Kedvenc háborús filmjeink legjobb karakterei

A szakasztól a Ryan közlegény megmentéséig minden remek háborús filmben vannak olyan karakterek, akiket a többinél valamivel jobban szeretünk - igaz, néha nehéz választani!

A piszkos tizenkettő (1967) - Victor Franko (John Cassavetes)

Bár hamar klasszikus lett belőle, a film bemutatásakor komoly vitákat kavart, mert úgy mutatta be az amerikai katonákat, mintha semmiben sem különböznének a náciktól, vannak köztük rasszisták, bunkók, és ez volt az első olyan munka, amiben nem feddhetetlen mintakatonák az amerikaiak - például benzinnel locsolnak le, majd felrobbantanak egy rakás németet, akik között egy csomó nő is van. Robert Aldrich mindent kihozott ebből a sztoriból: drámát, humort és akciót, és olyan elképesztően jó színészekkel játszatta el mindezt, mint Lee Marvin, Charles Bronson, Ernest Borgnine vagy John Cassavetes. Az utóbbi alakítja Victor Frankót, aki nagyfiú volt Chicagóban, majd már katonaként Angliában megölt egy idős civilt rongyos 2 font és 10 schillingért, amiért halálra ítélték. És ő az, aki lázítja a többi rabot, ő a legengedetlenebb, de aki a végén a legjobb katona lesz. Cassavetes az alakításával Oscar-jelölésig jutott a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában.

A film a GooglePlay-en nézhető meg

 

A Sólyom végveszélyben (2001) - Hoot őrmester (Eric Bana)

Ha a legjobb háborús filmre kell szavazni, ami NEM a II. világháború alatt játszódik, akkor Ridley Scott munkájára voksolunk. Az ún. mogadishui csatát látjuk, amikor egy szomáliai hadúr elfogására indított kommandós akció váratlan nehézségekbe ütközik. A bevetés során a városközpontból kifelé igyekvő amerikaiak útját elállják a vártnál gyorsabban és nagyobb erővel reagáló helyi milíciák, akik a légi támogatást nyújtó Black Hawk helikopterek közül is lelőnek kettőt.

Az egykori résztvevők által megélt események mind megjelennek a vásznon,

és ez történik Hoot őrmester, vagyis Norm Hooten (Eric Bana) esetében is, aki a Delta kommandó legkeményebb tagja, és egyben az egység felderítője. Ő az, akinek hamar sikerül kijutnia néhány Humwee-val a felbolydult városból, de önként visszatér, hogy segítsen a bajtársainak – és ő az, aki a sötétben, éjjellátó szemüvegben kiiktat két nehézfegyverzetű jeepet is.

A film az AppleTV -n nézhető meg

 

Dunkirk (2017) - Farrier Tom Hardy

Christopher Nolan eposzi léptékű, az angol színjátszás legjobbjaival előadott munkája a II. világháború egyik legnagyobb brit vereségéből varázsol felemelő győzelmet, és abban valóban igaza van, hogy a Brit Expedíciós Haderő evakuálása az összeomló Franciaországból létfontosságú volt Anglia számára, és lehetővé tette a harc folytatását. Nolan megmutatta mind az egyre zsugorodó partszakaszon rekedt angol katonák, a kimentésükre érkező tengerészek és a felettük harcoló pilóták közös erőfeszítését. Mind közül a legizgalmasabb a Farrier nevű Spitfire pilóta, aki vadászgépével az evakuálást és a partszakaszt fedezi, és aki két társát is elveszíti a német gépekkel vívott közelharcban. Ő is lelő egy németet, de közben megsérül a gép üzemanyag vezetéke, így biztosan nem tud visszatérni Angliába. Már üres benzintankkal, siklórepülésben lő le egy zuhanóbombázót, majd, mintegy búcsúként végigrepül a part felett, a fövenyen landol, felgyújtja a Spitfire-t, és várja, hogy foglyul ejtsék. Zseniális!

