Híres színészek és még híresebb testvéreik 2.

A nagy sikerre való tekintettel és a fiatalabb Fiennes fivér május 27-i születésnapja alkalmából újabb sztártesókat szedtünk össze – olyanokat is, akiket olvasóink első összeállításunkból hiányoltak.

Maggie és Jake Gyllenhaal

A Brokeback Mountain – Túl a barátságon sztárja és három évvel idősebb nővére nagyjából egy időben robbantak be a filmvilágba: Jake a 2001-es Donnie Darko című függetlenfilmes szenzációval, Maggie pedig az egy évvel később bemutatott A titkárnővel (amit nem véletlenül válogattunk be A 10 legszexibb film című összeállításunkba). Azóta a Gyllenhaal fiúnak sikerült betörnie a fősodorba is (a Rohammentő, A bűnös vagy a Pókember: Idegenben csak az elmúlt pár évben készült példák), szóval elvileg nagyobb sztárnak számít nővérénél – utóbbi viszont, miközben színészként megmaradt a kisebb produkcióknál és sorozatoknál, átállt a kamera másik oldalára, és most már rendezőként is szép sikereket ér el. Ja, és a család egy további színésszel bővült, amikor Maggie Gyllenhaal 2009-ben hozzáment Peter Sarsgaardhoz.

Forrás: Taylor Hill / WireImage / Getty Images

 

Kim, Damon, Marlon, Shawn és Keenen Ivory Wayans

A hollywoodi szcéna legnépesebb sztárcsaládjának minden bizonnyal Wayansék számítanak, akikről már írtunk egyszer egy lajstromot 10 dolog, amit nem tudtál a Feketék fehérenről című cikkünkben, de egyrészt ismétlés a tudás anyja, másrészt olvasóink őket is nagyon hiányolták az első cikkből. Na szóval akkor: Howell és Elvira Wayans nem kevesebb mint tíz gyermeknek adott életet, akik közül a legtöbben a szórakoztatóiparban helyezkedtek el. Keenan Ivoryt láthattuk a Különösen veszélyes című akciófilmben, de azóta inkább rendezéssel, írással és producerkedéssel foglalkozik. Bátyja, Dwayne zeneszerző, öccse, Damon Az utolsó cserkész sztárja.

Keenen Ivory, Shawn, Marlon és Damon Wayans, a külön képen Kim Wayans. Forrás: Dimitrios Kambouris / WireImage/ Getty Images és Lars Niki / Getty Images for 2019 Tribeca Film Festival


Húga, Kim szintén színész (feltűnt például a Szimatnak szemét, szemétnek szimatban és az Új csajban), további két öcsöt, a Feketék fehéren főszerepeit alakító

Marlont és Shawnt pedig a Ne légy baromban és a Horrorra akadva-filmekben is láthattuk.

Nadia, Elvira, Diedra és Vonnie csak néhány Wayans-produkcióban működtek közre.

És akkor ott van a Wayansok második generációja, akik szintén számosan vannak, hiszen Keenan Ivorynak öt, Shawnnak három, Damonnak négy gyermeke van, és a többiek sem tétlenkedtek. A híresebbek közülük Damon Wayans Jr. (Hogyan legyünk szinglik, Új csaj, Cherry, A vadnyugat törvényei szerint), Damien Dante Wayans (Nadia fia, A fehér csókában és a Kis csávóban láthattuk), Craig Wayans (Diedra fia, aki Damien Dante-val együtt megcsinálta a Second Generation Wayans című sorozatot) és Gregg Wayans (Craig testvére, játszott A fekete ötven árnyalatában). Reméljük, nincs kérdés, mert mindezt nem tudnánk még egyszer felsorolni!


Kevin és Matt Dillon

Matt Dillon a nyolcvanas-kilencvenes években olyan generációs kedvencekben szerzett nevet magának, mint a Rablóhal, a Drugstore cowboy, a Facérok, a Mr. Wonderful vagy a Majd’ megdöglik érte. Habár azóta némiképp csökkent az ázsiója, azért nem kopott ki a filmvilágból (bár legutóbb a rossz emlékű Caponéban láthattuk, előtte dolgozott például Lars von Trierrel is). A másfél évvel később, 1965 augusztusában született öcshöz, Kevinhez képest egyértelműen ő volt a családon belüli genetikai lottó győztese, így Kevin Dillonnak vélhetően nem a tehetség, hanem az előnyös külső hiánya miatt sikerült csak a 2000-es években befutnia: először a 2004-ben indult sorozatban, a Törtetőkben hívta fel magára a figyelmet, és a széria 2011-es lezárulta óta nem is igen sikerült igazán maradandót alkotnia.

