Ki kicsoda Tarantino új filmjében?

A Once Upon a Time in Hollywoodban lassan követhetetlen mennyiségű a sztár, ráadásul a valós figurák, akiket megformálnak, további zavart okozhatnak a fejekben. Összeszedtük, ki kit játszik a készülő kultgyanús alkotásban.

A napokban jelentették be, hogy a film sztárgárdájához újabb színész csatlakozott: a lengyel Rafal Zawierucha a fiatal Roman Polanskit fogja alakítani. Mint arról már sokszor írtunk, a 2019. július 26-án bemutatandó, az 1969-es év Los Angelesében játszódó mű stílusában leginkább a Ponyvaregényre hasonlít majd, két főhősével a Paul Newman – Robert Redford duót idézi meg, cselekményével pedig annak állít emléket, hogyan lett semmivé a klasszikus Hollywood a hatvanas évek végére az ellenkultúra beszivárgása miatt.

Mindehhez a hátteret a Charles Manson követői, azaz a Manson család által elkövetett véres gyilkosság adja, melynek során a gyilkos szektatagok Polanski fiatal, terhes feleségét, Sharon Tate-et és baráti körét végezték ki brutális módon 1969. augusztus 9-én. A film fontosabb és kevésbé fontos figurái és szereplői a következők:


Rick Dalton szerepében Leonardo DiCaprio

DiCaprio figurája egy fiktív western tévésorozat, az 1958 és 1963 között futott Bounty Law egykori sztárja. Mivel népszerűségét a széria után nem sikerült átmentenie a moziiparba, 1969-re már eléggé lecsúszott: jobbára csak mások tévéshow-jában vendégszerepel. Miközben azt fontolgatja, hogy Olaszországba, a spagettiwesternek hazájába megy dolgozni, mostanában csak azzal kerül legközelebb a sikerhez, hogy Sharon Tate szomszédjában lakik a Los Angeles-i Cielo Drive-on.

First look. #OnceUponATimeInHollywood

Leonardo DiCaprio (@leonardodicaprio) által megosztott bejegyzés,

Cliff Booth szerepében Brad Pitt

Pitt alakítja Rick Dalton régi kaszkadőrét, aki az idők során partnere közeli barátjává is vált.

Sharon Tate szerepében Margot Robbie

Tate valós személy, aki DiCaprio kitalált figurájához hasonlóan szintén tévésorozatban kezdte a karrierjét, majd a Vámpírok bálja című horrorkomédia forgatásán egymásba szerettek a rendezővel, az akkoriban Hollywoodban szerencsét próbáló lengyel Roman Polanskival. A színésznő nyolc és fél hónapos terhes volt közös gyermekükkel, amikor az őrült szektavezér, Charles Manson három követője, az ún. Manson család tagjai 1969. augusztus 8-ról 9-re virradó éjjel lemészárolták őt és négy barátját, akik épp vendégségben voltak nála. Roman Polanski Európában forgatott, azért nem tartózkodott otthon.

George Spahn szerepében Burt Reynolds

A valóban létező férfi egy nyolcvanéves, majdnem vak öregember, aki Los Angeles-i farmját gyakran adta bérbe westernprodukciók forgatásához. Charles Manson és követői is Spahn tanyáján töltötték a Sharon Tate-gyilkosságot megelőző pár hónapot. A bérleti díj kifizetése helyett Manson arra kényszerítette a női szektatagokat, hogy szexuális szolgáltatást nyújtsanak az idős férfinak, illetve „legyenek a szemei”.

Sharon Tate. Forrás: Keystone / Getty Images

 

Steve McQueen szerepében Damian Lewis

Az 1930 és 1980 között valóban élt színészlegenda (Pillangó, A nagy szökés, Pokoli torony) Tate egyik vendégének, Jay Sebringnek a barátjaként szintén hivatalos volt a vendégségbe – úgy úszta meg a mészárlást, hogy nem ért rá részt venni a vacsorán.

