Kijött az Predator 4 első előzetese, és nem mindenki örül!

Az egyszerűen csak The Predator címre hallgató új intergalaktikus fejvadászfilm nem biztos, hogy pont azt hozza majd, amit a franchise szerelmesei várnak, de ez nem biztos, hogy rossz!

Miért is várja mindenki annyira az új, a sorrendben negyedik Predátor-filmet, amit az egyszerűség kedvéért csak The Predatornak hívnak? Egyrészt azért, mert az eredeti, 1987-es film nem véletlenül lett kultuszfilm, a rettenetes, intergalaktikus fejvadász az egyik legmenőbb dolog, ami a filmezés történetében létrejött, másrészt az új folytatást Shane Black rendezi. Akit mind forgatókönyvíróként, mind rendezőként (Rendes fickók, Vasember 3.) nagyon bírunk, mert vagány, vicces, van stílusa, és ha kell, akcióban és látványban tudja mindezt, ami annak idején Hollywoodot naggyá tette – és aki maga is játszott az első Predatorban. A most kijött első előzetes erről a sokrétű tehetségről csak részben tanúskodik.

Merthogy sok mindent látunk, de keveset értünk, ráadásul nem csak azt kapjuk, amire számítottunk. Bár korhatáros darabról van szó, itt nincs meg az első film verítékes-kommandós hangulata, a folytatások horroros beütése, vagy az Antal Nimród rendezte Ragadozók (2010) elképesztő akciójelenetei és fegyverarzenálja. Ehelyett egy kisvárost látunk, pont Halloweenkor, a mindenfélének beöltözött gyerekek házról házra járnak, egy kisfiú (Jacob Tremblay, napjaink legnépszerűbb gyerekszínésze) pedig egy nagy csomagot bont ki odahaza. Amiben egy predátor maszk van, egy kesztyű és egy apró, űrhajóra emlékeztető kütyü – amivel akaratán kívül vészjelzést ad le az idegeneknek, akik sietve meg is érkeznek. És vannak, akik várják őket, és akik meglepően sokat tudnak róluk.

Mint az a katona (Boyd Holbrook), aki valószínűleg a srác apja, és ő küldhette a csomagot – ami jó nagy baromságként hangzik, de biztos megmagyarázzák majd -, vagy az a csinos tudósnő (Olivia Munn), aki elmagyarázza nekünk, hogy az új lények már sokkal veszélyesebbek, mert sikerült magukba olvasztaniuk minden legyőzött faj DNS-ét. Ami magasra teszi a lécet, különösen úgy, hogy a filmnek nincs igazán nagy sztárja, bár vannak még ismerős nevek. Feltűnik még benne az elszánt Trevante Rhodes (Holdfény), az inkább idétlen komikusként ismert Keegan Michael Key és a Trónok harca Theonját alakító  Alfie Allen, valamint Thomas Jane és a veterán Edward James Olmos.

Persze van logikus magyarázat: a stúdió ugyanis a hírek szerint a film egyharmadát újraforgattatta, a maradékot pedig jól megvagdosták, miután az első tesztvetítések nem a várt eredményt hozták, és ezért kaptuk a kissé zavaros hangvételű trailert. Amiben olyasmi is lehet, ami a végleges verzióban nem lesz majd benne – ami amúgy gyakori arrafelé, például a Végtelen háború előzetesei is nyüzsögnek a később fiókba tett vagy máshogy használt jelenetektől. Persze van itt azért mit nézni, elcsattan pár csípős poén, Boyd Holbrook pedig meglepően karizmatikus – igaz, a Logan - Farkas gonoszaként is az volt -, de az eddigi reakciók fanyalgóak. Mást, véresebb, egyszerűbb, érthetőbb előzetest vártak, gyerekszereplők nélkül – pedig az a rendező védjegye. Mi bízunk Shane Blackben és abban, hogy a szeptemberi bemutatóig rendesen összerántják a filmet, és nem baj, ha abba több műfajt is belepréselnek, és valami újat is mutatnak! És a teaser poszter elég menő!