Hiába kérték fel, Dennis Villeneuve nem rendez James Bondot

Inkább azt csinálja, amit már régóta szeretne.

Noha sajnos anyagilag megbukott, a kiváló Szárnyas fejvadász 2049 az egekbe repítette Dennis Villeneuve-öt. Korábban már nyilatkozott arról, hogy szívesen rendezne James Bondot, ám a franchise producereinek felkeresésére nemet kellett mondania, mert most egészen más foglalkoztatja. Az álmát szeretné megvalósítani, nevezetesen a Dűne megfilmesítését.

Frank Herbert sci-fi klasszikusába már két zseniális filmalkotónak is beletört a bicskája. A regény gyakorlatilag megfilmesíthetetlen, mert fontos eleme a filozófia, amit a vásznon szükségszerűen le kellene butítani, ám attól elvész a történet lényege. És Herbert világa olyan különleges hangulatú, amit piszok nehéz megidézni.

Alejandro Jodorowsky soha meg nem valósult megalomán filmterve legendás, még dokumentumfilm is készült róla. A H.R. Giger, Moebius, Chris Foss, Dan O'Bannon, Salvador Dali,Orson Welles, Mick Jagger, Udo Kier és a Pink Floyd közreműködésével talán zseniális, talán iszonyatos szörnyszülött lett volna, ám mindenképp az egyetemes filmtörténet egyik legemlékezetesebb darabjaként tartanánk számon. 

Néhány évvel később David Lynch leforgatta a Dűnét, ám a stúdió kézivezérlése miatt egy megcsonkított, felemás alkotás lett belőle, noha különleges hangulata és látványa egyszerűen zseniális, ám a produceri vágóolló erősen kiherélte a filmet. (A későbbi tévés minisorozatokról most feledkezzünk meg, mert bénák, és méltatlanok a Dűnéhez.)

A Szárnyas fejvadász méltó folytatása fényében Villeneuve akár még jó filmet is csinálhat.

(forrás: NME.com)