Kiakadtak az új Oscar-kategória miatt az Akadémia tagjai

Van, aki olyan véleményt fogalmazott meg, hogy a filmipar ezennel meghalt.

Az Oscar-díjakról döntő Filmakadémia elnöke, John Bailey és vezérigazgatója, Dawn Hudson a napokban jelentettek be néhány fontos változást a gálával kapcsolatban. Ezek közül az egyik, hogy – okulva a korábbiakból, például az idei, csaknem négy órán át tartó ceremóniából – három órában maximalizálják a tévéközvetítés hosszát.

A másik lényeges módosítás (ami majd csak 2020-tól lép életbe) azzal kapcsolatos, hogy mivel az Oscar-gála már igencsak a díjátadószezon vége felé szokott lenni, szinte semmi meglepetést nem tartogat a közönség számára, hiszen a trófeákat nagyrészt ugyanazok viszik haza, akiket már díjaztak nem sokkal korábban a Golden Globe-on, az Independent Spirit Awardson vagy a különböző szakmai szervezetek ceremóniáin. Az Oscar időpontját ezért február végéről áttették február elejére.

A legfontosabb változás viszont, ami egyúttal a legnagyobb botrányt kavarta, az az, hogy az elnökség bejelentett egy új kategóriát a díjátadón: a következő, 91. Oscar-gálától kezdve már a legjobb közönségfilmet is díjazni fogják. Ahogy az a szervezet vezetőségének közleményében szerepelt: így akartak reagálni a (film)világban lezajlott változásokra.

Star Wars: Az utolsó Jedik. Forrás: Fórum Hungary

 

Ezzel valószínűleg arra utaltak, hogy míg korábban gyakran megesett, hogy olyan fősodorbeli alkotások nyertek Oscart, mint a Titanic vagy a Gladiátor, mostanában a művészfilmek (A víz érintése, Holdfény, Spotlight) dominálnak, így az olyan teljesítmények, mint A galaxis őrzői vagy a Star Wars-filmek, csupán a technikai díjakon osztozhatnak. Kicsit ellentmondásos ugyanakkor, hogy az új kategória jelöltjeit a legjobb közönségfilm mellett továbbra is lehet nominálni a legjobb film kategóriában is.

„A filmipar a mai nappal, a legjobb közönségfilm Oscar-kategóriájának bejelentésével eltávozott. Már jó pár éve a végét járta.

Egyedül a folytatások, a kasszasikerek és a termelés maximalizálása élték túl”

– írta ki Twitter-oldalára Rob Lowe, aki humorosan azt is hozzátette: „Komolyan mondom, ez a legrosszabb ötlet az Akadémia részéről azóta, hogy felkértek: énekeljek a gálán Hófehérkével”.

Egy újságíró, Alex Griswold felvetette, hogy talán azért nem tarolnak mostanában a tömegfilmek az Oscaron, mert nem elég jók – hiszen minden idők tíz legnagyobb közönségsikeréből kilencet jelöltek a díjra, és ezek közül kilenc nyert is szobrokat. Adam McKay, Oscar-díjas forgatókönyvíró-producer-rendező pedig még Rob Lowe-nál is továbbment a humorizálásban.

Szerinte innentől kezdve akkor olyan további kategóriákat is ki lehetne hirdetni, mint például „a legjobb hátraszaltó, amivel elkerültek egy eldobott kést”, „a legizgatóbb női alien” vagy a legjobb „amikor már azt hitted, hogy meghalt, visszatér, és szétrúg pár segget”. Sokan egyébként azt is sérelmezték, hogy az Akadémia vezetősége nem kérte ki az új kategória bevezetéséről a tagok véleményét, csupán a szűkebb körű elnökség döntött az ügyben.


(via Variety)