Ízléstelen zsidóellenes megjegyzése miatt dobta Susan Sarandont az ügynöksége

Egy másik színésznőt pedig antiszemita posztja után menesztettek a Sikoly 7-ből.

Az amúgy is lelkes politikai aktivista hírében álló Susan Sarandon nemrégiben New Yorkban részt vett egy Palesztina oldalán zajló gyűlésen, ahol azt találta mondani, hogy

„a zsidó emberek most ízelítőt kapnak abból, milyen lehet ebben az országban muszlimnak lenni”

(az „ebben az országban” szavakkal az Egyesült Államokra utalva).

A jelenleg is zajló, több évtizedes szomorú előzménnyel bíró palesztin-izraeli (pontosabban Izrael–Hamász) háború persze sokkal összetettebb annál, hogy egyértelműen állást lehessen foglalni csak az egyik vagy csak a másik oldalon, de az Oscar-díjas színésznő megjegyzése nagyon durva annak fényében, hogy a Hamász terroristái épp civileket gyilkolnak Izraelben.

Sarandon a nemrég zárult színészsztrájk egyik tiltakozásán. Forrás: Jose Perez / Bauer-Griffin/GC Images


Sarandon ezenkívül továbbosztotta az X-en a Pink Floyd-tag Roger Waters posztját, aki szintén Palesztina oldalán foglalt állást; a gond csak az, hogy Waters köztudottan antiszemita, így a színésznő megválogathatná, kivel kerül egy szekértáborba, hiszen mások is szót emeltek Palesztina oldalán, szóval másokat is reposztolhatott volna Roger Waters helyett.

A United Talent Agency nevű hollywoodi ügynökség ezek után bejelentette, hogy nem képviselik többé Susan Sarandont.

Melissa Barrera. Forrás: John Lamparski / FilmMagic / Getty Images


Az Oscar-díjas színésznő esetével szinte egy időben történt, hogy hasonló okokból menesztették a jelenleg készülő Sikoly 7-ből Melissa Barrerát, aki a közösségi médiában szintén többször is állást foglalt az Izrael–Hamász háború ügyében, egyébként meglehetősen zavarosan. Ami kiverhette a biztosítékot, az az Instagram-sztori lehetett, amelyben azt írta, hogy

„a nyugati média csak az izraeli oldalt mutatja be; hogy miért tesznek így, azzal kapcsolatban rátok bízom a következtetések levonását”.

A színésznő kirúgásának hírére Christopher Landon, a Sikoly-folytatás rendezője kitweetelte, hogy mindez nem az ő döntése volt, később azonban eltávolította a bejegyzést. A filmet gyártó Spyglass ezek után a következő nyilatkozattal reagált a történtekre.

„A Spyglass állásfoglalása kristálytiszta: zéró toleranciát alkalmazunk az antiszemitizmusra és a gyűlöletkeltés bármilyen formájára, beleérve a népirtásra és az etnikai tisztogatásra való hamis hivatkozást, a holokauszttagadást, illetve a gyűlöletbeszéd bármilyen megnyilvánulását.”


(via Independent, Deadline)

 

A másik oldal

Mark Hamill, Gal Gadot, Natalie Portman is kiálltak Izrael mellett

A legnagyobb sztárok foglalnak állást a váratlan palesztin milicista agressziót követően a szombat óta zajló konfliktus kapcsán a közösségi médiában.

Tovább