Mi lett a 80-as, 90-es évek ismert arcaival?

A közelmúlt egyik szomorú híre, hogy 86 évesen elhunyt Charles Grodin, akinek színészi karrierje a nyolcvanas évektől a kilencvenes évek közepéig élte virágkorát. Számos kollégája is ugyanakkor volt sikeres, és szinte egy időben tűntek el. Mi történt velük az elmúlt évtizedekben?

Charles Grodin

Grodin az ötvenes években kezdte a karrierjét aprócska szerepekkel, majd a következő évtizedben zömmel sorozatokban játszott, de feltűnt a Rosemary gyermekében és A 22-es csapdájában. Nevezetes szerepe a Pokoli tornyot is jegyző John Guillermin 1976-os King Kong feldolgozásának Fred Wilsonja (a remake Carl Denhamje), majd az 1980-as Hárman a slamasztikábantól fogva általában morcos, rosszkedvű fickókat alakított, mint az Éjszakai rohanásban vagy a Beethovenben. Utána mintha eltűnt volna. A kilencvenes évek közepétől egészen a 2010-es évek középeig csak egy filmet forgatott, 1995 és 1998 között saját talkshow-ja volt,  majd tévésorozatokban tért vissza – a Louie-ban visszatérő szereplő volt. Nem vitte túlzásba, évente, kétévente egy-két produkció, 2017-ben forgatott utoljára. És hogy mit csinált az ezredfordulón? Otthon maradt és főállású apukaként gyereket nevelt. Május 18-án hunyt el, 86 évesen.

 

Lea Thompson

Láthattuk a Vörös hajnalban is, de első nagy szerepe a Vissza jövőbe-trilógiában volt, ő alakította Marty McFly anyját, Lorraine-t. A kilencvenes évek középéig évente egy-két filmet forgatott (Howard, a kacsa, Dennis, a komisz, Alkalom szüli a szexet, Beverly Hill-dili), utána kisebb szerepeket kapott, illetve sorozatokban játszott. Az 59 éves színésznő ma is aktív.

 

Elizabeth Perkins

A színésznő a 80-as évek végén, a 90-es évek elején kapott jelentősebb szerepeket: a Segítség, felnőttemben ő alakította a mamlasz Tom Hanks szerelmét, A Flintsone családban Vilmát játszotta. Később sorozatokban folytatta, többek között a Nancy ül a fűben (Weeds), az Éles tárgyakban, és a mai napig, 61 évesen is folyamatosan dolgozik.

 

Penelope Ann Miller

Miller a 80-as évek végtől nagyjából tíz évig volt pályája csúcsán, de remek évtizedet zárhatott: Ovizsaru, Philadelphiai zsaru, Az árnyék, Carlito útja, Chaplin, Ébredések, A nagy likvidátor, Biloxi Blues. Filmográfiáját nézve utolsó olyan filmje, amiben főszereplő volt, az 1997-es jó kis szörnyfilm, A bestia. Karrierje onnantól kezdve lelassult, és sorozatokban is játszott, olykor csak egy-egy epizódban mellékszerepet. Stabilan évi egy-két produkcióban láthatjuk (ezek legismertebb darabja a 2011-es A némafilmes), legközelebb a Reagan című filmben, amiben Dennis Quaid oldalán az egykori amerikai elnök feleségét alakítja.

 

