Muszlim szuperhős jön a Marvel-moziverzumba?

Ha Captain Marvel kasszát robbant, Miss Marvel, az alakváltó pakisztáni tini is saját filmet kap.

Kevin Feige producer, a Marvel-moziverzum atyaúristene a napokban a BBC-nek adott interjújában elkotyogta, hogy ha sikeres lesz a 2019-ben mozikba kerülő Captain Marvel, akkor a hősnő fiatalabb alteregója, Miss Marvel is saját filmet kaphat. És ez elég nagy dolog lenne, mert a mostani Marvel füzetekben

ez a karakter történetesen egy Kamala Khan nevű, pakisztáni gyökerű, New Jersey-ben élő tinilány, mélyen vallásos muszlim rokonsággal.

No persze a 2014-ben elindult Ms. Marvel képregénysorozat főhőse sem volt mindig szuperhős:  G. Willow Wilson és Adrian Alphona karaktere kezdetben csak egy tinédzserproblémáktól gyötrődő, kirekesztett, városi lány volt Jersey Cityből, aki fanfictionöket írogatott a Bosszúállókról, és arról álmodozott, hogy egyszer majd ő is olyan vagány szuperhős lesz, mint nagy példaképe, a hófehér bőrű, szőke Captain Marvel. Azt viszont Kamala valószínűleg álmában sem gondolta, hogy az Inhumans nevű csoport mesterkedése nyomán egyszer ő is szuperhősképességekre tesz szert, és képes lesz többek között alakot váltani. Igaz, csak olyan vicces módon, mint mikor megnyúlik Mr. Fantastic vagy Plastic Man keze-lába. 

A viszonylag fiatal sorozat a képregényrajongók és a kritikusok körében is nagy sikereket ért el, megkapta többek között a sci-fi irodalom patinás elismerését, a Hugo-díjat is. Sőt, a mainstream médiába is sikeresen betört: Stephen Colbert és Conan O'Brien is viccelődött a showműsorában az első muszlim Marvel-hőssel, a CNN a 9/11 utáni generáció legfontosabb szuperhősének nevezte Kamala Khant, a Guardian pedig egyenesen a Nobel-békedíjas pakisztáni emberjogi aktivistához, Malála Júszafzaihoz hasonlította. (via NME.com)