Wayne Maunder szerepében Luke Perry

A Beverly Hills 90210 egykori sztárja szintén valós, ám kevésbé ismert figurát formál meg: Wayne Maunder volt az egyik főszereplője az 1968 és 1970 között futott Lancer című westernszériának, így a Once Upon a Time in Hollywood világában a főhős, Rick Dalton kollégájának (és riválisának?) tekinthető.

Jay Sebring szerepében Emile Hirsch

A jó nevű hollywoodi fodrász egykor Sharon Tate szerelme volt, és mivel közeli barátságban maradtak, ő is ott volt a végzetes vendégségen, így lett a Manson család hat áldozatának egyike.

Emil Hirsch. Forrás: Axelle / Bauer-Griffin / FilmMagic / Getty Images

 

Lynette Fromme szerepében Dakota Fanning

Az idősebb Fanning lány a Manson család egyik tagját formálja meg, aki azonban nem vett részt közvetlenül Sharon Tate és vendégei meggyilkolásában, de ott volt velük George Spahn tanyáján.

Marvin Shwarz szerepében Al Pacino

Tarantino nagyon meg akarta szerezni sztárjai közé a színészlegendát, aki végül Rick Dalton ügynökének szerepét kapta.

Business Bob Gilbert szerepében Scoot McNairy

A foglalkoztatott karakterszínész Rick Dalton egykori sorozatának, a Bounty Law-nak egyik kitalált cowboykarakterét játssza, így vélhetően csak a képernyőn, azaz a „film a filmben” betétekben tűnik majd fel, nem pedig Dalton kollégájaként.

Al Pacino. Forrás: Stefanie Keenan / Getty Images for Turner

 

Ernesto „The Mexican” Vaquero szerepében Clifton Collins Jr.

Mivel a vaquero a cowboy mexikói megfelelője, a legutóbb a Westworldben látott színész minden bizonnyal szintén a Bounty Law egyik kitalált figurája lesz.

Sam Wanamaker szerepében Nicholas Hammond

A pályáját gyerekszínészként kezdő (A legyek ura, A muzsika hangja), ma már 68 éves színész azt az amerikai színész-rendező-producert alakítja, aki 1970-ben kampányt indított annak érdekében, hogy újjáépítsék a 350 évvel azelőtt porig rombolt londoni Globe Színházat (Wanamaker alapítványának segítségével később a színház, Shakespeare’s Globe néven valóban újra megnyitott).

Allen Kincade szerepében Spencer Garrett

Allen Kincade kitalált figura, a Once Upon a Time in Hollywood világában ő az a televíziós személyiség, aki rendszeresen interjúvol hollywoodi sztárokat.

Mike Moh. Forrás: Michael Tran / FilmMagic / Getty Images

 

Bruce Lee szerepében Mike Moh

A többek közt az Empire című sorozatból ismert színész lesz a harcművész legenda, akihez Tarantino nagyon régóta vonzódik (ez elég egyértelművé vált a Kill Bill filmek után). Bruce Lee felbukkanása azért érdekes a filmben, mert nem annyira köztudott, de Roman Polanski egy ideig őt gyanúsította felesége meggyilkolásával (teljesen légből kapott indokok alapján), még nyomoztatott is utána. Lee azért került kapcsolatba Sharon Tate-tel, mert volt egy időszak, amikor hollywoodi filmek kaszkadőr szakértőjeként tevékenykedett, és ő koreografálta a karatés jeleneteket a The Wrecking Crew című akciókomédiában, amiben a színésznő is szerepelt. Lee ott volt Tate temetésén is.

Catherine Share szerepében Lena Dunham

A Csajok sztárja a Manson család egy olyan tagját játssza, akinek, Lynette Fromme-hoz hasonlóan, szintén nem volt közvetlen szerepe a gyilkosságokban.

Charles „Tex” Watson szerepében Austin Butler

A Carrie naplójából ismert szépfiú lesz a Manson családnak az a fontos tagja, aki a fő végrehajtója volt a Tate-gyilkosságoknak. Három női taggal (Susan Atkinsszel, Linda Kasabiannel és Patricia Krenwinkellel) együtt indult gyilkolni, akik közül Kasabian végül az őrszem szerepét kapta. Atkins, Kasabian és Krenwinkel szerepe az eddigi információk szerint még nincs kiosztva.

