Martin Scorsese tovább gyalázza a Marvelt

A rendezőlegenda kirakta a mesterhármast: harmadik alkalommal is beszólt a szuperhősfilmeket gyártó cégnek.

A Taxisofőr, a Nagymenők és a közelgő Az ír direktora a jelek szerint most már egyenesen turnézik a Marvelt ekéző véleményével, hiszen ahol csak jár a világban, az újságírók rákérdeznek a dologra, és ő szíves-örömest elmondja még egyszer. Ezúttal hétfőn kapták mikrofonvégre a Római Filmfesztiválon, ahol tovább árnyalta a képet.

A rendező korábban ugye azt nyilatkozta, hogy megpróbált már megnézni pár szuperhősfilmet, de egyszerűen nem sikerült neki, mert ez nem filmművészet, sokkal inkább vidámpark. Később pedig, a Londoni Filmfesztiválon kibontotta ezt a vidámparkos hasonlatot (erről itt írtunk részletesebben). Mindehhez Scorsese most a következő magyarázatot fűzte hozzá.

Forrás: Fórum Hungary és Jamie McCarthy / Getty Images for Film at Lincoln Center

 

Szerinte a moziknak támogatniuk kellene a narratív, azaz történetmesélő filmeket (mint például az ő legutóbbi alkotása, Az ír), ezzel szemben viszont inkább ezeket az ő szemében vidámparki látványosságnak minősülő képregényfilmeket támogatják, amelyek így átvették a hatalmat a filmszínházak felett.

„Jó, hát adjanak ilyen filmeket is, rendben van. Csak a fiataloknak nem kellene azt hinniük, hogy ez is ugyanolyan filmművészet”

– szögezte le az alkotó.

Scorsese ezt követően még ellamentált azon, hogy a mai fiatalok amúgy is milyen borzalmas állapotban vannak, mert még azt sem tudják, ki az a Jimmy Hoffa (Az ír egyik főhőse), nem értik a történelmet, csak bitekben fogyasztják az információt, és vélhetően még a II. világháborúról, Vietnamról és Afganisztánról sem hallottak. Amikor az újságírók megpróbálták azzal sarokban szorítani, hogy az ő filmjeit kritizálva megkérdezték, miért ilyen kevés bennük a női figura, azt egyszerűen lerázta magáról.

„Ez egy teljesen értelmetlen szempont. Ha a sztori nem kívánja… Csak pazarolnánk mindenki idejét. Ha a sztori igényli a női karaktert, akkor viszont miért ne?”

– reagált a Marvel ellen küzdő kereszteslovag.


(via Uproxx)