Kiakadt Salma Hayek az új Barbie baba miatt

A színésznőnek nem tetszik a Mattel verziója Frida Kahlóról, a legendás mexikói festőről.

„Frida Kahlo sosem próbált meg úgy kinézni, ahogy mások. Ő mindig a különlegességét ünnepelte. Hogy csinálhattak belőle Barbie-t?!”

– háborog a sztár Instagram-oldalán, ahol bizonyítékként egy fotót is kirakott a szokatlan külsejű néhai festőnő megszépített-idealizált Barbie-változatáról.

A játékgyártó cég a múlt héten hozta nyilvánosságra, hogy a nemzetközi nőnap alkalmából piacra dobnak egy „Inspiráló nők” sorozatot a Barbie babákból: ennek egyik darabja többek közt Amelia Earhart pilóta és Katherine Johnson (A számolás joga című filmben is megjelenített afroamerikai matematikus, aki részt vett a NASA Apollo 11 űrprogramjában – a szerk.) mellett a Frida Kahlo bábu is.

Hayek pedig azért érezte úgy, hogy hangot ad véleményének, mivel a Kahlóról szóló 2002-es életrajzi filmben, a Fridában ő formálta meg a festőnőt – olyan meggyőzően, hogy Oscar-díjra is jelölték érte. De nem egyedül a színésznő tiltakozott a Mattel akciója miatt. Frida Kahlo családja is felháborodott a dolgon, sőt azt állítják, hogy a vállalatnak nincs is joga felhasználni a művész képmását.

A cég ugyan hivatalos papírral tudja igazolni, hogy a Frida Kahlo Corporation és Kahlo egyik unokahúga engedélyt adott a babák gyártására, ez azonban nem változtat a tényen, hogy a Kahlo-Barbie csak egészen halványan emlékeztet az igazi Fridára.

Salma Hayek a Fridában. Forrás: port

 

A felháborodott tömegek a közösségi médiában főleg a bábu tökéletes alakját kritizálják (a néhai festőnő a valóságban gyermekparalízisben szenvedett, ezenkívül súlyos buszbalesete is volt, ami örökre nyomot hagyott a testén), illetve a művész vastag szemöldökét is hiányolják. Kahlo maga ráadásul kommunista volt, így az is kérdés, mit szólna hozzá, hogy egy tömegtermékhez használják fel a képmását.


(via Independent)