Lena Dunham a Csajokban. Forrás: port

 

Abigail Folger szerepében Samantha Robinson

Abigail Folger, egy kávébirodalom örökösnője volt a szerelme Roman Polanski barátjának, a forgatókönyvírással próbálkozó Wojciech Frykowskinak. Mindketten Sharon Tate vendégei voltak a végzetes este, így mindketten életüket vesztették 1969. augusztus 9-én.

Joanna Pettet szerepében Rumer Willis

Bruce Willis és Demi Moore lánya egy ma is élő, egykor híres angol színésznőt játszik, aki annak idején feltűnt például a Casino 007 című kémfilmparódiában, a Charlie angyalai című sorozatban vagy a Szerelemhajóban.

Connie Stevens szerepében Dreama Walker

Connie Stevens ma is élő, sőt ma is aktív amerikai színésznő, aki szintén szerepelt a Szerelemhajóban, bár a Once Upon a Time in Hollywoodban minden bizonnyal inkább a Hawaiian Eye című, 1963-ban zárult kalandfilmsorozatban való megjelenése lesz hangsúlyos.

Rumer Willis. Forrás: Paul Archuleta / FilmMagic / Getty Images


A film további szereplői

Ahogy az fentebb már szerepelt, a gyilkosságok idején Európában tartózkodó Polanskit a lengyel Rafal Zawierucha formálhatja meg. Charles Manson a sorozatszínész Damon Herriman lesz (aki tényleg nagyon hasonlít Mansonra), a Foglalkozásuk: amerikaiból ismert Costa Ronin pedig a szintén már említett Wojciech Frykowskit alakítja. Tarantino kedvenc színésznője, Uma Thurman (talán érthető módon) ezúttal nem vesz részt a produkcióban, de Ethan Hawke-kal közös lánya, Maya egy „virággyereket” (vagyis hippit) formálhat meg.

De nem Maya Hawke lesz az egyetlen sztárgyerek a filmben: Andie MacDowell lánya, Margaret Qualley egy Kitty Kat nevű karaktert játszik. A Once Upon a Time in Hollywood figurái között van egy Francesca Cappucci nevű színésznő (őt Lorenza Izzo fogja alakítani), de több színész karakterének mindössze a nevét lehet tudni (Lulu: Victoria Pedretti, Katie: Madisen Beaty). Találunk továbbá a stáblistán négy rablófigurát (Land Pirate Keith, Land Pirate Eddie, Land Pirate Mao és Land Pirate Lew) – őket a Django elszabadulban és az Aljas nyolcasban már látott Keith Jefferson, Eddie Perez kaszkadőr, a Narcosból ismert Maurice Compte, illetve Lew Temple játssza.

Maya és Ethan Hawke. Forrás: Matt Winkelmeyer / Getty Images

 

Eközben az olyan sztárok szerepéről, mint Tim Roth, Michael Madsen, Kurt Russell, Timothy Olyphant és James Marsden, még ennyit sem lehet tudni, ahogy homály fedi QT kedvenc kaszkadőrnőből lett színésze, Zoë Bell, A szolgálólány meséje Edenjeként megismert Sydney Sweeney, a Nehéz napok egy Föld nevű bolygón Jesse-je és a Karate kölyök filmek főgonosza, Martin Kove, James Remar, Danny Strong, a veterán Brenda Vaccaro és Clu Gulager, Mikey Madison, Nichole Galicia, Veronika Mindal, Julia Butters, Craig Stark, Marco Rodríguez, Ramón Franco, Raul Cardona és sokan mások karakterét is. S miközben Tarantinónak rajta van a kívánságlistáján még Tom Cruise is, nagyon reméljük, hogy több szereplőt már nem válogat be filmjébe, hiszen ennél többen már tuti nem férnének fel a vászonra.


(via Independent)