Megszólalt a sorozatgyilkos, aki megihlette az Élősködők Oscar-díjas rendezőjét

Az 57 éves férfi (akinek a ténykedését a rendező A halál jele című 2003-as thrillerben jelenítette meg) nem érti, hogy miért nem kapták el korábban, hiszen ő különösebben nem is próbált bujkálni a rendőrség elől – többször ki is kérdezték.

A Hwaseong gyilkosságoknak nevezett esetben 1986 és 1991 között tíz nő meggyilkolásának ügyében nyomoztak a dél-koreai, hvaszongi hatóságok. A tízből kilenc eset évtizedekig megoldatlan maradt, egy 13 éves kislány megölésében azonban egy Yoon nevű férfit bűnösnek találtak, és húsz év börtönre ítéltek. A férfi 2008-ban szabadult, és most perújrafelvételt kért, mivel a rendőrség tavaly kézre kerítette a gyilkosságsorozat valódi elkövetőjét.

Az 57 éves Lee Chun-jae – aki 1994 óta életfogytig tartó börtönbüntetését tölti sógornője megerőszakolása és meggyilkolása miatt – az új DNS-vizsgálatoknak köszönhetően bukott le, és november 2-án megjelent a dél-koreai Szuvonban Yoon ügyének újratárgyalásán (a dél-koreai hatóságok az ártatlanul bebörtönzött férfi teljes nevét személyiségi jogokra hivatkozva nem közölték).

Lee tavaly a Hwaseong gyilkosságok tíz áldozatán kívül további négy nő megölését ismerte be, és most először szólalt meg nyilvánosan.

„Sosem gondoltam, hogy ezek a bűntettek örökre eltemetve maradnak”

– mondta a férfi. „A mai napig nem értem, miért nem kerültem a gyanúsítottak listájára. A közvetlen környezetemben történtek a bűnesetek, és még csak nem is nagyon próbáltam titkolózni, szóval könnyedén elkaphattak volna.

Százával vonultak fel a rendőri erők. Mindenfelé nyomozókba botlottam, de mindig csak azt kérdezték, hogy láttam-e valami gyanúsat” – tette hozzá a sorozatgyilkos, aki még azt is elárulta, hogy amikor egyszer egy rendőr megállította, az egyik áldozata óráját viselte, de a hatóság embereit sokkal jobban érdekelte, hogy miért nincs nála személyi igazolvány, és végül mindig útjára engedték.

Bong Joon-ho az Oscar-gálán. Forrás: Albert L. Ortega / Getty Images

 

Lee Chun-jae annak a 13 éves kislánynak a meggyilkolását is beismerte, aki miatt Yoon ártatlanul ült. A gyilkos a bíróságon tettével kapcsolatban azt mesélte, hogy „impulzív cselekmény” volt, nem volt rá semmi különös oka, hogy megölje a gyereket. A CNN riportja szerint Lee semmiféle érzelmet nem mutatott, amikor elmesélte, hogyan követte el a rémtettet. Ugyanakkor bocsánatot kért a családtagoktól és az ártatlanul bebörtönzött férfitól is.

A Hwaseong gyilkosságok ügyében egyébként a sorozatgyilkost már nem lehet elítélni, mert az összes eset elévült. Gyakorlati haszna a dolognak úgysem lenne, hiszen a férfi már így is börtönben marad élete végéig (bár Dél-Koreában van halálbüntetés), de az áldozatok hozzátartozóinak minden bizonnyal megnyugvást jelentene.

A sorozatgyilkos után még annak idején folyó sikertelen rendőrségi hajszát megörökítő A halál jele című Bong Joon-ho thriller egyébként azután került újra az érdeklődés középpontjába,

hogy az alkotó idén filmtörténelmet írt azzal, hogy Élősködők című művével három Oscar-díjat is nyert. A Neon nevű amerikai filmforgalmazó a múlt hónapban újra be is mutatta a 2003-as filmet.


(via IndieWire)