Minden, amit az idei, 78. Golden Globe-gáláról tudni kell

Mikor lesz, kik lesznek a műsorvezetők, hol tudjuk megnézni? Olvasd el kisokosunkat! Bónuszként pedig tudj meg mindent a szervezők körül nemrégiben kirobbant újabb botrányról!

Habár a szokásos január helyett a koronavírus miatt idén valamivel későbbre csúszik a Hollywood Foreign Press Association, azaz a Hollywoodban tevékenykedő külföldi tudósítók szövetsége által szervezett ceremónia, szerencsére nem marad el. Még most utoljára szokásos helyszínén, a Beverly Hills-i Beverly Hilton Hotelben tartják, de azt még nem tudni, hogy mi lesz az aránya a személyesen, élőben megvalósított műsorelemeknek és az előre felvett anyagoknak. Na de lássuk inkább, mi mindent lehet már biztosan tudni!


Mikor lesz?

A 78. Golden Globe díjátadó gálára 2021. február 28-án, kaliforniai idő szerint délután 5 órai, keleti parti idő szerint este 8-as kezdettel kerül sor, azaz magyar idő szerint március 1-jén, hajnali 2 órától tartják.

Hogyan követhetjük?

Az Egyesült Államokban a ceremóniát az NBC közvetíti. Abban a nem túl valószínűtlen esetben, ha magyarként nem rendelkeznénk ezzel a tévécsatornával, a Golden Globe oldalán élőben fogják streamelni. Sőt: a gála hivatalos Twitterén már (kaliforniai idő szerint) délután fél 4-től megkezdődik a közvetítés, egy felvezető műsorral, amit Sofia Carson színésznő (a Disney-féle Utódok-tévéfilmek) és Zuri Hall, az Access Hollywood riportere vezet, élőben a Beverly Hiltonból. Emellett lesznek zoomos interjúk is. Azt még nem közölték, hogy lesz-e vörös szőnyeges bevonulás (mi arra tippelnénk, hogy nem).

Ki lesz a gála házigazdája?

Idén, immár negyedik alkalommal ismét a két komika, Tina Fey és Ami Poehler vállalta magára a feladatot, ám ezúttal nem egy helyszínen lesznek, hanem az óceán két ellentétes oldalán tartózkodnak majd. Fey a New York-i Rockefeller Center tetejéről, Poehler pedig a már említett Beverly Hilton Hotelből fog bejelentkezni.

Fey és Poehler a 2013-as, 70. Golden Globe-gálán. Forrás: Paul Drinkwater / NBCUniversal via Getty Images

 

Kik a legnagyobb esélyesek?

A jelöltek listáját a Netflix két alkotása, a Mank című életrajzi film és A korona című sorozat vezeti, hat-hat nominációval. A streamelős óriás egyébként összesen 42 jelöléssel büszkélkedhet. A nomináltak teljes listáját ebben a cikkünkben közöltük.

A botrány

Annak ellenére, hogy a sajtóban a gála szinte állandó eposzi jelzője lett, hogy „az Oscar előszobája”, a Golden Globe-bal, pontosabban az azt szervező HFPA-vel kapcsolatban évtizedek óta lehet hallani, hogy állítólag korrupt, lefizethető szervezet, amelynek a tagjai ha nem is pénzért, de utazásokért és egyéb drága ajándékokért cserébe bárkit szívesen jelölnek a díjra. Még novemberben egy Hollywoodban tevékenykedő norvég újságírónő beperelte a szervezetet, amiért elutasították a jelentkezését (hiába felelt meg a kritériumoknak).

Kjersti Flaa keresetének ugyan nem adott helyt a bíróság, de február 21-én

a Los Angeles Times nagyszabású leleplező cikket közölt

a méretéhez képest hatalmas pénzek felett döntő szervezetről, amelynek tagjai mindössze 87-en vannak (összehasonlításképp: az Oscarról döntő Filmakadémia 10 ezer körüli, az Emmyről döntő tévés akadémia pedig 25 ezer fős tagságot számlál), viszont a Golden Globe-gála tévés közvetítésének és egyéb bevételeiknek hála dollártízmilliók felett rendelkeznek. És ahhoz képest, hogy egy nonprofit szervezetről van szó, mindenféle bizottságaiknak köszönhetően busásan jutalmazzák a tagságukat, de olyan szinten, hogy a tagok még az elvileg jótékonysági munkáikért is kapnak fizetést.

A Los Angeles Times újságírója több mint ötven jelenlegi vagy volt HFPA-taggal beszélt – előbbiek ugyan név nélkül, de szívesen nyilatkoztak, mert ők maguk is elégedetlenek

azokkal az áldatlan állapotokkal, amelyek a köreikben uralkodnak. A nyilatkozók számos visszaélésről rántották le a leplet: sokan csodálkoztak például, hogy az idei jelöltek között hogyhogy kétszer is ott találjuk a súlytalan Emily Párizsban című netfixes romkomsorozatot. A megoldás a cikk szerint az, hogy a produkció a HFPA mintegy harminc újságíróját utaztatta a forgatási helyszínre, azaz Párizsba, ahol egy ötcsillagos szállodában biztosították a szállásukat. És ez még csak a jéghegy csúcsa, a további részletekről ide kattintva tájékozódhatunk.


(via Independent, LA Times)