Jönnek a finnek és nagyon izgalmasak!

Hetedik alkalommal rendez a FinnAgora éves filmmustrát az ország legnépszerűbb és legizgalmasabb alkotásaiból, játék- és dokumentumfilmekből.

2018. február 7. és 11. között hetedik alkalommal látogatható a Finn Intézet (FinnAgora) szervezésében a Finn Filmnapok a budapesti Toldi moziban. A finn filmgyártás széles spektrumát felvonultató válogatásban több hazai és nemzetközi díjban is részesült játékfilmet és dokumentumfilmet is láthat a közönség. A filmnapok alatt több, fontos témát (a női alkotói látásmód a vásznon vagy forgatókönyvírás) érintő kerekasztal-beszélgetésen vehetnek részt az érdeklődők, amelyeken magyar és finn alkotók is személyesen hallatják majd a hangjukat. A filmeknek köszönhetően közelebb kerülhetünk távoli rokonaink mindennapjaihoz, megismerhetik a gondolkodásukat, humorukat és közben olyan, esetenként a kívülállók számára igencsak szokatlan világba csöppenhetünk.

A nyitófilm, Az altatódal Teemu Nikki feketekomédiája a világ különböző fesztiváljain díjesőben részesült, történetének hőse egy férfi, akinek illegális vállalkozása beteg – vagy csak megunt – háziállatok eutanáziájával foglalkozik. A Tom of Finland című életrajzi ihletésű dráma Dome Karukoski sokszoros díjnyertes rendező alkotása; a híres/hírhedt homoerotikus képek rajzolója, Touko Laaksonen életéről készült film Finnország hivatalos Oscar jelöltje volt 2017-ben. ugyancsak izgalmasnak ígérkezik a Végtelen út, amely egy, a családjával Sztálin hívására a 30-as évek elején a Szovjetunióba érkező finn származású amerikai munkás története. A Miami két lánytestvérről szól, akiket magába szippant a showtánc világa, ami kívülről ugyan csillog és villog, belül azonban romlott és veszélyes.

Vannak azonban vidám filmek is: A Lauri Mäntyvaara Csábos Pillantása két lázadó örök barátnő, Satu és Heidi története, akik azt hirdetik, hogy az igaz szerelem nem eladó. Ennek sznob esküvőkön hangot is adnak egészen addig, amíg Heidi bele nem zúg egy álmodozó tekintetű jéghokisba, A Csillagfiúk egy észak-finnországi konzervatív, vallásos kisvárosba viszi el a nézőt, ahol a gyerekek nézőpontjából ismerjük meg két család viharos életét, amelyet gyökeresen megváltoztatott a városkába is elérkező szexuális forradalom. A Lappföldi Odüsszeia 3 a népszerű finn vigjátékszéria immár harmadik része, hősei pedig egy mocsári focibajnokságon indulnak.

A dokumentumfilmek szerelmeseinek két alkotással is kedveskednek a szervezők. Samira Elagoz Cragslist Allstars című műve a párkeresés érdekes világába vezeti be a nézőket, Mia Halme A házasságok fele című mozija pedig a válás témájával foglalkozik behatóbban három pár történetét vizsgálva.  A vetítések között több kerekasztal-beszélgetésre is sor kerül. Az egyik a forgatókönyvírás rejtelmeibe enged betekintést, a másik pedig a női alkotói szemlélettel ismertet meg, amely rengeteg esetben eltér az eddig megszokott és uralkodó férfi látásmódtól, legyen az rendezői, vagy akár produceri mentalitás. Mindkét eseményen finn és magyar művészek és alkotók vesznek majd részt.

A filmeket finn nyelven, magyar és angol felirattal vetítik. Jegyek a Toldi Mozi pénztárában vagy online, a www.toldimozi.hu-n kaphatók 2018. február 1-től.

Program:

Február 7. szerda
20.00 - Altatódal (Euthanizer /Armomurhaaja)

Február 8. csütörtök
20.30 - Lappföldi Odüsszeia 3 (Lapland Odyssey 3 / Napapiirin sankarit 3)

Február 9. péntek
19.00 - Craigslist Allstars
20.30 - Csillagfiúk (Star Boys / Kaiken se kestää)

Február 10. szombat
16.00 - A HÁZASSÁGOK FELE (Every Other Couple / joka toinen pari)
17.30 - A forgatókönyvírás módszertana (Different approaches to scriptwriting)
18.45 - VÉGTELEN ÚT ( The eternal road / Ikitie)
21.00 - Tom of Finland

Február 11. vasárnap
16.45 - A női tekintet (Female Gaze)
18.00 - LAURI MÄNTYVAARA CSÁBOS PILLANTÁSA (Thick Lashes of Lauri Mäntyvaara)
20.00 - Miami