A film az HBO MAX-on nézhető meg

 

Ellenség a kapuknál (2001) - Kulikov (Ron Perlman)

Az ünnepelt orosz mesterlövész, Vaszilij Zajcev valóban élt, csak nem volt olyan fess, mint a minden szlávos vonást nélkülöző Jude Law, és tényleg irtotta az ellent Sztálingrádnál, bár a filmben is megénekelt párbaja a náci sztárlövésszel,  König őrnaggyal (Ed Harris) jó eséllyel nem történt meg, hiszen az illetőnek nincs nyoma a Wehrmacht állományában. Akárhogy is, ez a párbaj adja a történet gerincét, és amikor a szovjetek hírét veszik König érkezésének, annak régi tanítványát, a nagyszájú, de tapasztalt, fémfogú Kulikovot (Ron Perlman ) adják Zajcev mellé.

Hogy lehetett egy német mesterlövésznek orosz tanítványa?

Úgy, hogy a Molotov-Ribbentropp paktum után szoros gazdasági és katonai együttműködés alakult ki a későbbi halálos ellenségek között. Kulikov ravasz, és ismeri a játékot és ellenfelét, és a legveszélyesebb helyzetben magára vállalja a legveszélyesebb lépést – meg is fizeti az árát, hogy megmentse védence életét.

A film az HBO MAX-on nézhető meg

 

A szakasz (1986) - Elias őrmester (Willem Dafoe

A már befutott forgatókönyvírónak számító Oliver Stone rendezői bemutatkozásában saját vietnámi háborús élményeit mesélte el, alteregója a frontra önkéntesként jelentkező Chris Taylor (Charlie Sheen). Akinek sokat kell tanulnia, és ebben két veterán őrmester is segítségére van. A humánus Elias (Willem Dafoe) törődik az embereivel, emberséges a helyiekkel, míg a sebhelyes Barnesnak (Tom Berenger) és az embereinek semmi sem számít, hidegvérrel kivégzik az ártatlan civileket is. Nem csoda, hogy a két harcedzett férfi egymás ellen fordul, és Chrisnek választania kell, melyik oldalra áll.

A hiteles és izgalmas, 4 Oscar-díjat elnyerő film a vietnámi háború alapvetése lett

– ikonikus mozzanata pedig az, amikor a Barnes által elárult Elias a felszálló helikopterek felé fut, miközben a vietnámiak üldözik, és egyre több találatot kapva végül krisztusi pózban rogy a földre – ami azért különös, mert Dafoe két évvel később eljátszott a Krisztus utolsó megkísértése címszerepét is.

A film az AppleTV-n nézhető meg

 

Acéllövedék (1987) - Animal Mother (Adam Baldwin)

Szokás azt mondani, hogy Stanley Kubrick zseniális munkáját R. Lee Ermey lopta el Hartman őrmester szerepében – és Ermey tényleg lenyúlta a szerepet egy másik színésztől! -, és azt is szokás mondani, hogy a film első, még a kiképzőtáborban játszódó fele az igazán jó. Az évek során kiderült, hogy a Vietnámban játszódó második fél is van olyan jó, mint az első, nagyrészt a szövegek és a karakterek miatt.

És a legjobb karakter Animal Mother, a szakasz géppuskása, aki első blikkre egy kötekedő, mindig kanos barom.

Csakhogy lassan kiderül, hogy a pasas nem csak azzal van tökéletesen tisztában, mit csinálnak ők itt, a világ másik felén – ezt egy Oppenheimer idézet is igazolja a sisakján -, de ő az osztag legbátrabb, legönfeláldozóbb tagja, ő az igazi katona, a nagydarab, fenyegető külsejű Adam Baldwin pedig tökéletes választás volt a szerepre.

A film az HBO MAX-on nézhető meg

 

Kelly hősei (1970) – Csodabogár (Donald Sutherland)

Egy amerikai katonákból álló szedett-vedett, de harcrakész társaság magánvállalkozásba kezd, hogy megszerezzék a mélyen a frontvonal mögött, egy németek által elfoglalt francia kisváros bankjában őrzött 16 millió dollár értékű aranyat. A filmet tulajdonképpen három karakter viszi, a harcedzett Kelly (Clint Eastwood), a mindig zsörtölődő Bazi Joe (Telly Savalas) és a hozzájuk csapódott páncélos osztag parancsnoka, Csodabogár (Donald Sutherland). Aki igazából egy hippi, aki folyton a pozitív energiákra összpontosít, de ugyanakkor profi katona, aki tudja, hogy az általa vezetett Sherman tankok nem méltó ellenfelei a német Tigriseknek, ezért minden lehetséges trükköt bevet a harc során. Van, ami működik, van, ami kevésbé – a festékpatronos lövedék például nem annyira. Ezt a szerepet egy az egyben Donald Sutherlandre szabták, az ő affektálása, lazasága teszi teljessé a teljesen elvarázsolt, de nagyon szerethető figurát.

