Ingyen nézhetők nyolc évtized magyar vígjátékai

A Nemzeti Filmintézet nyolcvan év húsz felejthetetlen magyar komédiáját teszi ingyenesen elérhetővé online tíz napon át a Magyar Film Napja alkalmából április 30-án.

Április 30. 2018 óta a magyar film ünnepe, annak emlékére, hogy ezen a tavaszi napon mutatták be az első magyar filmet, a Zsitkovszky Béla rendezésében készült A táncz című alkotást, 1901-ben. A Magyar Film Napja rendezvénysorozathoz tavaly már több mint száz saját szervezésű programmal (közös mozizás, beszélgetések, közönségtalálkozók, filmzenei koncertek) csatlakoztak a résztvevők.

Idén a járványhelyzetre való tekintettel az ünnepi mozizás digitálisan folytatódik. A Magyar Film Napjára a Nemzeti Filmintézet húsz klasszikus vígjátékot, köztük a Hyppolit, a lakájt, a Meseautót, minden idők legnézettebb magyar filmjét, a Mágnás Miskát, a Liliomfit, a Mici néni két életét, a Roncsfilmet és A legényanyát is ingyenesen elérhetővé teszi.

Forrás: Nemzeti Filmintézet

 

Teljes körűen felújítva és digitalizálva lesz látható ezenkívül a szocializmus szimbólumává vált A tanú Bacsó Pétertől, a kilencvenes évek egyik legnagyobb közönségsikere, Tímár Péter Csinibabája és a Moszkva tér című generációs kultfilm, Török Ferenc bemutatkozó nagyjátékfilmes rendezése is.

A vígjátékokban viszontláthatjuk a magyar film örök nevettetőit és legendás arcait, köztük Bodrogi Gyulát, Bujtor Istvánt, Dajka Margitot, Eperjes Károlyt, Esztergályos Cecíliát, Garas Dezsőt, Gálvölgyi Jánost, Gobbi Hildát, Kabos Gyulát, Kállai Ferencet, Kern Andrást, Kiss Manyit, Koncz Gábort, Latabár Kálmánt, Mucsi Zoltánt, Őze Lajost, Pásztor Erzsit, Pécsi Ildikót, Perczel Zitát, Pogány Juditot vagy Reviczky Gábort. A filmek április 30-tól május 10-ig a magyarfilmnapja.hu oldalon érhetők el.


(via Nemzeti Filmintézet)