Nagy sztárok, kis filmek

Uma Thurman, Alan Rickman, Kirsten Dunst és Keira Knightley is kipróbálta már magát rövidfilmben. 8 sztár, 8 film – egyik jobb, mint a másik.

A nagy sztárok játékfilmjei, még a leggyengébbek is, általában könnyen elérhetőek, akár legális (streaming, mozi, tévé), akár kevésbé legális formában. A rövidfilmeknek sokkal mostohább sors szokott jutni, jó esetben bekerülnek egy komolyabb filmfesztivál programjába, majd eltűnnek a süllyesztőben. Aki jól keres, az persze talál. Íme, néhány „elveszett” rövidfilm, amelyben igazi mozisztárok alakították a főszerepeket.

The Ventriloquist – Kevin Spacey


Mi kell ahhoz, hogy egy kezdő filmes bemutatkozó rendezésében Kevin Spacey elvállalja a főszerepet?

Az, hogy a forgatókönyvíró versenyt, amelyen a szóban forgó filmterv győz, Spacey produkciós cége írja ki. Benjamin Leavittnek, a New York University végzősének jutott ez a megtiszteltetés (még jóval Spacey botránya előtt járunk), aki meg is rendezte a The Ventriloquist (A hasbeszélő) című filmet. A cselekmény szerint a Spacey által alakított hasbeszélő képtelen egyre tolakodóbb bábuja nélkül kommunikálni. A néző folyamatosan azt várja, mikor fordul át igazi horrorba a sztori, de ennek pont az ellenkezője történik...

Ambition – Aidan Gillen


A 2004 márciusában útjára indított Rosetta űrszonda 2014 novemberében landolt a Csurjumov–Geraszimenko üstökösön. Az Ambition című sci-fi rövidfilmet a nagy eseményhez időzítve mutatták be az Európai Űrügynökség támogatásával. A cél az volt, hogy bemutassák: hogyan tudják elősegíteni a hasonló küldetések a későbbi, még komolyabb űrprojekteket. A főszerepet Aidan Gillen (Lord Petyr Baelish, avagy Kisujj a Trónok harcából) alakítja, aki

a távoli jövőben, poszthumán mentorként magyarázza tanítványának (Aisling Franciosi), milyen messzire jutott az emberiség a 2014-es küldetés óta.

Aki kedvelte a Trónok harcában Kisujj monológjait, az nem fog csalódni a színész vaskos ír akcentusát hallgatva. (A film magyar felirattal nézhető.)

Mission Zero – Uma Thurman

Könnyű lenne annyival elintézni a mellékelt filmet, hogy mindössze egy hosszúra nyúlt gumiabroncsreklám, mert amúgy valóban az – na de milyen reklám! Olyan, amilyet az akciólegenda Kathryn Bigelow (Holtpont, Strange Days, A bombák földjén) rendezett, főszerepben Uma Thurmannel. Komoly mélységet persze nem érdemes tőle várni, csak

bravúros tempójú, non-stop akciót.

Az pedig, hogy Thurman elég hasonló karaktert játszik, mint a Kill Billben, valószínűleg nem a véletlen műve.

The Suicide Brothers – Keira Knightley


A Grimm-mesék stílusára hajazó, de egyáltalán nem gyerekeknek való filmben két testvér az apró erdei házikójukban megpróbálnak végezni magukkal. Aztán másnap, ugyanabban az időpontban újra, mert elég bénák az öngyilkosságban. A sötét humorú rövidfilmben az élőszereplős felvételek keverednek a miniatűrökre és számítógépes trükkökre építő technikával, de még egy kis stop-motiont is kapunk. A sztorit az egyik testvért alakító Tom Mison írta.

A szinte felismerhetetlen Keira Knightley a tesók tündér formájában megjelenő keresztanyját játssza.

Six Shooter – Brendan Gleeson


Martin McDonagh neve garancia a minőségre. Először színdarabok írójaként tette le a névjegyét (a magyar színházakba is eljutott szinte az összes munkája, kettő most is műsoron van), majd az Erőszakikkal a filmvilágba is berobbant; Három óriásplakát Ebbing határában című filmje pedig az Oscar-díjig is eljutott – igaz, nem ő kapta, hanem két színésze, Frances McDormand és Sam Rockwell.

Azt viszont kevesebben tudják, hogy 2005-ben McDonagh is megkapta az Oscart a Six Shooter című, majdnem félórás kisfilmért.

A sztori szerint a Brendan Gleeson által alakított, feleségét gyászoló férfi egy vonatút során találkozik egy barátságos, de elég problémás fiatalemberrel, majd elég meredek irányt vesznek az események, és közben olyan dialógok hangzanak el, amikre Tarantino is büszke lehetne. Egy mellékszerepben Gleeson fia, Domhnall is feltűnik, akiből időközben a saját jogán is sztár lett.

Silent City – Cillian Murphy


Egy disztópikus jövőben járunk. Néhány katona (köztük Cillian Murphy karaktere) próbál túlélni a város romjai között, ahol ellenséges mesterlövészek vadásznak rájuk, és bármikor belesétálhatnak egy csapdába. A Silent Cityt olyan klasszikusok inspirálták, mint az Ellenség a kapuknál, a Csillagközi invázió, az Acéllövedék vagy Az elhagyott bolygó.

A mindössze 7 perces alkotás működne nagyjátékfilmként is,

kár, hogy alkotója, Ruairi Robinson a 2013-as Mars – Az utolsó napok óta nem kapott újabb lehetőséget a rendezésre.

Aspirational – Kirsten Dunst


A listánkon szereplő filmek közül ez a legrövidebb, de a 2 perc 37 másodperc is bőven elég az üzenet célba juttatásához. Kirsten Dunst saját magát alakítja, és éppen az Uber fuvarjára vár, amikor egy autóból kipattan két fiatal lány, és anélkül, hogy engedélyt kérnének tőle, elkezdenek szelfizni vele, mintha a színésznő csak egy élő fotófal lenne. Rögtön posztolják is a végeredményt, és amikor Dunst megkérdi őket, hogy nem akarnak-e beszélgetni is, vagy kérdezni tőle valamit, csak annyit a reakciójuk, hogy „be tudsz taggelni?”

Az Aspirational jól illusztrálja, milyen a közösségi média és a lájkvadászat bűvöletében élni, és alighanem Dunst személyes élményei is benne vannak a filmben,

amit a VS Magazine számára készített Matthew Frost, miután a színésznő elárulta, hogy rajong a munkáiért.

Dust – Alan Rickman & Jodie Whittaker


Ben Ockrent és Jake Russell közösségi finanszírozás segítségével tudták megvalósítani a filmtervüket, ráadásul egy legendás színészt is megszereztek. Ebben a horror-fantasyben Alan Rickman alakítja a rejtélyes, esőkabátos figurát, aki az iskolából hazafelé tartó lányt és az anyját (Jodie Whittakert) követi. A színész karrierje egyik legfélelmetesebb alakítását nyújtja, ami nagy szó, hiszen a Die Hard főgonoszáról beszélünk.

A Dust a zenehasználattal és a dialógok mellőzésével növeli a feszültséget, ami egy emlékezetes csattanóban ér el a tetőpontjára.

(via Listverse

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

 

A SZESSÖN különleges kiadásában ezúttal akasztjuk a hóhért: nem más püföli a dobot, mint a PORT.hu új videósorozatának munkatársa, a zenei és bulvár tévéműsorokat karcos hangon ekéző blogger, Péter Dávid!