Kevin és Matt Dillon még 2003-ban. Forrás: Jim Spellman / WireImage / Getty Images


Martha, Magnus, Sophie, Joseph és Ralph Fiennes

Azt mindenki tudja, hogy az 1996-os Az angol beteggel berobbant (de már három évvel korábban a Schindler listájában feltűnt) Ralph Fiennesnak – aki azóta egyebek mellett a Harry Potter-franchise Voldemortjának megformálásával betonozta be népszerűségét a szórakoztatóiparban – van egy kisöccse, a nála valamivel több mint hét évvel fiatalabb Joseph, akit az 1998-as Szerelmes Shakespeare-ben szeretett meg a világ, legutóbb pedig A szolgálólány meséje című sorozat egyik főgonoszaként ért el sikereket.

Azzal viszont minden bizonnyal jóval kevesebben vannak tisztában, hogy a Fiennesok összesen hatan vannak testvérek,

és a két leghíresebb tesó mellett további hárman is művészi pályára léptek (ami nem csoda, hiszen a szülők közül az apa fotóművész, az anya regényíró). Magnus zeneszerző, Martha rendező (Anyegin és Kromofóbia című filmjeiben saját bátyját, Ralph-et dirigálta), Sophie pedig dokumentumfilmes. Egyedül szegény Jacob Mark Twisleton-Wykeham-Fiennes nem tett le semmi figyelemre méltót az asztalra (amely érdekességet csak azért osztottunk meg, hogy leírhassuk azt a pompázatos teljes vezetéknevet, amiről a Fiennest rövidítették).

Sophie, Ralph és Martha Fiennnes, a külön képen Joseph, illetve Magnus Fiennes. Forrás: Dave M. Benett / WireImage / Getty Images, Matthew Eisman / Getty Images és Paul Archuleta / Getty Images


Lisa, Eric és Julia Roberts

Igen, tudjuk, mindenki tisztában van vele, hogy Eric és Julia Roberts testvérek. Mi viszont újból és újból rácsodálkozunk, hogy egyrészt mennyire nem hasonlítanak egymásra, másrészt mennyire ellentétes pályát futottak be ők ketten, ezért nem bírtuk kihagyni őket a listából. Nem kevesebb mint 677 (!!!) kész vagy félkész produkcióval a filmográfiáján Eric Roberts a B-szériás akciófilmek királya, aki a legmagasabbra talán a The Expendables – A feláldozhatókkal jutott (bár egy apró szerepben A sötét lovagban is feltűnt),

miközben 11 évvel fiatalabb és jóval szerencsésebb húga az 1990-es Micsoda nő! óta folyamatosan ott ragyog a legnagyobb hollywoodi sztárok között.

Kevésbé ismert tény, hogy létezik egy harmadik testvér is, a korban Eric és Julia között elhelyezkedő Lisa Roberts Gillan, aki amellett, hogy húga filmjeiben kap néha mellékszerepeket, főleg producerkedéssel foglalkozik. A család filmezésből élő tagja még egy generációval későbbről Emma Roberts, Eric 1991-ben született lánya, a Családi üzelmek, az Amerikai Horror Story és a Vadászat sztárja, aki presztízsben valahol az édesapja és (híresebb) nagynénje között áll.

Julia Roberts és Lisa Roberts Gillan, a külön képen Eric Roberts. Forrás: David Buchan / Getty Images és Allen Berezovsky / WireImage / Getty Images

 

Scott és Chris Evans

Chris Evanst, Amerika Kapitány megformálóját valószínűleg senkinek sem kell bemutatni. Két évvel fiatalabb, 1983 nyarán született öccsét azonban annál inkább, hiszen Scott Evans eddig, azt nem számítva, hogy benyomták egy-egy mellékszerepre bátyja súlytalan romkomjaiban (A szerelem útján, A szerelem markában),

egyedül a Grace és Frankie című netflixes sorozattal tudta felhívni magára a figyelmet.

De a fiatalabb Evans benne lesz a most készülő Barbie-filmben is, Margot Robbie, Ryan Gosling, America Ferrera és még sokan mások oldalán, ami talán biztosít a számára némi kiugrási lehetőséget.

Scott és Chris Evans. Forrás: John Lamparski / Getty Images


Rory, Kieran és Macaulay Culkin

A Reszkessetek, betörők! sztárjáról, Macaulay Culkinról mindenki hallott – annak ellenére, hogy hosszú ideig visszavonult a filmezéstől, és mostanában is csak alkalmanként vállal egy-egy szerepet (például tavaly az Amerikai Horror Storyban). Az egykori gyerekszínésznek azonban összesen hat testvére van (illetve tragikus módon volt, erről bővebben később), akik közül ketten szintén a színészi pályát választották: Kieran Culkint egyebek mellett A csaj nem jár egyedülben, az Örömapa-filmekben, az Oltári fiúkban, a Scott Pilgrim a világ ellenben, nemrégiben pedig az Utódlás című nagy sikerű sorozatban láthattuk; Rory Culkin a Jelekben tűnt fel, majd benne volt a San Fernando völgyében, a Sikoly 4-ben, A sötétség gyermekeiben, illetve a Castle Rock és a Város a hegyen című sorozatokban.