A film a GooglePlay-en nézhető meg

 

Az őrület határán (1998) - Witt közlegény (Jim Caviezel)

Lehet, hogy Terrence Malick munkája, amely James Jones regényét vitte a vászonra, nem öregedett olyan jól, mint a vele egy időben bemutatott Ryan közlegény megmentése, de a maga idejében átütő erejű film volt. Malick ugyanis hajlandó volt olyasmit is megmutatni, amit a legtöbb amerikai háborús film messze elkerül: az amerikaiak azért indítanak frontális támadásokat, iszonyú veszteségeket szenvedve, mert az ezredesük előléptetést szeretne, látjuk, hogyan roppannak össze veterán katonák, és azt is, amikor a tapasztalt őrmesterrel véletlen saját kézigránátja végez. A Guadalcanal szigetéért vívott csatát bemutató film erejét az adja, hogy tökéletesen ütközteti a természet harmóniáját az ember alkotta káosszal. Ennek megtestesülése Witt közlegény (Jim Caviezel) alakja, akit elbűvöl a szigetvilág – a történet elején meg is lép, hogy a bennszülöttek között éljen -, és elborzaszt a háború, de pacifista létére az egység egyik legjobb katonája.

A film a DISNEY+-on nézhető meg

 

Levelek Ivo Dzsimáról (2006) - Kuribayashi tábornok (Ken Watanabe)

Az amerikai hadsereg Japánhoz közeledik. Az egyik utolsó bástya, amit a végső roham előtt be kell venniük, Ivo Dzsima szigete, ahonnan a repülőgépeik már Tokiót is elérhetik. A szigetért folyó rendkívül véres harcokat Clint Eastwood rendhagyó módon két filmben örökítette meg, az amerikai nézőpontot bemutató A dicsőség zászlajában és a japán verziót megörökítő Levelek Ivo Dzsimárólban. A sziget védelmével Kuribayashi tábornokot (Ken Watanabe) bízzák meg.

A kiváló parancsnok tudja, hogy nincs esélyük, ennek ellenére teljesíti kötelességét.

Katonáival együtt negyven napon át feltartóztatja az óriási túlerőben lévő amerikai haderőt – miközben saját fanatikus tisztjeivel is meg kell küzdenie, akik elpazarolnák embereik életét. Nem véletlen, hogy  Ken Watanabe ma a legkeresettebb japán színész: elképesztő méltósággal és intelligenciával hozza a tábornokot.

A film az AppleTV-n nézhető meg

 

Ryan közlegény megmentése (1998) – Jackson közlegény (Barry Pepper)

Steven Spielberg titka nem csak az, hogy sok pénzből nagyon látványos – és tegyük hozzá, nagyon hiteles  - csatajelenetet kreált, hanem az is, hogy főhősének egy olyan színészt tett meg, aki egyáltalán nem az az elitkatona típus: Tom Hanks vezeti ugyanis azt a ranger alakulatot, amelyik 1944. június 6-án partra száll az Omaha partszakaszon, majd a német vonalak mögött kell megtalálniuk és visszahozniuk egy olyan katonát, akinek három testvére a világháború különböző frontjain vesztette életét. Hanks Miller századosa pedig jó kis csapatot vezet, akik közül

a legcsendesebb, mégis a legkarizmatikusabb az egység mesterlövésze,

Daniel Jackson közlegény (Barry Pepper). A lövéseit bibliai idézetekkel kísérő Jacksonnak már az Omaha partszakaszról való kitörésnél is kulcsszerepe volt, majd ő számol le a Caparzval (Vin Diesel) végző német orvlövésszel, és a végső harc során öngyilkos küldetést vállal. A templomtoronyból tizedeli a németeket és irányítja a társait – amíg utol nem éri a végzete. Merthogy a templomtornyot MINDIG szétlövik.

A film az HBO MAX-on nézhető meg