Magyar filmek dömpingje a neves fesztiválon

Nem kevesebb, mint nyolc magyar film utazhat az augusztus 23-án kezdődő Montreal World Film Festivalra.

Észak-Amerika neves seregszemléje a nemzetközi producerszövetség (FIAPF) által A-kategóriásnak minősített 15 filmfesztivál egyike, a berlini, cannes-i és velencei filmes mustrákkal együtt.

A montreali versenyprogramba Topolánszky Tamás Yvan a világhírű magyar rendezőről, Kertész Mihályról, azaz Michael Curtizről és a Casablanca című filmklasszikus születéséről szóló Curtiz című alkotása és Szász Attila (A berni követ, Félvilág) Örök tél című rendezése – egy szovjet kényszermunkatáborba hurcolt nő tragikus története – kapott meghívást.

Nyitva. Forrás: Megafilm

 

Az elsőfilmek versenyében indul Schwechtje Mihály filmje, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :-) című tinithriller, melynek témája – ahogy arról korábban már írtunk – az internetes zaklatás. Míg a dokumentumfilmek között Elek Dóra Világlátó Baltazár című munkája versenyez, addig Nagypál Orsi (Terápia, Csak színház és más semmi, Tóth János) Nyitva című bemutatkozó nagyjátékfilmjét a Fókusz elnevezésű válogatásba hívták meg (a monogámia lehetetlenségéről, alternatíváiról és azok lehetetlenségéről szóló, a magyar mozikba októberben érkező szexkomédiáról itt írtunk korábban).

Ott lesz még Montrealban, a World Greats programban Sándor Pál legutóbbi alkotása, a bohém komédiásokról szóló Vándorszínészek, a rövidfilmek között pedig Pápai Pici Varjúháj és Molvay Norbert Jövő szerdán című műve versenyez.


(via Magyar Nemzeti Filmalap)