Dan Aykroyd

A kanadai Aykroyd a Saturday Night Live alapító gárdájának egyik tagja (ebbe a brigádba tartozott John Belushi és Chevy Chase is, utóbbi távozása után érkezett Bill Murray), és a nyolcvanas évek legjobb vígjátékainak egyik-másikát neki köszönhetjük. Meztelenek és bolondok, Szerepcsere, Blues Brothers, Marslakó a mostohám, de komolyabb filmekben is láthattuk, mint például a Miss Daisy sofőrje (az ebben nyújtott alakításáért Oscar-díjra is jelölték), Chaplin, My Girl. Nem csak színészként, hanem forgatókönyvíróként is maradandót alkotott, hiszen a Szellemirtók ötlete az ő fejéből pattant ki (a forgatókönyvet Harold Ramisszel jegyzi közösen), ahogy a Blues Brothersé vagy a Csúcsfejeké is. Sőt, a meglehetősen zavarba ejtően morbid Eszelős szívatást maga is rendezte. A 90-es évek közepétől aztán ő is egyre kevésbé sikeresebb filmeket fogott ki, esetleg markáns mellékszerepekben láthattuk, de ne aggódjunk érte, ugyanis sikeres üzletember, társtulajdonosa egy zenés klubhálózatnak, vodkamárkának, számos borászata van. Házigazdája volt az Y-akták - A lélek határai című sorozatnak, ugyanis szenvedélyesen rajong a paranormális jelenségekért és a spiritizmusért – ezt apjától örökölte, aki könyvet is írt a család korábbi generációinak spiritiszta tapasztalatairól, History of Ghosts címmel. Aykroydot legközelebb a Szellemirtók – Az örökség című, az eredeti két részt folytató filmben láthatjuk, ismét Ray Stantz szerepében. 

 

Chevy Chase

Chase is nagyjából ugyanolyan karriert futott be a nyolcvanas években, mint Aykroyd, a Vakáció-sorozat az évtized legjobb vígjátékai közt vannak, Clark Griswold alakja pedig bevonult a popkultúra népszerű figurái közé. Golfőrültek, Óvakodj a törpétől, Hárman a slamasztikában, Fletch, Kémek, mint mi, A három amigo – jó tíz év legnagyobb sikerei (plusz természetesen a Vakáció-filmek). Az Eszelős szívatás és a Semmit a szemnek nagyot bukott, velük együtt pedig Chase neve is kezdett megkopni. Griswoldék negyedik kalandja, az 1997-es Vegasi vakáció már igencsak fáradtra sikerült, ott már egyértelmű volt, hogy a nyolcvanas évek egyik legnagyszerűbb komédiása fölött kezd eljárni az idő. Társaihoz hasonlóan kisebb szerepeket kapott, tévézett, viszont időskorára a Community 85 részében azért megmutatta, hogy van még benne spiritusz jócskán.

 

Rick Moranis

Moranis olyan klasszikusokban játszott, mint az Űrgolyhók, a Drágám, a kölykök összementek, a két Szellemirtók, Vásott szülők, a Rémségek kicsiny boltja, vagy a Flintstone család. Az ezredforduló előtt azonban eltűnt a vászonról, méghozzá egy családi tragédia hatására: felesége 1997-ben meghalt mellrákban, és a férfi ezután a gyerekeinek szentelte az életét. Azóta főként énekes-dalszerzőként hallatott magáról (nagyon jól énekel, bár aki látta a Rémségek kicsiny boltját, annak nem meglepő), és csupán néhány szinkronmunkát vállalt, köztük a Mackótestvérét, de úgy hírlik, hogy a Drágám, a kölykök összementek készülő remake-jében/folytatásában ismét láthatjuk majd a lökött tudós, Wayne Szalinski szerepében. Tavaly azzal került be a hírekbe, hogy leütötték a nyílt utcán. Kórházba került, de szerencsére nem esett komolyabb baja. Az internet népe egy emberként biztosította Moranist a szeretetéről, és szabályos hadjárat indult a tettes ellen.

 

Randy Quaid

A 80-as évek egyik legjobb komédiása rendre balhés, tapló figurákat játszott - mint Eddie kuzin a Karácsonyi vakációból, vagy A Függetlenség Napja alkoholista pilótája -, jó tíz éve azonban eltűnt a vászonról. Története meglehetősen bizarr: 2009-ben feleségével együtt letartóztatták, mert nem fizettek ki egy tízezer dolláros hotelszámlát, majd később ismét, ezúttal illegális házfoglalásért. Ezután Kanadába mentek, és ekkor kezdődtek csak a színész igazán fura dolgai. Hangoztatni kezdte, hogy egy hollywoodi titkos szervezet elől menekül, ami többek között több sztár (pl Heath Ledger, Chris Penn, David Carradine) haláláért is felelős. Szegény Quaid teljesen megőrült. 2015-ben Kanada ki akarta toloncolni a házaspárt, mire Quaidék átszöktek a határon az Egyesült Államokba, ahol elfogták őket. jelenleg Vermontban élnek, de az államot nem hagyhatják el.