Kieran és Rory Culkin tíz évvel ezelőtt, a külön képen Macaulay Culkin pár éve. Forrás: Jamie McCarthy / WireImage / Getty Images és Jeff Kravitz / FilmMagic/ Getty Images


Mivel Macaulay Culkin öccseihez képest eléggé el van tűnve a nyilvánosság szeme elől, talán nem mindenki tudja, hogy

tavaly megszületett első gyermeke, egy Dakota Song nevű kisfiú, akit 2008-ban autóbalesetben elhunyt nővére emlékére neveztek el Dakotának.

A Culkin család híres tagja még egyébként a Die Hard-filmekből ismert Bonnie Bedelia, teljes nevén Bonnie Bedelia Culkin, aki a Culkin fiúk nagynénje, apai ágon.


Taissa és Vera Farmiga

Az átható kék tekintetű Vera Farmigát sok kis szerepben láthattuk (például az Egek urában, A téglában, a Forráskódban vagy a Védhetetlenben), mikor a Démonok között című horrorfilm, már viszonylag későn (akkorra a színésznő 40 éves volt), meghozta számára a nagy áttörést, és azóta ha nem is élvonal-, de legalábbis másodvonalbeli sztárnak számít. Talán nem olyan köztudott, hogy a színésznőnek van egy nem kevesebb mint 21 évvel fiatalabb húga, Taissa, aki

érdekes módon szintén egy horrorral hívta fel magára először a figyelmet:

ez volt Az apáca, amelyben első fontosabb főszerepét alakította. Azóta a fiatalabb Farmiga lány is befutott, ha nem is annyira, mint a nővére – olyan sorozatokban láthattuk, mint az Amerikai Horror Story vagy Az aranykor, de szerepelt A csempész című Clint Eastwood-filmben is. Taissa és Vera Farmiga egyébként ukrán bevándorlók gyermekeként születtek, és összesen heten vannak testvérek.

Taissa és Vera Farmiga. Forrás: Kevin Winter / Getty Images for The Hollywood Reporter


Kate és Rooney Mara

Ha egymás mellé állnak, ugyan látható a hasonlóság, de Kate és Rooney Marának annyira különbözik a kisugárzása, hogy sokunknak talán nem is esett le, hogy testvérek. Annak ellenére, hogy Kate két évvel idősebb, Rooney-nak sikerült hamarabb befutnia – annál is inkább, mivel az idősebb Mara lánynak igazából még mindig nem jött össze a nagy áttörés. Hiába játszott olyan fősodorbeli alkotásokban, mint a Brokeback Mountain – Túl a barátságon, az Orvlövész, a Vasember 2., a 127 óra vagy a Mentőexpedíció, mindig olyan kis szerepeket kap, amelyekkel nem sikerül emlékezetessé válnia (főszerepben meg pechére olyan bukott alkotásokban játszott csak, mint a Transzcendens vagy a Fantasztikus Négyes); így mára inkább a sorozatok világában talált otthonra (játszott a Törtetőkben, az Amerikai Horror Storyban, a Kártyavárban és a Pózban).

Rooney és Kate Mara. Forrás: Gregg DeGuire / Getty Images

 

Eközben Rooney Marából egy csapásra világsztár lett,

amikor 2010-ben kijött két fontosabb filmje, a Rémálom az Elm utcában-remake és a Social Network – A közösségi háló, majd egy évvel később (egy újabb remake-ben) ő lett az amerikai A tetovált lány. Ezenkívül az is növelte az ismertségét, hogy 2019-ben Joaquin Phoenix menyasszonya lett (2020-ban kisfiuk is született, akit a néhai River Phoenixről neveztek el).


Elle és Dakota Fanning

A Fanning nővérek (akik között négy év a korkülönbség, Dakota javára) nemcsak hasonlítanak egymásra, de a pályájuk is hasonlóan alakult.

Mindketten gyerekszínészként kezdték a karrierjüket (Dakotát olyan filmekben láthattuk, mint a Nevem Sam, a Nagydumás kiscsajok, A tűzben edzett férfi, a Világok harca vagy a Malac a pácban, Elle pedig az Oviapu, a Bábel, a Déjà vu, a Benjamin Button különös élete, a Made in Hollywood és a Super 8 forgatásain töltötte a gyermekkorát), majd A-listás fiatal sztárokká váltak (Dakota az Alkonyat-filmek, az Ocean’s 8 és a Volt egyszer egy… Hollywood mellékszerepeivel ért a csúcsra, Elle pedig a Demona első és második részével, a Csábítással, illetve a Neon démonnal), hogy aztán átnyergeljenek az igényes sorozatokra (Dakota részéről a Magyarországon forgatott Az elmeorvos, a The First Lady és a közelgő Ripley, Elle részéről pedig a Nagy Katalin – A kezdetek).

Dakota és Elle Fanning. Forrás: Kevin Winter / Getty Images


(via IMDb)

A Ralph és Joeph Fiennest ábrázoló nyitókép forrása: Claire Greenway / Getty Images.