Magyar-szomáliai modell, jó fej nagyik és egy legendás téka a magyar kultúra napján

A Kino Cafe is rendhagyó műsorral készül az ünnepnap alkalmából.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. A jeles alkalomból a budapesti Kino Cafe mozi rendhagyó műsorral várja a közönséget: egész nap kizárólag hazai alkotásokat vetítenek.

A mozi nagytermében ezen a napon magyar dokumentumfilmek peregnek. A program 17 órakor a Könnyű leckékkel, a szomáliai menekült Kafya történetével kezdődik a nagyteremben. Ezt követi 18.30-tól a Nagyi projekt, amely három nagymama és unokáik Európán és a világtörténelmen átívelő múltidézéséről szól.

Könnyű leckék. Forrás: ELF Pictures

 

20.30-kor ismét szélesvásznon látható Csuja László Kilenc hónap háború című dokuja, ami bemutatja a háborúval járó összes félelmet és frusztrációt, miközben izgalmas tanumány a „selfie-kultúráról”.

A kisteremben eközben két közelmúltbeli magyar nagyjátékfilmet követően (15.45: Napszállta, 18.15: Egy nap) ismét egy dokumentumfilmet láthatunk: a 20.15-kor kezdődő Volt egyszer egy téka az egy évvel ezelőtt bezárt Corvin Odeon videotékának – és egy letűnt korszaknak – állít emléket játékos és laza formában.


(via ELF Pictures)