről szóló a-ha: A film október 14-től látható a magyar mozikban, a Volt egyszer egy képregény című magyar alkotás pedig már ezen a héten, szeptember 23-án megérkezik. A Sabaya című Sundance-szenzációt november 18-tól forgalmazza a Mozinet, az Oscar-díjas Bryan Fogel amerikai rendező „thrillerdokujára”, A szakadárra pedig október 7-től válthatunk jegyet. A PORT.hu kritikusainak a legjobban egyébként Matt Damon Stillwatere (amiről itt olvasható a kritika), illetve a Zűrös kettyintés, avagy pornó a diliházban című Radu Jude-rendezés tetszett, amelyről a héten jelentkezünk kritikával.


(via CineFest Sajtó)

FRISSÍTÉS: Október 18-án a nagydíjas Almák bekerül az HBO GO kínálatába.