Meghalt Sacheen Littlefeather, az Oscar-gála egyik leghíresebb szereplője

Az egykori színésznő és aktivista, aki annak idején Marlon Brando nevében visszautasította a színésznek ítélt Oscar-díjat, 75 éves volt. Mellrákban szenvedett.

Az 1946. november 14-én Marie Louise Cruz néven az észak-kaliforniai Salinasban született indián nő azzal vált híressé, hogy az 1973-as díjátadón, még 26 évesen ő vette át, pontosabban nem vette át a Marlon Brandónak A keresztapa főszerepéért odaítélt díjat. A színész el se ment a gálára: a már akkor polgárjogi aktivistaként és akkor még kezdő színészként is tevékenykedő Littlefeather lépett helyette színpadra, és felolvasta a sztár által írt beszédet.


Közleményében Brando azzal indokolta döntését, hogy így akar tiltakozni az amerikaiak által az őslakosok ellen elkövetett mészárlások, továbbá az ellen, ahogy a filmipar az indiánokat ábrázolja. A színész és Sacheen Littlefeather akciója hatalmas indulatokat gerjesztett – Littlefeathert a helyszínen nemcsak kigúnyolták és kifütyülték, de (ahogy arról nemrégiben beszámolt)

akkor történt az Oscar-gála történelmének legerőszakosabb momentuma is.

Az idős nő pár hete feltárta, hogy a westernjeivel híressé vált John Wayne annyira feldühödött, hogy hat biztonsági embernek kellett lefognia, nehogy rátámadjon. De Littlefeather nem úszta meg ennyivel: az akció után feketelistára került Hollywoodban, így végül sosem lehetett belőle színész. Az Oscar-díjakról döntő Amerikai Filmakadémia egyébként közel 50 év után, idén nyáron jutott el odáig, hogy hivatalosan is bocsánatot kérjen a nőtől az őt ért inzultusokért és diszkriminációért.

Sacheen Littlefeather az Akadémia által a tiszteletére rendezett eseményen idén szeptember 17-én. Forrás: Frazer Harrison / Getty Images


„Rendkívül bátorító azt látni, hogy mennyi minden változott azóta, hogy 50 évvel ezelőtt nem vettem át az Oscar-díjat. Ami az Akadémia bocsánatkérését illeti,

mi, indiánok, nagyon türelmes emberek vagyunk

– csak 50 év telt el! Mindig meg kell őriznünk a humorérzékünket. Ez a túlélésünk módszere” – nyilatkozta akkor Sacheen Littlefeather, aki gondviselője tájékoztatása szerint észak-kaliforniai, novatói otthonában, szerettei körében távozott, vasárnap délben. Littlefeather még 2018-ban hozta nyilvánosságra, hogy 4-es stádiumú mellrákban szenved, aminek azóta áttétei is lettek.


(via The Hollywood Reporter)